Μην χασετε

6 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος έχει κρυμμένη κατάθλιψη

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας εμποδίζουν να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να νιώσουμε τα συναισθήματά μας. Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν συνηθίσει να φοράνε μια χαρούμενη μάσκα για να κρύψουν την κατάθλιψη που ενδεχομένως βιώνουν.

Οι άνθρωποι με κρυμμένη κατάθλιψη συχνά δε θέλουν να γνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και πιστεύουν πως μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους σα να μην τρέχει τίποτα. Όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, αφού κάποια στιγμή η κατάθλιψη θα βγει στην επιφάνεια.

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας σας, κάποιος φίλος σας (ή ακόμα και εσείς οι ίδιοι) βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση- προσπαθεί να κρύψει την κατάθλιψή του- τα παρακάτω σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε το πρόβλημα.

Είναι κοινωνικοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι εσωστρεφείς.

Advertisements

Μπορεί να περνάνε πολύ χρόνο με άλλους, αλλά έχουν πάντα έτοιμη μια δικαιολογία για να μπορούν να ξεφύγουν και να μείνουν μόνοι τους. Με απλά λόγια φοράνε τη μάσκα της ευτυχίας.

Έχουν μη φυσιολογικές συνήθειες φαγητού και ύπνου.

Συνήθως το σώμα μας προσαρμόζεται στις ρουτίνες. Οι άνθρωποι τείνουν να ξυπνούν την ίδια ώρα κάθε μέρα, να πεινούν την ίδια ώρα που συνήθως τρώνε, να νιώθουν υπνηλία την ίδια ώρα που κοιμούνται. Όταν αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί, σημαίνει ότι κάτι αναστατώνει τη ρουτίνα του οργανισμού και ότι το μυαλό δε λειτουργεί όπως πρέπει και πιθανώς η χημεία του εγκεφάλου δεν είναι ισορροπημένη. Αυτό είναι ένας σημαντικός δείκτης της κρυμμένης κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που έχουν κρυμμένη κατάθλιψη θα ήθελαν να κοιμηθούν περισσότερο, αλλά δε μπορούν. Θα χάσουν την όρεξη τους ή θα τρώνε εξαιρετικά θερμιδικά τρόφιμα και σε περίεργες ώρες της ημέρας ή της νύχτας.

Δεν εμπιστεύονται κανέναν.

Η εμπιστοσύνη είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τους καταθλιπτικούς ανθρώπους. Γενικά φοβούνται τον κόσμο γύρω τους και τον κοιτάζουν εχθρικά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συναισθήματα της κατάθλιψης είναι η ευπάθεια, η αβεβαιότητα και η αδυναμία.

Advertisements

Νιώθουν θυμό.

Ορισμένες φορές, η κρυμμένη κατάθλιψη δεν μοιάζει με κατάθλιψη. Η αυξημένη οργή και ευερεθιστότητα  μπορεί να είναι σημάδι κρυμμένης κατάθλιψης.

Δε ζητάνε βοήθεια.

Το να ζητάς βοήθεια είναι φυσιολογικό. Όταν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, τότε καλείτε ένα φίλο, τους γονείς σας ή κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει. Αλλά η βοήθεια για έναν καταθλιπτικό άνθρωπο είναι δύσκολη υπόθεση.

Εκφράζουν περίεργα τα συναισθήματά τους.

Όσοι έχουν κρυμμένη κατάθλιψη συχνά έχουν πιο έντονα συναισθήματα από τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που συνήθως δεν θα έκλαιγε σε μια ταινία, εκείνοι θα ξεσπάσουν ξαφνικά σε κλάματα. Ή κάποιος που συνήθως δε θυμώνει, εκείνοι θα τρελαθούν ξαφνικά εάν για παράδειγμα ένας οδηγός τους κόβει τον δρόμο.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα