Μύθος 1:Όταν βγάζουμε με το τσιμπιδάκι μία άσπρη τρίχα, φυτρώνουν περισσότερες
Η λευκή τρίχα δεν είναι σαν τη λερναία ύδρα, κοινώς όταν την ξεριζώνουμε, εκείνη… δε μας εκδικείται πολλαπλασιαζόμενη. Ωστόσο καλό είναι να την κόβουμε με το ψαλιδάκι, αντί να την ξεριζώνουμε, διότι βγάζοντάς την από τη ρίζα ενδέχεται να τραυματίσουμε τον θύλακα και να μην ξαναβγεί η τρίχα.
Μύθος 2: Τα μαλλιά συνηθίζουν το σαμπουάν που χρησιμοποιούμε συστηματικά
Μπορούμε να το αλλάζουμε επειδή βαρεθήκαμε το άρωμα ή την υφή, και όχι για άλλο λόγο. Αν τα μαλλιά μας έχουν γίνει θαμπά, ξηρά ή ταλαιπωρημένα, φταίνε άλλοι παράγοντες (ορμονικοί, προϊόντα styling, κατάχρηση σεσουάρ, κακή διατροφή, στρες, αλλαγή του καιρού) όχι όμως το σαμπουάν.
Μύθος 3: Η ψαλίδα θεραπεύεται
Η μόνη μέθοδος για να θεραπεύσουμε την ψαλίδα είναι να κόψουμε τις άκρες των μαλλιών. Ωστόσο, μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνισή της, με συνθέσεις όπως σέρουμ με ειδικά λιπίδια, που «γεμίζουν» τους πόρους της τρίχας ή conditioner που δεν ξεβγάζονται.
Μύθος 4: Για μαλλιά λαμπερά, βουρτσίζουμε πολλές φορές πριν κοιμηθούμε
Σύμφωνα με τους τριχολόγους, τα πολλά βουρτσίσματα ενδέχεται να φθείρουν την τρίχα και το τριχωτό. Ωστόσο, 5-10 απαλά βουρτσίσματα, όντως κάνουν καλό, γιατί διανέμουν τα φυσικά έλαια ομοιόμορφα κατά μήκος της τρίχας, και διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία του τριχωτού, με αποτέλεσμα οι θύλακες να οξυγονώνονται και η τρίχα να διατηρείται υγιής.
Μύθος 5: Όταν κοιμόμαστε με βρεγμένο κεφάλι, κάνουμε κακό στα μαλλιά
Μπορεί να κρυώσουμε ή να ξυπνήσουμε αναμαλλιασμένες, όμως η τρίχα δε σπάει, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν πιάνουμε σφιχτά τα μαλλιά με λαστιχάκι.
Μύθος 6: Το συχνό κούρεμα κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα
Τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου 2 εκατοστά τον μήνα και αυτό δεν αλλάζει. Τελεία και παύλα. Το «φρεσκάρισμα» στις άκρες, ωστόσο, απομακρύνει την ψαλίδα και κάνει τα μαλλιά πιο υγιή.