Ο Οκτώβρης βρίσκεται πια για τα καλά στη ζωή μας και αυτό δεν το λέμε απαραίτητα καλό. Σε άλλους μπορεί να αρέσει το Φθινόπωρο, σε άλλους πάλι όχι. Έχει αρχίσει το κρύο, η μέρα έχει πια μικρύνει, και αυτό έχει επίπτωση στην ψυχολογική κατάσταση πολλών ανθρώπων. Αυτή η κατάσταση λοιπόν μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη σε πολλούς ανθρώπους.
Δεν είναι κάτι όμως για το οποίο πρέπει να ανησυχείς, αφού αυτό είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στην αλλαγή κάθε εποχής. Η εποχιακή διαταραχή (ή αλλιώς SAD-seasonal affective disorder), είναι ένας τύπος κατάθλιψης, που συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής του χρόνου. Μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι, όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων το παθαίνει τον χειμώνα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NHS, η κατάσταση μπορεί επίσης να είναι γνωστή ως «χειμερινή κατάθλιψη» και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονη χαμηλή διάθεση, απώλεια της όρεξης, ευερεθιστότητα, έλλειψη ενέργειας και υπνηλία για περισσότερο από το συνηθισμένο χρονικό διάστημα. Όποιος αντιμετωπίζει αυτήν τη διαταραχή πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Όμως για όσους έχουν πιο ήπια συμπτώματα, υπάρχει μια σειρά από φυσικές θεραπείες που μπορούν να ακολουθήσουν.
#1. Να βγαίνεις στο φως
Μπορεί το φως του ήλιου να είναι περιορισμένο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αλλά όποιος πάσχει από εποχιακή διαταραχή πρέπει να βγαίνει έξω στο φυσικό περιβάλλον, όσο το δυνατόν περισσότερο. Η έκθεση στο φως της ημέρας πιστεύεται ότι αυξάνει την απελευθέρωση της χημικής σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία όχι μόνο ενισχύει τι διάθεση, αλλά και προάγει την ηρεμία.
#2. Κάνε γυμναστική
Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν τα συναισθήματα ευεξίας. Η γυμναστική αυξάνει επίσης το μεταβολισμό ενός ατόμου, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των ενεργειακών επιπέδων. Όταν πρόκειται για δραστηριότητες, υπάρχουν κάποιες που είναι καλύτερες για τη θεραπεία του SAD. Απαιτούνται αερόβιες δραστηριότητες με χαμηλή ένταση όπως το περπάτημα και ο χορός.
Άλλες δραστηριότητες χαλάρωσης για να δοκιμάσεις είναι η γιόγκα, το κολύμπι και οι διατάσεις. Ακόμη και 10 λεπτά την ημέρα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.
#3. Συμπλήρωμα βιταμίνης D
Αυτή η συγκεκριμένη βιταμίνη παράγεται από το δέρμα μετά την έκθεση στο ηλιακό φως και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη δραστηριότητα της σεροτονίνης. Όσοι έχουν SAD έχει αποδειχθεί ότι παράγουν λιγότερη βιταμίνη D – και σε αυτό ακριβώς το σημείο σε βοηθάει η βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι επίσης πολύ καλή για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για τη μείωση της φλεγμονής. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό κομμάτι για γενικότερη ευημερία.