Υπάρχουν πολλοί και ιδιαίτερα σημαντικοί λόγοι που πρέπει να κοιμάσαι καλά κάθε βράδυ. Ο ύπνος βοηθάει… να μην παχαίνουμε και διαφυλάσσει την υγεία μας, μειώνoντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Γιατί όμως δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες.
Παίρνεις το tablet στο κρεβάτι
Μήπως πριν κοιμηθείς ρίχνεις μια ματιά στο Facebook ή χαζεύεις στο Pinterest από το tablet, τo smartphone ή το laptop σου; Τότε μάλλον δεν γνωρίζεις ότι αυτό το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών μπορούν να διαταράξουν τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό σου ρόλοι επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σου. Το καλύτερο είναι να κλείνεις όλες αυτές τις συσυκευές τουλάχιστον 20 λεπτά πριν πέσεις για ύπνο.
Το στρώμα σου είναι παλιό
Μετά από κάποια χρόνια χρήσης, η επιφάνεια του στρώματος είναι πιθανό να έχει αποκτήσει εξογκώματα ή να κατοικείται από εκατομμύρια ακάρεα. Έτσι, αντί να ξυπνάς ξεκούραστη, σηκώνεσαι από το κρεβάτι με πόνους στη μέση ή μπουκωμένη μύτη. Μην παραλείπεις να αντικαθιστάς τα μαξιλάρια σου με καινούρια μια φορά το χρόνο και το στρώμα σου κάθε 7-8 χρόνια ή όταν αρχίσεις να διαπιστώνεις ότι δεν είναι όσο άνετο ήταν όταν το αγόρασες.
Τρως πολύ αργά το βραδινό σου
Εάν πας για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό, δεν αποκλείεται να έχεις προβλήματα με την πέψη που δεν θα σε αφήσουν να αποκοιμηθείς εύκολα. Το ίδιο και αν το βραδινό σου είναι πολύ λιπαρό και «βαρύ». Προσπάθησε να τρως κάτι εύπεπτο και να ολοκληρώνεις το δείπνο σου το αργότερο δύο ώρες πριν την ώρα του ύπνου.
Κοιμάσαι πολύ στη διάρκεια της ημέρας
Ένας υπνάκος στον καναπέ το μεσημεράκι είναι πράγματι πολύ ευχάριστος όμως εάν διαρκέσει πολύ είναι πιθανό να δυσκολευτείς να αποκοιμηθείς το βράδυ. Αν κοιμάσαι αρκετά στη διάρκεια της ημέρας και δεν μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα, είναι σκόπιμο να αλλάξεις συνήθειες.
Έχεις υπερβολική ενέργεια
Εάν είσαι γενικά άνθρωπος νευρικός και πολύ ενεργητικός, θα πρέπει να βρεις τρόπους να εκτονώνεις την ενέργειά σου στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορείς να χαλαρώνεις τη νύχτα. Η γυμναστική είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να το καταφέρεις. Ξεκίνησε ένα τακτικό πρόγραμμα γυμναστικής και σε μια εβδομάδα είναι σίγουρο ότι θα κοιμάσαι καλύτερα.
Πίνεις καφέ ή αλκοόλ αργά το απόγευμα
Ο καφές που πίνεις το απόγευμα, όταν νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάτι για να σε τονώσει ή το ποτό που βάζεις το βραδάκι για να χαλαρώσεις από την ένταση της ημέρας, είναι πιθανό να ευθύνεται που θα στριφογυρίζεις αργότερα στο κρεβάτι. Περιόρισε όσο είναι δυνατόν τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ, αλλά και όσα έχουν πολλή ζάχαρη από το απόγευμα και μετά.
Σκέφτεσαι όσα έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα
Εάν όταν πέσεις στο κρεβάτι αρχίσεις να κάνεις σχέδια για όσα πρέπει να κάνεις ή ό,τι δεν πρόλαβες να ολοκληρώσεις μέσα στην ημέρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αγχωθείς τόσο που θα επηρεαστεί και η ποιότητα του ύπνου σου. Προσπάθησε να οργανώσεις την επόμενη μέρα πριν την ώρα του ύπνου και πήγαινε στο κρεβάτι έχοντας βγάλει από το μυαλό σου όσο περισσότερες έγνοιες γίνεται.
Η κρεβατοκάμαρά σου δεν είναι ακριβώς «ησυχαστήριο»
Μήπως οι θόρυβοι του δρόμου φτάνουν μέχρι το κρεβάτι σου; Ή τα παιδιά και ο σκύλος έρχονται κάθε τόσο μέσα στη νύχτα να ζητήσουν κάτι ή να κοιμηθούν δίπλα σου; Έχεις ανοιχτή τηλεόραση μέσα στο υπνοδωμάτιο; Όλα αυτά μπορεί να σε κάνουν το πρωί να νιώθεις σαν να μην έκλεισες μάτι. Προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις ό,τι χαλάει την ησυχία και την ηρεμία του χώρου.
shape.gr