Μην χασετε

5 τύποι συντρόφων που είναι καλό να αποφεύγουμε

Ίσως όταν τον γνωρίζουμε στην αρχή να μας γοητεύουν τα όμορφα κοπλιμέντα, η λατρεία του  ή η «αρρενωπότητά» του, αλλά στη συνέχεια διαπιστώνουμε πως ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός!

Δυστυχώς, η κακοποίηση που βιώνουν οι γυναίκες δεν περιορίζεται στη σωματική κακοποίηση, την επαναλαμβανόμενη απιστία ή την ακατάλληλη σ∈ξουαλική συμπεριφορά. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι εύκολο να εμφανιστούν και συχνά μεταμφιέζονται και μπορούν ακόμη και να μας συναρπάσουν.

Ωστοσο, έχουμε αρχίσει (επιτέλους!) να καταλαβαίνουμε ότι η αληθινή αγάπη έχει όρια, σεβασμό και ελευθερία. Γι΄αυτό, αν συναντήσεις τους παρακάτω τύπους ανδρών, όσο κι αν σε γοητεύσουν, όσο κι αν σε λατρέψουν και λατρέψεις, καλό είναι να τους βγάλεις από τη ζωή σου και μάλιστα άμεσα.

 

Advertisements

Αυτός που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα

Παρόμοιες συμπεριφορές παρουσιάζει και ο αποπνικτικός σύντροφος, ο οποίος μπορεί να μην ανησυχεί για (οποιουδήποτε τύπου) απιστία, αλλά δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα.

Θέλει να είναι διαρκώς μαζί σου, αδυνατεί να σεβαστεί τον προσωπικό σου χρόνο και χώρο και σε κατακλύζει διαρκώς με κομπλιμέντα. Ακόμα κι αν σε γοητεύει το ότι σε θεοποιεί και «ζει κι αναπνέει μόνο για σένα», φύγε μακριά!

Πίσω από αυτά τα σημάδια, σύμφωνα με θεωρίες ψυχολόγων, κρύβεται αίσθημα ανασφάλειας και κτητικότητας. Η ζήλια, ο υποβιβασμός και η βίαιη συμπεριφορά, είτε σωματική είτε συναισθηματική, δεν είναι μακριά.

 

Advertisements

 

Ο «ναι αγάπη μου, ό,τι πεις»

Είναι πολύ ωραίο να γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν κοινές αντιλήψεις, αρχές και ενδιαφέροντα με εμάς. Και ακόμα πιο ωραίο (τουλάχιστον φαινομενικά) είναι να συμφωνούν πάντα μαζί μας. Ωστόσο, η πραγματική ζωή απέχει πολύ απ’ αυτό το μοντέλο! Ακόμα και οι κολλητοί μας έχουν διαφορετικά γούστα ενώ οι καυγάδες μας, κάποιες φορές, είναι ομηρικοί!

Αν γνωρίσεις κάποιον που ακολουθεί πειθήνια τις επιλογές σου, σου λέει μόνο αυτά που θες να ακούς και δεν διαφωνεί ποτέ μαζί σου, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Είτε πρόκειται για άβουλο και ανασφαλή άνθρωπο που αποφεύγει τις ευθύνες, είτε για κάποιον που προσποιείται ότι συμφωνεί μέχρι να σε κατακτήσει (κι έπειτα να σε βαρεθεί…).

Και στις δύο περιπτώσεις, η συμπεριφορά του είναι τοξική και αργά ή γρήγορα θα νιώσεις εγκλωβισμένη και δυστυχισμένη. Τίποτα καλό δεν προμηνύεται από τη σχέση με έναν τέτοιο άνθρωπο…

 

Ο παθολογικός ζηλιάρης

Θα περάσει αρκετές ώρες στα social media κατασκοπεύοντας τι διάβασες, πού έβαλες το πολύτιμο like σου ή πόσους νέους φίλους έκανες. Θα θέλει να μάθει πού θα πας και με ποιους, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να βρεθεί ξαφνικά μπροστά σου δήθεν για να σου κάνει έκπληξη, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να ελέγξει αν του λες αλήθεια.

Όταν είστε μαζί δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω σου και ελέγχει ακόμα και το πού κοιτάς, ενώ θέλει να απαντάς άμεσα στα τηλεφωνήματα και τα μηνύματά του.

Στην αρχή ίσως κολακευτείς από το ενδιαφέρον του και την επιθυμία του να σε έχει «δικιά» του, αλλά πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένας εξαιρετικά ανασφαλής άνθρωπος, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που έχει μπερδέψει τον ∈ρωτα με την κτητικότητα. Σύντομα θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη και δεν είναι απίθανο να καταφύγει σε συναισθηματική ή σωματική βία. Απομακρύνσου, λοιπόν, όσο είναι καιρός!

Advertisements

 

 

Το βαμπίρ

Πρόκειται για τον τύπο που σου ρουφάει κυριολεκτικά  όλη σου την ενέργεια, τη διάθεση, τις ιδέες, τους φίλους, τη ζωή, τον εαυτό σου… Αντίθετα από τον «ναι αγάπη μου, ό,τι πεις», σου λέει ή σου δείχνει με κάθε τρόπο ότι κουμάντο κάνει εκείνος και μόνο εκείνος!

Σταδιακά σε αποκόβει από τον κοινωνικό σου περίγυρο, περιορίζει τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά σου και σε ελέγχει με κάθε πιθανό (και διάφανο!) τρόπο. Θα τον ακούσεις να παραπονιέται για όλα: οι φίλες σου δεν είναι αρκετά καλές, το επαγγελματικό σου περιβάλλον σε εκμεταλλεύεται και τα χόμπι σου είναι αδιάφορα. Σταδιακά θα αποδομήσει τη ρουτίνα που είχες χτίσει πριν τον γνωρίσεις, με απώτερο σκοπό να φτιάξεις μία νέα υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Η συμβουλή μας; Ζήτησε βοήθεια από κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας και βάλε ένα τέλος σε αυτή τη σχέση πριν χάσεις τον εαυτό σου!

 

Ο λεγόμενος άντρας «παλαιάς κοπής»

Ο παραδοσιακός τύπος παλαιάς σχολής, δεν είναι απαραίτητο ότι θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι ή θα σου ρίξει και κάνα χαστούκι όπως στις ελληνικές ταινίες της Φίνος Φιλμ. Θα παρουσιαστεί ως ο άντρας που θα σε έχει πάντα στα ώπα ώπα, θα φροντίζει για όλα εκείνος, θα σου παρέχει ό,τι χρειάζεσαι αλλά όχι απ’ την καλή του την καρδιά. Το αντίτιμο που ζητάει είναι βαρύ και αποκαλύπτεται στην πορεία: την αυτονομία και την ελευθερία σου!

Μην ξαφνιαστείς αν απαιτήσει να παρατήσεις τη δουλειά για να μείνεις σπίτι με τα παιδιά, αν δεν σε βοηθά στο σπίτι επειδή αυτά είναι “γυναικείες δουλειές” και αν η γνώμη του είναι ανώτερη από τη δική σου επειδή «είσαι γυναίκα». Επίσης, δεν αποφασίζει μαζί σου αλλά μόνος του και για τους δύο.

Εάν φέρεις αντιρρήσεις και προσπαθήσεις να τον πείσεις με λογικά επιχειρήματα, ενδέχεται να θυμώσει και να… χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι που έλεγαν και οι γιαγιάδες μας. Ωστόσο, όπως έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις, ενδέχεται να μην μείνει μόνο στο τραπέζι.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα