Η πρόσθετη ζάχαρη βρίσκει τρόπο και τρυπώνει στη διατροφή μας με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πολύ συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Σύμφωνα με έρευνες η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα. Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης στην καθημερινότητά μας;
Για αρχή θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω απλές συμβουλές:
● πρωινό
Πολλά από τα πράγματα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε στο πρωινό μας όπως δημητριακά με ζάχαρη, λευκό ψωμί, μαρμελάδες, ακόμα και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης. Ένας τρόπος για να αποφύγουμε τέτοιες επιλογές είναι να διαλέξουμε αντίστοιχα προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης όπως απλά δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, μέλι, ταχίνι και γενικά μη επεξεργασμένα προϊόντα. Πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ αφιερώνουν πλέον ολόκληρους διαδρόμους σε τέτοιες πιο υγιεινές επιλογές. Μπορούμε να τις βρούμε επίσης στο φυλλάδιο ΑΒ ή το φυλλάδιο Γαλαξίας για τις πιο συμφέρουσες τιμές.
● κυρίως γεύμα
Πολλές από τις τροφές που δεν θεωρούμε ως γλυκές περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Ανάμεσά τους θα βρούμε έτοιμες σούπες, σάλτσες, γαρνιτούρες, συσκευασίες πολτοποιημένης ντομάτας, κι ένα σωρό ακόμα τέτοια επεξεργασμένα προϊόντα. Μάλιστα στα συστατικά μπορεί να μην αναγράφεται ως ζάχαρη αλλά ως γλυκόζη, σιρόπι ή κάτι παρόμοιο. Το έτοιμο φαγητό απ’ έξω περιέχει επίσης πολύ συχνά πρόσθετη ζάχαρη. Ακόμα και μια σαλάτα που φαινομενικά είναι μια υγιεινή επιλογή, αν αγοραστεί απ’ έξω μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη στο ντρέσινγκ σε απαγορευτικές ποσότητες.
Για να περιορίσουμε λοιπόν την πρόσληψη ζάχαρης στα κυρίως γεύματά μας καλό είναι να μαγειρεύουμε στο σπίτι ώστε να ξέρουμε τι τρώμε. Αγοράζοντας μόνοι μας τα υλικά του φαγητού μας μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι βάζουμε στο πιάτο μας. Αν θέλουμε μπορούμε πριν ψωνίσουμε να συμβουλευτούμε online φυλλάδια προσφορών όπως το νέο Μασούτης φυλλάδιο. Όταν παραγγέλνουμε καλό είναι να κάνουμε πιο ασφαλείς επιλογές και να αποφεύγουμε τροφές που ίσως περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη.
● σνακ
Τα σνακ πολλές φορές αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη, αν μπορέσουμε λοιπόν να ελέγξουμε τι τρώμε στα ενδιάμεσα γεύματα, μπορούμε να περιορίσουμε κατά πολύ την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης από το διαιτολόγιό μας. Ο κανόνας κι εδώ γενικά είναι απλός: όταν το έχουμε φτιάξει μόνοι μας ξέρουμε τι περιέχει. Έτσι αν μας αρέσουν οι μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα ή τα κέικ, θα μπορούσαμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας ώστε να ελέγξουμε την ποσότητα ζάχαρης που θα προσθέσουμε. Αν θέλουμε μπορούμε επίσης να μην προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη αλλά μέλι που είναι σαφώς πιο υγιεινό. Έτσι εκτός από καλό στον οργανισμό μας θα εξοικονομήσουμε και χρήματα χωρίς κόπο.