Μην χασετε

7 τρόποι για ανοίξεις μια συζήτηση με τη σχέση σου όταν νιώθεις ότι έχετε εξαντλήσει όλα τα θέματα

Πάλι θα βρέξει; Θα πέσει η θερμοκρασία; Δεν λέω ωραίο θέμα συζήτησης ο καιρός αλλά με τον σύντροφό σου καλό είναι να μπορείτε να κάνετε μια κανονική συζήτηση.

Ωστόσο, μόλις βρεθείτε μαζί για ένα λεπτό, μπορεί μερικές φορές να αισθανθείτε ότι έχετε μιλήσει για όλα. Είπατε πώς ήταν η μέρα σας, μοιραστήκατε τα όνειρά σας και μουρμουρίσατε λίγα λόγια για το τι θα θέλατε να φάτε για δείπνο.

Τώρα, αισθάνεστε ότι κυριολεκτικά δεν έχετε τίποτα δημιουργικό, ενδιαφέρον ή σημαντικό να πείτε – και η σιωπή είναι εκκωφαντική. Ειδικά αυτές τις μέρες της καραντίνας να έχετε περισσότερη ανάγκη για ουσιαστική επαφή και επικοινωνία.

Σταμάτησε την προσπάθεια να μιλήσεις για νέα «πράγματα», η ψυχική πίεση της προσπάθειας να σκεφτείς κάτι νέο μπορεί εύκολα να επηρεάσει αρνητικά την ατμόσφαιρα της συνομιλίας. Είναι εντάξει να αφήνεις τα θέματα να αναδύονται φυσικά.

Advertisements

Είναι επίσης εντάξει να μιλάς για το ίδιο θέμα περισσότερες από μία φορές. Ωστόσο αν θες να καρυκεύσεις λίγο τις συζητήσεις σας, ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ξεκινήσεις μια συνομιλία με τον σύντροφό σου, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι έχετε ήδη μιλήσει για όλα.

Μόλις με διακόπτουν από το κοντρόλ

Η επικαιρότητα, ειδικά αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει άπειρες αφορμές για συζήτηση, από την είδηση για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, τα μέτρα του lockdown μέχρι τις τουρκικές προκλήσεις; Μαθαίνοντας τη γνώμη της σχέσης σου για θεμελιώδη ζητήματα, συνειδητοποιείς τις διαφορές και τις ομοιότητες ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο.

Κλασική αξία – πώς ήταν η μέρα σου

Ακόμα και εγκλωβισμένοι στο σπίτι λόγω καραντίνας δεν σημαίνει ότι δεν έχεις λόγο να τον ρωτήσεις πώς ήταν η μέρα του, ειδικά αν δουλεύει από το σπίτι σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα για τα οποία να θέλει να σου μιλήσει. Αν κι οι δύο μοιράζεστε από meeting στο zoom και επαγγελματικά πρότζεκτ, βρείτε λίγο χρόνο να μιλήσετε για όσα σας απασχολούν περισσότερο.

Παίζουμε τις 10 ερωτήσεις

Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, αλλά είναι ένας καλό τρόπος να διατηρείς την επικοινωνία σας σε εγρήγορση, ειδικά όταν νιώθεις να στερεύεις από θέματα. Δείτε το ως παιχνίδι και μία στις τόσες οργανώστε μια βραδιά παίζοντας τις 10 ερωτήσεις – καθορίστε μια μικρή ιεροτελεστία, συγκεκριμένη μέρα και ώρα και έχοντας ετοιμάσει και μερικές λιχουδιές ή ένα κοκτέιλ για να κάνεις το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον. Οι «ερωτήσεις» είναι ένα έξυπνο μέσο για να μάθεις τι θέλει, τι σκέφτεται, και τι έχει σκοπό να κάνει ο σύντροφός σου αλλά και να μάθεις εκείνος τι έχεις εσύ στο δικό σου μυαλό – ενώ και οι δύο με τον τρόπο αυτό και θα έρθετε πιο κοντά αλλά και θα συνειδητοποιήσετε λίγο πιο ουσιαστικά όλα όσα σας είναι σημαντικά.

Advertisements

Το παιχνίδι των υποθέσεων

Αντίστοιχο με το παιχνίδι των 10 ερωτήσεων μπορεί να είναι το παιχνίδι των υποθέσεων όπου μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία να ρωτήσετε ο ένας τον άλλον για οποιοδήποτε -μικρό ή μεγάλο- αν περνάει εκείνη τη στιγμή από το μυαλό σας. Οι υποθετικές ερωτήσεις μπορεί να αναφέρονται τόσο στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον. Οι υποθέσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σε μια σχέση καθώς σας δίνουν την ευκαιρία να μιλήσετε αυθόρμητα για ζητήματα που υπό διαφορετικές συνθήκες να νιώθατε αμήχανα.

Πες μου τι νιώθεις

Ζώντας με έναν άνθρωπο ή όταν η σχέση μας μετράει κάποια χρόνια ίσως είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα, να θεωρείς κάποια πράγματα για τον σύντροφό σου δεδομένα, όπως για παράδειγμα το πώς νιώθει. Κι όταν αναφερόμαστε στα συναισθήματα δεν αφορά η συζήτηση μόνο το τι αισθάνεται για σένα, αλλά γενικώς το πώς μπορεί να αισθάνεται αυτό το διάστημα, για τη δουλειά του, τα σχέδιά του, τα κοινά σας σχέδια. Κι εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για σένα. Ούτε εκείνος θα μπορεί να μαντέψει αν τακτικά δεν κάθεστε να μιλήσετε για όλα όσα νιώθετε και σας απασχολούν.

Πες του κάτι αστείο

Το γέλιο είναι αλήθεια ότι δεν εκβιάζεται, αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι το χιούμορ σε μια σχέση είναι από τα καλύτερα διεγερτικά και πιο αποτελεσματικά υπερόπλα οικειότητας και επικοινωνίας. Αν μοιράζεσαι την ίδια αίσθηση χιούμορ με τον σύντροφό σου έχεις στη διάθεσή σου έναν σύμμαχο με ιδιότητες υπερήρωα. Βρες κάτι αστείο από τη μέρα σου για του το διηγηθείς, ή δείξε του απλά μια γελοιογραφία που σε έκανε να γελάσεις ή ακόμα και ένα διασκεδαστικό βίντεο στα social που ξέρεις ότι δεν θα τον αφήσει αδιάφορο.

Πού θα ήθελες να ήμασταν τώρα

Μπορεί να μην έχεις αυτή τη στιγμή πολλές εφικτές επιλογές για διαφυγή, αλλά το μυαλό κι η φαντασία εξακολουθούν να είναι σύμμαχοί σου. Προσπάθησε να ανοίξεις μια συζήτηση για το πού θα ήθελες να βρίσκεστε, είτε αφορά ένα ταξίδι σε αγαπημένο προορισμό ή ένα δικό σας καταφύγιο που μόνο οι δυο σας γνωρίζετε.

Αν πάλι η απάντησή του είναι του στιλ «στην αγκαλιά σου», η υπόλοιπη έκβαση της συζήτησης μπορεί να γίνει χωρίς λέξεις…

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα