Μην χασετε

6 συμβουλές για να περιορίσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού

Τα παιδιά αναπόφευκτα τα παιδιά θα αναζητήσουν τη γλυκιά γεύση και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να απολαμβάνουν πού και πού μια μπάλα παγωτό ή μια σοκοφρέτα.

 

Ωστόσο, πολλές φορές τα μικρά μας μάς δίνουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να τρέφονται αποκλειστικά με ζαχαρωτά και σοκολάτες. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ως γονείς προκειμένου να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών μας;

 

Advertisements

Πώς θα περιορίσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού;

  • Επιλέγουμε τα κατάλληλα δημητριακά πρωινού, όπως δημητριακά ολικής άλεσης τα οποία περιέχουν λιγότερο από 5 γρ. σακχάρων στη μερίδα. Εναλλακτικά προτιμάμε τη βρώμη, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς και φρούτα τα οποία χαρίζουν μια πιο γλυκιά γεύση.
  • Αποφεύγουμε τα σνακ που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (π.χ. μπισκότα, κέικ, σοκολάτες, κρουασάν) και προτιμάμε πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως φρέσκα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, λαχανικά. Μάλιστα, μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τα παιδιά στην παρασκευή και προετοιμασία των σνακ.
  • Φυλάμε τα γλυκά σε μη ορατό σημείο για τα παιδιά. Καλύτερα είναι να έχουμε ένα μπολ με φρούτα πάνω στο τραπέζι αντί για ένα μπολ με σοκολατάκια ή μπισκότα.
  • Μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων, καθώς πολλές φορές η ζάχαρη «κρύβεται» με άλλες ονομασίες. Ονομασίες που υποδεικνύουν την εμφάνιση ζάχαρης είναι: μαλτόζη, σουκρόζη, σιρόπι αραβοσίτου υψηλής φρουκτόζης, μελάσα, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι, μέλι, συμπυκνώματα χυμού φρούτων.
  • Προσπαθούμε να μειώσουμε στο μισό τη ζάχαρη που χρησιμοποιούμε σε διάφορες συνταγές.
  • Προκειμένου να κρατήσουμε τα παιδιά ενυδατωμένα επιλέγουμε το νερό και το γάλα και αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία δεν περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά.

 

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου…

Το να απαγορεύουμε στο παιδί τα γλυκά δεν είναι μια αποτελεσματική τακτική, καθώς έτσι το παιδί απλά θα τα επιθυμεί ακόμη περισσότερο. Οι λιχουδιές θα είναι πάντα και παντού σε όλη τη ζωή του παιδιού, επομένως το ζητούμενο είναι να το μάθουμε να τις απολαμβάνει με μέτρο. Και αυτό το πολύτιμο μάθημα δεν μπορεί να το πάρει αν τα γλυκά είναι απαγορευμένα στο σπίτι μας.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα