Μην χασετε

5 απαγορευμένες φράσεις που δεν πρέπει να λες σε κάποιον που έχει άγχος

“Μια προσεκτική προσέγγιση μπορεί να είναι χρήσιμη όταν συνομιλείς με κάποιον που αντιμετωπίζει έντονο άγχος. Ορισμένες από τις φράσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι:”

Advertisements

“Οι άνθρωποι με άγχος συχνά αντιμετωπίζουν έντονο φόβο και ανησυχία για καθημερινές, μερικές φορές ασήμαντες, καταστάσεις. Συχνά σκέφτονται συνεχώς “τι θα συμβεί αν”, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου το φόβος τους δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί ποτέ. Γι’ αυτά τα άτομα, οι ανησυχίες τους μπορεί να είναι πολύ πόνος.”

Εάν, λοιπόν, ένα κοντινό σου πρόσωπο έρθει σε ‘σενα και σου εκφράσει την ανησυχία που έχει, είναι σημαντικό να ξέρεις πώς να απαντήσεις. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι να πουν σε αυτές τις καταστάσεις και καταλήγουν να είναι ακούσια αγενείς.

Αυτές, λοιπόν, είναι 5 φράσεις που δεν πρέπει να λες σε κάποιον που έχει άγχος.

«Είναι όλα στο μυαλό σου. Σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ»

Ένας άνθρωπος με άγχος γνωρίζει ότι το να διαχειριστεί τις σκέψεις – και το μυαλό του, είναι από τα πιο δύσκολα σημεία. Και απλώς, δεν μπορεί από τη μία στιγμή δεν άλλη να γυρίσει έναν διακόπτη και να πάψει να ανησυχεί δια μαγείας. Παρόλο που εσύ μπορείς να πεις αυτή τη φράση για να βοηθήσεις κάποιον να χαλαρώσει, στην πραγματικότητα είναι σαν τον απαξιώνεις. Μπορεί να φανεί σαν να πηγαίνει κάτι «λάθος» με το άτομο που βιώνει άγχος και αυτό θα του προκαλέσει μεγαλύτερη απογοήτευση.

«Ηρέμησε»

Ναι, εάν μπορούσε θα το έκανε, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Αυτού του είδους το σχόλιο μπορεί να είναι εξαιρετικά ακυρωτικό, ειδικά σε στιγμές άγχους. Είναι σαν να επικοινωνείς στο άτομο που βιώνει άγχος ότι είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις του, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να το κάνει να αισθανθεί πως επιβαρύνει τους άλλους.

«Τουλάχιστον δεν έπαθες αυτό που έπαθε ο/η…»

Advertisements

Η σύγκριση είναι η ρίζα κάθε κακού, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεις τέτοιου είδους εκφράσεις. Ενώ κάποιος μπορεί να μην έχει το ίδιο σύνολο προβλημάτων με έναν φίλο ή γνωστό του, αυτό δεν κάνει τα προβλήματά του λιγότερο σημαντικά. Η σύγκριση με μια θεωρούμενη χειρότερη βιωμένη εμπειρία, μπορεί να υποβαθμίσει τη συναισθηματική εμπειρία του ατόμου που έχει άγχος για μια κατάσταση.

«Χρειάζεσαι απλώς περισσότερη ξεκούραση»

Είναι αλήθεια ότι ο ύπνος και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος. Ωστόσο, όταν κάποιος έρχεται σε ‘σενα εκφράζοντας ανησυχία και προβληματισμό για μία συγκεκριμένη κατάσταση, αυτό είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θέλει να ακούσει. Και ναι, τα θέματα ψυχικής υγείας, σπάνια έχουν απλές λύσεις.

«Δεν έγινε και κάτι»

Ναι, εσένα μπορεί να μη σου φαίνεται τόσο σοβαρό ένα συγκεκριμένο περιστατικό ή κατάσταση, αλλά το άτομο που αισθάνεται άγχος θα διαφωνούσε κάθετα. Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες πτυχές του να έχεις άγχος – τα πάντα φαίνονται ανησυχητικά. Το να πεις σε κάποιον «δεν έγινε και κάτι» ή «δεν είναι και τόσο σημαντικό», είναι μια μορφή συναισθηματικής παράκαμψης.

jenny.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα