Μην χασετε

52+1 όμορφοι συνδυασμοί για να βάψετε το καθιστικό

Το πονεμένο θέμα “ποιο χρώμα ταιριάζει με ποιο” είναι πολλές φορές ένα διακοσμητικό παραμύθι κατασκευασμένο για να ταλαιπωρεί μεγάλα παιδιά.

Advertisements

Αν για παράδειγμα πριν 30 χρόνια λέγαμε σε κάποιο επαγγελματία διακοσμητή πόσο σικάτος συνδυασμός είναι το γαλάζιο – καφέ θα μας κοιτούσε πιο παράξενα κι απ΄όσο θα λοξοκοιτούσαμε εμείς έναν σημερινό designer αν μας πρότεινε πχ να διαμορφώσουμε όχι μόνο το καθιστικό αλλά ολόκληρο το σπίτι σχεδόν αποκλειστικά με έντονα ριγέ μοτίβα σε σκούρο καφέ και πορτοκαλί σαν τα μοντέρνα σπίτια της δεκαετίας του ΄60.

Το τι ταιριάζει λοιπόν με τι αποτελεί σε μεγάλο βαθμό “τάση” και “μόδα”επιβαλλόμενη έμμεσα από τους σχεδιαστές και κατασκευαστές επίπλων, υφασμάτων και γενικά ειδών σπιτιού, πολύ συχνά απλώς και μόνο γιατί στερεύουν οι ιδέες της κάθε προηγούμενης τάσης.

Γι΄αυτό και “απαγορευτικά” τέτοιου είδους σε ό,τι αφορά τον χώρο που εσείς θα ζείτε και θα χαίρεστε καθημερινά δεν υφίστανται, όλα μπορούν με τον κατάλληλο τρόπο να ταιριάξουν με τα πάντα και υπάρχουν μόνον γούστα όπως πχ αν σας αρέσουν περισσότεροι οι γενικά ανοιχτόχρωμες ή πιο σκούρες αποχρώσεις, αν θέλετε τον χώρο σε μια γενική ομοιομορφία ή με κάποιες χρωματικές αντιθέσεις κλπ κλπ. Βεβαίως και ο ίδιος ο χώρος πολλές φορές “επιβάλλει” κάποιες στοιχειώδεις γραμμές για να κινηθείτε όχι μόνο με βάση το ήδη υπάρχον χρώμα του από έπιπλα, υφάσματα, αντικείμενα που δεν μπορείτε ή και δεν θέλετε να αλλάξετε αλλά και από την γενική αρχιτεκτονική μορφή του.

Γι΄αυτό ακριβώς και η μοναδική παγίδα αποφασίζοντας για τον χώρο του καθιστικού, ένα δωμάτιο που πλέον στα σύγχρονα σπίτια εξυπηρετεί πολλές διαφορετικές χρήσεις και βρισκόμαστε σε αυτόν πολλές ώρες, είναι να αντιγράψετε μια πρόταση ή ιδέα όπου κι αν την είδατε αγνοώντας όμως τις ανάγκες και χρήση του δικού σας χώρου.

Συνδυασμοί χρωμάτων στους τοίχους που θα δείτε σε μια φωτογραφία περιοδικού ή σε ένα άλλο σπίτι, ακόμη κι αν τους “στηρίξετε” με τα ίδια ή παρόμοια έπιπλα και αντικείμενα που εκεί σας άρεσαν, δεν είναι βέβαιο ότι θα δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα μια έντονη χρωματική διαμόρφωση που σας άρεσε σε ένα καθιστικό με τεράστιες μπαλκονόπορτες θα δημιουργήσει πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα σε έναν χώρο με ένα μικρό παράθυρο, αφού τόσο το σύνολο της επιφάνειας που καταλαμβάνουν οι τοίχοι όσο και το φυσικό φως είναι στοιχεία που καθορίζουν πως τελικώς “δείχνουν” τα χρώματα που επιλέγουμε για το βάψιμο ενός δωματίου.

Διαλέξτε λοιπόν αρχικά μια γενική παλέτα χρωμάτων που θέλετε να συνδυάζονται συνολικά στον χώρο του καθιστικού συμπεριλαμβάνοντας τις ήδη υπάρχουσες αποχρώσεις των επίπλων, υφασμάτων κπλ και στην συνέχεια αποφασίστε ποιες αποχρώσεις θα ήταν οι ιδανικότερες για τους τοίχους.

Tip: Ένα βάψιμο είναι όχι …ψυχή. 🙂
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το μελετήσετε λίγο, ειδικά αν πρόκειται για αλλαγές στα όρια ριζικής χρωματικής “ανακαίνισης”, μην το …παιδεύετε υπερβολικά. Είναι βέβαιο πως και …παραμυθένια όπως ακριβώς την φανταζόσασταν να προκύψει η τελική όψη του δωματίου, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν χιλιάδες ακόμη εξίσου όμορφες επιλογές-συνδυασμοί. Γι΄αυτό και μην αγωνίζεστε κάθε φορά να πετύχετε το “μοναδικό” σαν οι χώροι σας να μην πρόκειται να ξαναβαφτούν ποτέ. Η διακόσμηση είναι έτσι κι αλλιώς μια διαδικασία που εξ΄ορισμού το “τέλειο” …ποτέ και πουθενά δεν είναι μόνο ένα.

 

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα