Μην χασετε

Οι διακοπές και ο εγκέφαλος

Δεν είναι εύκολο να βρεις χρόνο για διακοπές… Δεν είναι καθόλου εύκολο να πιέσεις το ήδη υπάρχον πρόγραμμα για να μπορέσεις να πεις ότι θα πας διακοπές. Όπως και να το προσπαθήσεις το νόημα είναι να το καταφέρεις και να διακόψεις …έστω και για λίγο. Ο εγκέφαλος μας καταναλώνει το 20% της ενέργειας που παράγει όλο μας το σώμα,ένα ποσοστό που αυξάνει 5-10% όταν κάνουμε μια πιο έντονη πνευματική δουλειά, όταν γράφουμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μια παρουσίαση ή γενικώς δουλεύουμε εντατικά στο γραφείο.

Γνωρίζεις πότε αφήνεις να ξεκουραστεί ο εγκέφαλός σου; Όσο χρόνο του επιτρέπεις να ονειροπολήσει, να σκεφτεί κάτι από το παρελθόν ή ακόμα και να ακούσει ένα τραγούδι που θα το ξυπνήσει κάποιες μνήμες. Μόνο τότε μπορεί να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος και όχι όταν κοιμάται. Και στον ύπνο ακόμα εργάζεται!

Ο λόγος που αναφέρω για τη χαλάρωση του εγκεφάλου είναι γιατί στη χαλάρωση και στην ξεκούραση του εγκεφάλου μας βασίζεται η δημιουργικότητα και η ικανότητά μας να λαμβάνουμε σημαντικές αποφάσεις.

Ο John Maynard Keynes ένας από τους “πατέρες” της μοντέρνας οικονομίας να έκανε μια πολύ γνωστή πρόγνωση ότι το 2030 οι ανεπτυγμένες κοινωνίες θα είναι τόσο εύπορες που σύμφωνα με τον ίδιο, θα απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους χωρίς να αναγκάζονται να εργάζονται και θα ζουν υπό το καθεστώς…των διακοπών. Πάντως μέχρι σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο η πρόγνωσή του δεν έχει επαληθευτεί…το αντίθετο θα έλεγα. Αλλά πάντως οι έρευνες συνεχίζονται και εμφανίζουν στοιχεία που αποδεικνύουν πώς η έλλειψη διακοπών και η συνεχής εργασία, μειώνει ουσιαστικά την παραγωγικότητα ενώ αυξάνει μετά από διακοπές όπου ο εργαζόμενος επιστέφει με περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση στην εργασία του.

Advertisements

Οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο από 55 ώρες την εβδομάδα, είναι 33% πιο επιρρεπείς σε ισχαιμικά επεισόδια, 13% περισσότερο επιρρεπείς σε καρδιολογικά νοσήματα συγκριτικά με όσους εργάζονται 35-40 ώρες την εβδομάδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν να ρίξουμε όλοι τους ρυθμούς ώστε να μπει τόσο το σώμα μας όσο και ο εγκέφαλός μας σε μια κατάσταση αποκατάστασης. Χωρίς διακοπές, χωρίς αλλαγή των καθημερινών ρυθμών, ο εγκέφαλος απλά σταματάει να υπακούει σε εντολές ηρεμίας και χαλάρωσης. Οι συνδέσεις στον εγκέφαλό μας που είναι υπεύθυνες για την ηρεμία και την γαλήνη εξασθενούν και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες λιγότερου stress και λιγότερες πίεσης. Το γνωρίζεις ότι ο εγκέφαλός μας και μόνο με τη διαδικασία οργάνωσης των διακοπών λειτουργεί διαφορετικά και δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα που με τη σειρά τους εκκρίνουν διαφορετικές ορμόνες σε όλο μας το σώμα;

Θα μου πείτε και πόσες διακοπές χρειάζομαι για να ηρεμήσει ο εγκέφαλος και το σώμα και να νιώσω την αλλαγή;

Λοιπόν η διάρκεια δεν έχει σημασία αλλά η συχνότητα. Μια ημέρα μοναχά, 24 ώρες παύση από την εργασία, μπορεί να μας δώσει μια διαφορετική οπτική στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή, πόσο δραστήριοι είμαστε αλλά και πόσο ευτυχισμένοι με τα όσα κάνουμε. Ακόμα και με μια ημέρα διακοπής από την καθημερινότητα στο γραφείο, ο καρδιακός μας παλμός πέφτει κατά 4%, μπορούμε να κοιμηθούμε πιο βαθιά και περίπου 20’ περισσότερο. Και αυτό μόνο με μια ημέρα εκτός γραφείου. Φανταστείτε τώρα τι συμβαίνει στο σώμα και τον εγκέφαλο όταν πάμε διακοπές διάρκειας.

Μετά από τρεις ημέρες διακοπών, η απόδοση αυξάνει κατά 30-40% συγκριτικά με την απόδοση πριν τις διακοπές, οι φλεγμονές στο σώμα μειώνονται, αυξάνονται τα επίπεδα πλάσματος στο αίμα με αποτέλεσμα να θρέφεται πιο αποτελεσματικά και ο εγκέφαλός μας. Αν δε, επιπλέον θέλετε να καταστρέψετε με τον πιο γρήγορο τρόπο την κουλτούρα της εταιρείας σας, απλώς σταταματήστε το emailing στους εργαζόμενους στη διάρκεια των διακοπών τους. Αν αγαπάτε επομένως τον εαυτό σας, αν αγαπάτε τους εργαζόμενους και τα στελέχη σας, αφήστε τα email στις διακοπές. Με μια εβδομάδα χωρίς email, οι έρευνες έδειξαν ότι ο καρδιακός ρυθμός αλλάζει, ο εγκέφαλος “χαμογελάει” και η υγεία βελτιώνεται. Ναι μόνο από το email. Βάλτε λοιπόν τις διακοπές σας σε προτεραιότητα, δημιουργήστε μια brain fiendly κουλτούρα και στον οργανισμό σας, και παρατηρήστε τα ευεργετικά αποτελέσματα της απόδοσης όλων μας. Γιατί τελικά η παραγωγικότητα του εγκεφάλου μας αυξάνει με λιγότερες ώρες εργασίας και όχι αντίστροφα.

Καλό Πάσχα να έχουμε, Καλή Ανάσταση και αν μια ημέρα ή κάποιες λιγοστές ώρες διακοπής από την εργασία έχει τόσο ευεργετικά αποτελέσματα στην απόδοση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σκέψης, του νου και του εγκεφάλου, μήπως λέω αξίζει να το ξανασκεφτούμε;

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα