Μην χασετε

4 μυστικά για να μην πάρετε όλες τις θερμίδες από ένα μεγάλο γεύμα

Κάθε φορά που γευματίζουμε σε ένα “πλούσιο” τραπέζι, λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε ότι θα καταναλώσουμε πολλές περισσότερες θερμίδες από το κανονικό και ως ένα βαθμό το αποδεχόμαστε ως “αναγκαίο κακό” της χαράς και της συνεύρεσης σε ένα μεγάλο γεύμα με φίλους, γνωστούς κ.α.

Γνωρίζετε, όμως, ότι σε ένα τέτοιο γεύμα μπορεί να καταναλώσετε ακόμα και 4.500 θερμίδες και 230 γραμμάρια λίπους;

Δείτε μερικούς τρόπους που μπορείτε να εξαφανίσετε πολλές από αυτές πριν και μετά από ένα τόσο μεγάλο γεύμα, όπως τους συστήνει η δρ Sara Wilson, διευθύντρια της Κλινικής Διατροφής του γνωστού νοσοκομείου Mount Sinai στη Ν. Υόρκη.

Κοιμηθείτε καλά την προηγούμενη μέρα

Ολοένα και περισσότερες έρευνες “συμφωνούν” ότι ο καλής ποιότητας και επαρκούς διάρκειας ύπνος (7-8 ώρες κάθε βράδυ) επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν την πείνα και το αίσθημα πληρότητας σε ένα γεύμα. Αν δεν έχετε κάνει καλό ύπνο, είναι πιο πιθανό να έχετε αυξημένες “λιγούρες” στο γεύμα και να καταναλώστε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Μην πάτε στο τραπέζι όντας ήδη πεινασμένοι

Όχι, δεν χρειάζεται να πάτε και “φουσκωμένοι” στο φαΐ. Καλό είναι να έχετε φάει πιο ελαφρά όλη την ημέρα, αλλά μην σκεφτείτε ότι “δεν τρώω τίποτα όλη μέρα για να εξισορροπήσω τις θερμίδες που θα πάρω το βράδυ”. Αλλά, ακόμα και αν τελικά φτάσετε πολύ πεινασμένοι στο τραπέζι, επιλέξτε να ξεκινήσετε πρώτα με τα λαχανικά και τις σαλάτες και αφήστε τα άλλα για αργότερα.

Advertisements

Ακολουθήστε τον κανόνα 50-25-25

Χωρίστε το πιάτο σας (και άρα το γεύμα σας γενικότερα) νοητά σε τρία μέρη. Το μισό (50%) πρέπει να είναι λαχανικά και φρούτα, το 25% πρωτεΐνη (κρέας κλπ) και το υπόλοιπο 25% καρποί (καλύτερα ολικής άλεσης).

Περιορίστε τις θερμίδες από τα ποτά

Μην “χαραμίζετε” θερμίδες σε ζαχαρούχα ποτά (π.χ. αναψυκτικά) και υπερβολικό αλκοόλ. Όχι μόνο δεν θα σας χορτάσουν, αλλά μπορεί και να αυξήσουν την όρεξή σας. Προσπαθήστε να μείνετε στο ένα ποτήρι αναψυκτικού ή ποτού και ανακουφίστε την υπόλοιπη δίψα σας με νερό.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα