Μην χασετε

21 τρόποι καλής συμπεριφοράς που πρέπει να διδάξεις στο παιδί σου

Τα παιδιά δεν μπορούν πάντα να αντιληφθούν πότε αυτά που λένε είναι λάθος ή πότε γίνονται αγενή. Πολλά πράγματα τους φαίνονται φυσιολογικά, οπότε δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζουν φωναχτά την κυρία που είναι μπροστά σας στο ταμείο του σούπερ μάρκετ.

Δεν χρειάζεσαι να απελπίζεσαι όμως με λίγη προσπάθεια και επιμονή από μέρους σου, το παιδί σου θα αποκτήσει τρόπους και εσύ θα είσαι ακόμα πιο περήφανη γι’ αυτό. Χωρίς να το παρακάνεις, μπορείς να του εμφυσήσεις αυτούς τους 21 βασικούς τρόπους καλής συμπεριφοράς και θα δεις ότι θα μπορείς να παίρνεις παντού το παιδάκι σου, χωρίς να φοβάσαι ότι θα αρχίσει να γίνεται αγενές. Χρησιμοποιώντας πολύ απλές φράσεις και παρακινώντας το παιδί σου να σε ακούσει, θα δεις ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα γίνει το πιο ευγενικό παιδάκι.

Τρόπος #1
Όταν ζητάς κάτι, θα πρέπει να λες, “Παρακαλώ”.

Τρόπος #2
Όταν σου δίνουν κάτι, θα πρέπει να λες“Ευχαριστώ”.

Advertisements

Τρόπος #3
Δεν κάνει να ενοχλείς τους ενήλικες όταν μιλάνε μεταξύ τους, εκτός κι αν είναι κάτι το επείγον. Θα σε δούνε και θα σου δώσουν την σημασία που πρέπει μόλις τελειώσουν την κουβέντα τους.

Τρόπος #4
Όταν χρειάζεσαι άμεσα την προσοχή κάποιου, θα λες “Με συγχωρείτε”.

Τρόπος #5
Όταν έχεις αμφιβολίες για κάτι που θέλεις να κάνεις, θα πρέπει πρώτα να ζητάς άδεια.

Τρόπος #6
Δεν θα σχολιάζεις την εμφάνιση των άλλων ανθρώπων, εκτός κι αν είναι να του κάνεις κάποιο κομπλιμέντο. Τα κομπλιμέντα είναι πάντα καλοδεχούμενα.

Τρόπος #7
Όταν σε ρωτάνε πως είσαι, να τους απαντάς και μετά να τους ρωτάς πως είναι κι αυτοί.

Advertisements

Τρόπος #8
Αφού θα έχεις περάσει χρόνο στο σπίτι κάποιου φίλου σου, πριν φύγεις θα λες ευχαριστώ στους γονείς του που σε φιλοξένησαν και πέρασες τόσο ωραία σπίτι τους.

Τρόπος #9
Όταν βλέπεις μια κλειστή πόρτα, θα χτυπάς πριν μπεις.

Τρόπος #10
Δεν θα χρησιμοποιείς βρισιές μπροστά σε ενήλικες. Οι μεγάλοι ξέρουν ήδη όλες αυτές τις λέξεις και τις βρίσκουν βαρετές και άχρηστες.

Τρόπος #11
Δεν θα χρησιμοποιείς κακούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους.

Τρόπος #12
Για να κανέναν λόγο δεν θα κοροϊδεύεις τους άλλους. Το να ενοχλείς κάποιον δείχνει απλά ότι είσαι αδύναμος και είναι πολύ κακό να κάνεις ομάδα εναντίον κάποιου.

Τρόπος #13
Αν πας να δεις μια παράσταση ή μια συναυλία, να κάθεσαι ήσυχα ακόμα κι αν δεν σου αρέσει. Οι καλλιτέχνες και οι παρουσιαστές έχουν βάλει τα δυνατά τους και αξίζει να τους σέβηεσαι.

Τρόπος #14
Αν πέσεις πάνω σε κάποιον, πρέπει να πεις αμέσως “Συγνώμη”.

Τρόπος #15
Όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι να βάζεις το χέρι σου πάνω από το στόμα σου και να μην σκαλίζεις ποτέ την μύτη σου μπροστά σε κόσμο.

Advertisements

Τρόπος #16
Όταν περνάς μέσα από μια πόρτα, δες αν έρχεται και κάποιος άλλος μετά από σένα και κράτα την πόρτα ανοιχτή.

Τρόπος #17
Αν δεις κάποιον μεγάλο που γνωρίζεις, να κάνει κάποια δουλειά, ρώτα αν μπορείς να τους βοηθήσεις. Σε περίπτωση που σου πουν ναι βοήθα τους γιατί μπορεί να μάθεις και κάτι χρήσιμο.

Τρόπος #18
Όταν κάποιος μεγάλος σου ζητάει να του κάνεις μια χάρη, να το κάνεις χωρίς να γκρινιάζεις.

Τρόπος #19
Όταν κάποιος σε βοηθά, να λες πάντα “Ευχαριστώ”. Έτσι αυτό το άτομο θα θέλει να σε ξαναβοηθήσει στο μέλλον, ειδικά αν είναι δάσκαλός σου.

Τρόπος #20
Όταν τρως να έχεις μια πετσετούλα στα γόνατά σου και να της χρησιμοποιείς όταν χρειάζεται.

Τρόπος #21
Στο τραπέζι μην απλώνεσαι για να φτάσεις κάτι, ζήτα ευγενικά από κάποιον πιο μεγάλο να στο δώσει.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα