Μην χασετε

Οι 4 πιο σημαντικές αντικαρκινικές δράσεις της ρίγανης

Η χρήση της ρίγανης στο φαγητό για τις χώρες που βρίσκονται στη μεσόγειο αποτελεί μια συνήθεια που έρχεται μέσα από την παράδοση ετών. Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει λόγος που ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει ανακαλύψει τη ρίγανη, αφού οι πλέον οι μελέτες αναφέρονται στην αντικαρκινική της δράση.

Και μάλιστα δεν είναι μονοδιάστατη. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης που έχει δεκάδες χρήσεις, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.

Καρκίνος του παχέος εντέρου 

Για παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελέτη του 2016 στην Ινδία διαπίστωσε ότι η καρβακρόλη (ένα από τα κυρίαρχα φωτοχημικά συστατικά της ρίγανης) είχε προστατευτική επίδραση έναντι του ορθοκολικού καρκίνου. Κινέζοι ερευνητές το 2015 δημοσίευσα σε μια άλλη μελέτη που αναφερόταν τα φάρμακα κατά του καρκίνουν ότι η  καρβακρόλη είχε δραστικότητα κατά του όγκου του ορθοκολικού καρκίνου. Το 2014 σε έρευνα που έγινε στη Βραζιλία διαπιστώθηκε επίσης ότι η ρίγανη ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ΗΤ-29 κύτταρα αδενοκαρκινώματος ανθρώπινου κόλον σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Λευχαιμία

Μια ινδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η προκαλούμενη καρβακρόλη και είχε κυτταροτοξικά αποτελέσματα σε HL-60 οξεία προμυελοκύτταρικά λευχαιμικά κύτταρα και κύτταρα Jurkat Τ λεμφοκυττάρων. Κάτι που με απλά ελληνικά, σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή των κυττάρων και να βοηθήσει στην Λευχαιμία.

Advertisements

Καρκίνος του μαστού

Στην έρευνα που είχε γίνει στη Βραζιλία επίσης είχε διαπιστωθεί ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ήταν ισχυρά απέναντι στα ανθρώπινα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Το 2011 γαλλική μελέτη επίσης βρέθηκε ρίγανη ότι έχει αντικαρκινική δράση έναντι MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του εγκεφάλου

Μια συναρπαστική έρευνα του 2015  που δημοσιεύτηκε στο Oncotarget από Καναδούς ερευνητές ανέφερε ότι η καρβακρόλη μείωσε τη μετανάστευση, την κυτταρική βιωσιμότητα και την εισβολή των κυττάρων γλοιοβλαστώματος U87, μια επιθετική μορφή όγκου του εγκεφάλου.

Advertisements

Άλλες αντικαρκινικές επιδράσεις 

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν ουσιαστικά το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν δηλαδή, δεν αλλοιώνεται το DNA και δεν δημιουργείται ο καρκίνος.

Μία σημαντική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου. Η μεθοτρεξάτη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο (και ιδιαίτερα τοξικό) φάρμακο για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων,  του καρκίνου και της ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο στο δηλητήριο!

Λίγο πιο πρόσφατα, το 2015 Αιγυπτιακή έρευνα ερεύνησε τις καρδιοπροστατευτική δράση θυμόλης και καρβακρόλης σε αρουραίους που έλαβαν το κοινώς χρησιμοποιούνται δοξορουβικίνη φάρμακο χημειοθεραπείας. Οι ερευνητές σημειωθεί ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη είχε μια συνεργική επίδραση όταν χρησιμοποιούνται μαζί και χαλαρώσει αποτελεσματικά την καρδιοτοξικότητα της δοξορουβικίνης.

Φυσικά το γεγονός ότι μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, δεν σημαίνει ότι και η ίδια η ρίγανη δεν έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Σαν βασικό βότανο της μεσογειακής διατροφής έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και επειδή συνδέεται με την αρχαία ιστορία και ιατρική τόσο των Ελλήνων, όσο και τον Ιταλών, είναι δεδομένο ότι εν σοφία χρησιμοποιήθηκε.

Μετά από όλα αυτά συνεχίσετε να βάζετε ρίγανη στη σαλάτα σας !

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα