Όταν είμαστε αγχωμένες, λυπημένες, ανήσυχες, φορτωμένες ή θυμωμένες, συνήθως θέλουμε αυτά τα συναισθήματα να εξαφανιστούν. Αυτό είναι φυσικό. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς άβολα συναισθήματα, ειδικά όταν αισθάνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος.
Η άρνηση των συναισθημάτων μας μπορεί να τα κάνει πιο έντονα και να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε και να απελευθερώσουμε τα συναισθήματά μας αντί να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί; Ένας τρόπος είναι να εξασκήσεις την ενσυνειδητότητα. Δηλαδή την πρακτική της αυτογνωσίας ανά πάσα στιγμή.
Το ωραίο πράγμα για την ενσυνειδητότητα είναι ότι μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε – ακόμη και από παιδιά – σε οποιοδήποτε μέρος, ανά πάσα στιγμή. Έτσι, αν θέλεις να μάθεις να έρχεσαι σε επαφή με τα δικά σου συναισθήματα ή να διδάξεις την ενσυνειδητότητα στα παιδιά σου, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις. Το Goodhousekeeping ζήτησε από ειδικούς να συγκεντρώσουν 5 από τις καλύτερες δραστηριότητες ενσυνειδητότητας που μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα, να μοιραστείς με άλλους ή να τις χρησιμοποιήσεις όποτε αισθάνεσαι πιεσμένη. Διάλεξε όποια σου ταιριάζει, δοκίμασε τις κάθε μέρα για μια εβδομάδα και σημείωσε τι μαθαίνεις για το διανοητικό σου τοπίο.
Το Παιχνίδι του Ονόματος
Αυτό το παιχνίδι είναι απλό αλλά μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό των αρνητικών σκέψεων που αυξάνονται ραγδαία.
Πρώτα, κοίταξε γύρω σου και ονόμασε τρία πράγματα που μπορείς να ακούσεις, μετά δύο πράγματα που μπορείς να δεις και τέλος μια αίσθηση που νιώθεις.
«Κάνοντας αυτό, εκπαιδεύεις τον εαυτό σου αυξάνοντας την επίγνωσή σου για το σώμα σου και το περιβάλλον σου», λέει η θεραπεύτρια και δασκάλα γιόγκα Magdalene Martinez.
Άσκηση Μελέτης Κεριών
Άναψε το αγαπημένο σου κερί, κάθισε άνετα και παρακολούθησε τη φλόγα και το τρεμόπαιγμα. «Αυτή είναι πραγματικά μια μορφή διαλογισμού», λέει η Martinez. Κοίταξε το κερί για 5 έως 10 λεπτά και άφησε το μυαλό σου να περιπλανηθεί. Παρατήρησε τις σκέψεις σου. Άφησε τις να περάσουν χωρίς κρίση.
Άσκηση Τσαγιού
Αν σου αρέσει να πίνεις τσάι κάθε μέρα, γιατί να μην το πίνεις λίγο πιο αργά; Ακόμα καλύτερα, δοκίμασε να επικεντρώσεις την προσοχή σου στις αισθήσεις, τις μυρωδιές ή τους ήχους που παρατηρείς, από τη στιγμή που αρχίζεις να το φτιάχνεις, μέχρι και τη στιγμή που τελειώνεις την κούπα σου.
«Παρατήρησε πώς είναι να φτιάχνεις το τσάι, το χρώμα των φύλλων τσαγιού, τον ήχο του βραστήρα, το σχήμα της κούπας, το άρωμα που προκύπτει, τι γεύση έχει το τσάι και πώς αντιδρά το σώμα σου καθώς φτιάχνεις και πίνεις το τσάι», λέει ο δάσκαλος διαλογισμού Kirat Randhawa.
Εάν σου αρέσει περισσότερο ο καφές, μπορείς να εκτελέσεις αυτήν την πρακτική με τον ίδιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, μπορείς να ασκήσεις αυτό το είδος της προσοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Πρωινές Σελίδες
Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις αφού ξυπνήσεις, είναι να πάρεις το ημερολόγιό σου και να γράψεις τρεις σελίδες με οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό σου. Δεν χρειάζεται να είναι δημιουργικό ή όμορφο. Δεν πρέπει να είναι εντυπωσιακό ή ακόμη και να έχει νόημα. Αυτή η άσκηση ροής συνείδησης έχει σκοπό να καθαρίσεις το μυαλό σου.
«Απλά άφησε το να ρέει», λέει η Martinez. «Η τακτική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να απελευθερώσεις και να επεξεργαστείς αυτό που συμβαίνει διανοητικά».
Το Παιχνίδι του Ήχου
Αυτή είναι μια άλλη άσκηση που μπορείς να κάνεις με τα παιδιά σου. Είναι πολύ παρόμοιο με το Παιχνίδι του Ονόματος, αλλά αυτή τη φορά, ζήτησε από τα παιδιά σου «να βάλουν τα αυτιά τους να λειτουργήσουν» σαν να φοράνε φανταστικά ακουστικά. Ζήτησε τους να εντοπίσουν 10 ήχους που μπορούν να ακούσουν.
Μπορείς να τα βοηθήσεις ρωτώντας: «Μπορείτε να ακούσετε ήχους μέσα από το σώμα σας; Μέσα στο δωμάτιο; Έξω από το σπίτι; Παρατηρείτε κάποιους ήχους περισσότερο από άλλους;».