Πολλές φορές όταν προσπαθείς να ηρεμήσεις ή να σκεφτείς πολύ καλά πριν μιλήσεις, αναπνέεις βαθιά. Και αυτό σου βγαίνει αυτόματα, σαν να σου λέει το σώμα σου «χρειάζομαι ένα λεπτό».
Το έχεις παρατηρήσει; Πριν βιαστείς να σκεφτείς πως αυτό σημαίνει ότι ξέρεις πώς να αναπνέεις, θα σε προλάβουμε λέγοντάς σου ότι υπάρχει ο σωστός τρόπος να αναπνέεις και ο λάθος.
Και είναι πολύ πιθανό να μην αναπνέεις σωστά. Και μάλιστα εδώ και χρόνια. Μπορεί να εισπνέεις αρκετό αέρα, να παίρνεις μικρές αναπνοές ή ασυναίσθητα να κρατάς την αναπνοή σου για πολλή ώρα.
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί αν η αναπνοή μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που εργάζεσαι και κατ΄επέκταση την απόδοσή σου;
Η αναπνοή σου έχει σημασία
Η αναπνοή φαίνεται τόσο απλή και όμως είναι τόσο πολύπλοκη. Και ενώ η σωστή και ελεγχόμενη αναπνοή μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον έλεγχο αποφεύγοντας σπασμωδικές κινήσεις και αντιδράσεις, η λάθος αναπνοή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου, το πώς αισθάνεσαι μέσα στην ημέρα, αλλά και τους μύες, τον εγκέφαλο, το νευρικό σου σύστημα και την καρδιά σου.
Πιο συγκεκριμένα, το νευρικό σου σύστημα αναστατώνεται, με αποτέλεσμα να νιώθεις άγχος και στρες, δυσχεραίνει τον ρυθμό της καρδιάς σου και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση του αίματος, σε κάνουν να κουράζεσαι πιο εύκολα.
Παράλληλα ο εγκέφαλός σου λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα εσύ να μην μπορείς να σκεφτείς ψύχραιμα σε δύσκολες καταστάσεις, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους και αίσθηση κόπωσης.
Από την άλλη, η σωστή αναπνοή σε βοηθάει να σκέφτεσαι και να δουλεύεις καλύτερα και προστατεύει την υγεία σου, καθώς μειώνει την πίεση στο αίμα, βοηθάει τον ρυθμό της καρδιάς σου και σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ξεκούραστος.
Το νευρικό σου σύστημα βρίσκεται σε ισορροπία, γεγονός που σε βοηθάει να μειώνεις τα επίπεδα άγχους, ενώ ο εγκέφαλός σου οξυγονώνεται επαρκώς, με αποτέλεσμα να είσαι σε θέση να σκέφτεσαι πιο καθαρά.
Ο στόχος είναι 6-10 αναπνοές ανά λεπτό.
Έτσι θα καταφέρεις να συγχρονίσεις τους ρυθμούς της καρδιάς σου, του αναπνευστικού συστήματος και της αρτηριακής σου πίεσης. Αυτή η αρμονία θα σε βοηθήσει να ισορροπήσεις το νευρικό σου σύστημα και να μειώσεις το στρες. Ωραία όλα αυτά. Πώς ξέρεις όμως ότι αναπνέεις σωστά;
Κάνε την άσκηση και δες πώς αναπνέεις
Θα χρειαστείς τα δύο σου χέρια για να καταλάβεις πώς αναπνέεις. Τοποθέτησε το ένα χέρι σου στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά σου. Και τώρα ανάπνευσε όπως αναπνέεις συνήθως. Τι παρατήρησες;
Πάμε στο επόμενο βήμα: τοποθέτησε στα χέρια σου στην ίδια θέση, αλλά τώρα πάρε μερικές μικρές αναπνοές από το στόμα.
Τι παρατηρείς τώρα; Ίσως παρατήρησες ότι το στήθος σου διαστέλλεται και συστέλλεται. Ότι οι αναπνοές σου είναι μικρές, οι ώμοι σου καμπουριάζουν και η καρδιά σου χτυπάει πιο έντονα. Έτσι ακριβώς αναπνέεις όταν νιώθεις άγχος.
Ακόμα και αν νομίζεις ότι αναπνέεις φυσιολογικά όταν είσαι στρεσαρισμένος, μάθε πως δεν το κάνεις. Και αυτό γιατί η αναπνοή σου αλλάζει ανάλογα με το πώς νιώθεις.
Καιρός λοιπόν να μάθεις να αναπνέεις σωστά για να μπορείς πιο εύκολα να διατηρείς την ψυχραιμία σου ό,τι και αν συμβαίνει γύρω σου.
Η σωστή αναπνοή σε βοηθάει να σκέφτεσαι και να δουλεύεις καλύτερα και βοηθάει στην καλή σου υγεία.
Σωστή αναπνοή σε 7 βήματα
Σίγουρα το να πάρεις μία βαθιά αναπνοή είναι πολύ σημαντικό αλλά είναι εξίσου σημαντικό το να εκπνεύσεις όλο τον αέρα.
Ας δούμε ένα προς ένα τα βήματα της σωστής αναπνοής:
- Όπως και στην προηγούμενη άσκηση, τοποθέτησε το ένα σου χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά σου.
- Ξεφύσηξε όπως θα έκανες αν τελείωνε μία δύσκολη ημέρα, αλλά κράτησε λίγο αέρα στα πνευμόνια σου. Άσε τους ώμους και τους μύες σου χαλαρούς. Το ζήτημα είναι να χαλαρώσεις.
- Κλείσε το στόμα σου και μην αναπνέεις για 3 δευτερόλεπτα.
- Κράτησε το στόμα σου κλειστό και πάρε μία εισπνοή από τη μύτη. Το στομάχι σου πρέπει να διασταλεί, ενώ το στήθος σου πρέπει να παραμείνει ακίνητο. Μέτρησε πάλι μέχρι το τρία.
- .Άνοιξε το στόμα σου και ελευθέρωσε την αναπνοή σου, αφήνοντας παράλληλα το στομάχι σου να επανέλθει στη σωστή του θέση.
- Κάνε μία μικρή παύση.
- Επανάλαβε τη διαδικασία από το βήμα 3 έως το 7.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εξασκηθείς σε αυτού του είδους την αναπνοή ιδιαίτερα όταν είσαι χαλαρός και ήρεμος.
Γι΄αυτό βάλε μία υπενθύμιση μία φορά την ημέρα και αφιέρωσε 2-3 λεπτά στην αναπνοή σου.
Με τον καιρό αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να αναπνέεις καλύτερα και ιδιαίτερα αν είσαι αγχώδης θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να σου προκαλεί το άγχος.