Μην χασετε

Ακανόνιστη περίοδος: 4 αλλάγες που πρέπει να προσέξετε & πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας

Όπως κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, έτσι και η μηνιαία περίοδος κάθε γυναίκας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ορισμένες περίοδοι είναι σύντομες ένω άλλες κρατούν περισσότερο. Μερικές φορές, η περίοδος μπορεί να είναι έντονη, ενώ σε άλλες περιστάσεις μπορεί να είναι πιο ελαφριά.

Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότερες γυναίκες αποκτούν μια επίγνωση της συχνότητας, της διάρκειας και της εντασης της περιόδου τους. Όταν παρουσιάζεται κάτι ασυνήθιστο – όπως αιμορραγία εκτός της κανονικής περιόδου ή μια καταιγιστική ροή – είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε τι συμβαίνει.

Υπάρχει κάτι σαν «κανονική περίοδος»;

Στην πραγματικότητα όχι. Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος της γυναίκας είναι διάρκειας 28 ημερών και η μέση περίοδος διαρκεί 3 έως 5 ημέρες. Αλλά μπορεί να υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου από γυναίκα σε γυναίκα.

Για κάποιες γυναίκες τρεις ημέρες περιόδου μπορεί να είναι φυσιολογικές και για άλλες επτά. Επίσης, η φυσιολογική ροή της περιόδου μπορεί να είναι πιο βαριά σε ορισμένες γυναίκες απ’ ό,τι σε άλλες.

Advertisements

Αντί να ανησυχείτε για τη διάρκεια ή τη συχνότητα της περιόδου σας, αυτό που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι αν έχει αλλάξει κάτι.

 

Ποιες αλλαγές είναι ανησυχητικές:

#1 Η περίοδός σας επιβραδύνθηκε ή σταμάτησε

Αν δεν έχετε περίοδο, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο χρονών είστε.

Η αιτία της αμηνόρροιας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Για μια γυναίκα στα 20 ή στα 30 της που είναι σ∈ξουαλικά ενεργή, η εγκυμοσύνη είναι πάντα μια πιθανότητα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες στα 40 ή στα 50 τους μπορεί να βρίσκονται σε περιεμμηνόπαυση.

Μια άλλη πιθανή αιτία απώλειας περιόδου είναι η υπερβολική άσκηση. Έχει υπολογιστεί ότι το 5% έως 25% των αθλητριών που προπονούνται πολύ σκληρά, σταματούν να έχουν περίοδο. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των χορευτών μπαλέτου και των δρομέων.

Advertisements

 

 

Η περίοδος μπορεί να σταματήσει και σε γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία.

Άλλες πιθανές αιτίες απώλειας περιόδου περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχές του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης
  • Διαταραχή του υποθαλάμου (περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών ορμονών)
  • Θηλασμός
  • Παχυσαρκία
  • Από του στόματος αντισυλληπτικά (αν και τα αντισυλληπτικά χάπια συνήθως απλώς κάνουν τις περιόδους πιο ελαφριές, αντί να τις σταματήσουν εντελώς)
  • Στρες
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άλλες ορμονικές ανισορροπίες
  • Ωοθηκική ανεπάρκεια (η απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών)
  • Παθήσεις της μήτρας

 

#2 Η περίοδός σας είναι πιο βαριά από την κανονική

Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν περίπου 2 ή 3 κουταλιές της σούπας αίμα κάθε μήνα. Όσες έχουν βαριές περιόδους (μηνορραγία) μπορεί να χάνουν 5 ή περισσότερες κουταλιές της σούπας αίμα μηνιαίως.

Όταν αιμορραγείτε υπερβολικά, χάνετε σίδηρο. Χωρίς αρκετό σίδηρο, ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας θα μειωθεί, οδηγώντας σε αναιμία. Τα σημάδια της αναιμίας περιλαμβάνουν δύσπνοια, ασυνήθιστα χλωμό δέρμα και κόπωση.

Advertisements

 

 

Η αυξημένη ροή μπορεί να οφείλεται σε:

  • Ινομυώματα μήτρας ή πολύποδες (μη καρκινικές αναπτύξεις στην επένδυση της μήτρας)
  • Αποβολή ή έκτοπη κύηση
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικών ή των στεροειδών)
  • Αλλαγή στα αντισυλληπτικά σας χάπια
  • Διαταραχές πήξης, όπως με τη νόσο von Willebrand
  • Καρκίνος της μήτρας

Μπορείτε να καταλάβετε πόσο βαριά είναι η περίοδός σας μετρώντας πόσα ταμπόν ή σερβιέτες χρησιμοποιείτε. Όταν η σερβιέτα ή το ταμπόν χρειάζεται αλλαγή  κάθε 30-60 λεπτά, για αρκετές ώρες συνεχόμενα, αυτό είναι σημάδι ότι αιμορραγείτε ασυνήθιστα βαριά.

 

#3 Έχετε αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Αυτό είναι ένα πρόβλημα περιόδου που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αν έχετε αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, θα πρέπει οπωσδήποτε να το διερευνήσετε.

Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν κάτι απλό – όπως ένα ερεθισμένο έλκος στην κολπική περιοχή ή το ότι ξεχάσετε να πάρετε το αντισυλληπτικό χάπι σας -, έως κάτι πολύ σοβαρό – όπως μια έκτοπη εγκυμοσύνη ή καρκίνο.

Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε αίμα μεταξύ των περιόδων σας προγραμματίστε αμέσως μια επίσκεψη στο γιατρό σας.

 

#4 Ο πόνος κατά την περίοδο είναι συντριπτικός

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κράμπες στην περίοδό τους, καθώς η μήτρα συστέλλεται για να αποβάλει την επένδυση της. Συνήθως η ενόχληση είναι ήπια και υποχωρεί σε μια ή δύο μέρες. Αλλά για μερικές γυναίκες, ο πόνος είναι τόσο έντονος που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Οι επώδυνες περίοδοι ονομάζονται δυσμηνόρροια. Μπορούν να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία, έμετο, πονοκέφαλο ή δυσφορία στο κάτω μέρος της πλάτης.

 

 

Μερικές φορές ο πόνος οφείλεται στην περίοδο αυτή καθαυτή, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα. Για να βρείτε την πηγή του προβλήματος, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει πυελική εξέταση και τεστ Παπ, καθώς και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή λαπαροσκόπηση.

 

 

Πότε να δείτε τον γιατρό σας

Οποιοδήποτε πρόβλημα περιόδου είναι ασυνήθιστο για εσάς δικαιολογεί μια κλήση στον γιατρό σας – ειδικά αν σας κάνει να νιώθετε άβολα ή σας εμποδίζει να κάνετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας.

Καλέστε οπωσδήποτε τον γιατρό σας αν:

  • Οι περίοδοι σας ήταν τακτικές, αλλά έχουν γίνει ακανόνιστες.
  • Η περίοδός σας έρχεται πιο συχνά από κάθε 21 ημέρες ή λιγότερο συχνά από κάθε 35 ημέρες, για αρκετούς κύκλους.
  • Αιμορραγείτε για περισσότερες από 7 ημέρες συνεχόμενα.
  • Η περίοδός σας σταμάτησε για 12 συνεχόμενους μήνες (εμμηνόπαυση) και τώρα αιμορραγείτε ξανά.
  • Χρειάζεστε ένα ή περισσότερα ταμπόν ή σερβιέτες κάθε ώρα, για αρκετές ώρες στη σειρά.
  • Έχετε αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.
  • Οι περίοδοι σας είναι πολύ επώδυνες.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα