Όλοι έχουμε βιώσει την δυσάρεστη αίσθηση της φουσκωμένης κοιλιάς. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή επειδή φάγαμε κάτι που μάλλον δεν θα έπρεπε, γιατί απλά δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά.
Τα καλά νέα; Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια φουσκωμένη κοιλιά είναι προσωρινή και είναι κάτι που μπορείτε συνήθως να αποφύγετε αρκετά εύκολα. Το κλειδί για να αποφύγετε το πρήξιμο είναι να γνωρίζετε τους λόγους.
Ο πρώτος και ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι έχετε φάει πολύ.
Όταν καταναλώνετε περισσότερο φαγητό από ό,τι συνήθως, το στομάχι σας τείνει να φουσκώνει. Ο μυς απλώνεται και αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο. Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψετε στο κανονικό σας στομάχι. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα για να διατηρήσετε την πείνα σας υπό έλεγχο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τροφές που παράγουν αέριο.
Μερικά από τα αγαπημένα μας χόρτα, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν ένα σάκχαρο που ονομάζεται ραφινόζη, η οποία κάθεται στο έντερο σας μέχρι να τη ζυμώσουν τα βακτήρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγεται φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια σας πρήζει. Επίσης τα όσπρια, τα μήλα και οτιδήποτε είναι αλμυρό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο στομάχι.
Κατάποση αέρα.
Όταν μασάτε και καταπίνετε την τροφή, καταπίνετε και αέρα. Τα έντερά σας μπορούν να χειριστούν μια συγκεκριμένη ποσότητα αέρα, αλλά αν βιάζεστε και τρώτε πολλή γρήγορα, πιθανότατα θα καταπιείτε περισσότερο αέρα από το συνηθισμένο, προκαλώντας διόγκωση της κοιλιάς. Για να αποτρέψετε την κατάποση πολύ αέρα πρέπει να μασάτε και να τρώτε σιγά.
Δεν ανέχεστε τη λακτόζη.
Εάν πίνετε ένα ποτήρι γάλα ή τρώτε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και ξαφνικά αισθάνεστε ότι το στομάχι σας πρήζετε, τότε θα μπορούσατε να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει το ένζυμο λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εξίσου νόστιμες επιλογές γάλακτος χωρίς λακτόζη. Η Αμερικανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας προτείνει επίσης λήψη δισκίων λακτάσης, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αφομοιώσετε τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη.
Έχετε κοιλιοκάκη.
Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώσουν γλουτένη, προκαλείται βλάβη στο λεπτό έντερο, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μερικά από τα πολλά συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό φούσκωμα και πόνο, έμετο, απώλεια βάρους, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και πληγές στο στόμα. Εάν καταναλώνετε τρόφιμα με γλουτένη, το φούσκωμα μπορεί να έρθει σύντομα μετά.
Τροφικές αλλεργίες.
Όταν έχετε αλλεργία στα τρόφιμα , το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο φυσιολογικά καταπολεμά τις λοιμώξεις, βλέπει το φαγητό ως εισβολέα. Αυτό οδηγεί σε μια ανοσοαπόκριση στην οποία απελευθερώνονται χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη, προκαλώντας συμπτώματα όπως προβλήματα αναπνοής, βραχνάδα, βήχας, κοιλιακό πρήξιμο.
Πίνετε αλκοόλ ή ανθρακούχα ποτά.
Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει τη γαστρεντερική οδό και να προκαλέσει φούσκωμα. Και τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, οδηγώντας σε δυσφορία, φυσικά αέρια και φούσκωμα. Προσπαθήστε να τηρήσετε τις Αμερικανικές Διαιτητικές Οδηγίες, οι οποίες συνιστούν μέχρι και ένα αλκοολούχο ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.
Όμως το φούσκωμα δεν συνδέεται πάντοτε με τα τρόφιμα.
Μερικές φορές η αιτία είναι ορμονική. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ήπιο φούσκωμα μία ή δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση, που προκαλείται από φυσιολογικές κυκλικές ορμονικές αλλαγές.
Εάν το φούσκωμα εκείνη τη στιγμή του μήνα είναι σοβαρό, θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με το PMS βελτιώνονται από τη στιγμή που έρχεται η περίοδος.
Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του PMS, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, η θειαμίνη, το μαγνήσιο ή το ωμέγα-3 ιχθυέλαιο. Μπορείτε επίσης να τρώτε τρόφιμα που είναι φυσικά διουρητικά, όπως σέλινο, αγγούρια, καρπούζι, ντομάτες, σπαράγγια, πεπόνι και μαρούλι.