Μην χασετε

11 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε ένα διαζύγιο

Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια από τις πιο αγχωτικές και συναισθηματικές εμπειρίες στη ζωή. Όποιος και αν είναι ο λόγος – και αν το θέλατε ή όχι – η διάλυση μιας σχέσης μπορεί να ανατρέψει ολόκληρο τον κόσμο σας και να προκαλέσει κάθε είδους οδυνηρά και ανησυχητικά συναισθήματα.

Ακόμα και όταν μια σχέση δεν είναι πλέον καλή, ένα διαζύγιο μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό, διότι αντιπροσωπεύει την απώλεια, όχι μόνο της κοινής ζωής, αλλά και των ονείρων και των δεσμεύσεων που μοιραστήκατε.

Οι ρομαντικές σχέσεις ξεκινούν με έναν ενθουσιασμό και μια ελπίδα για το μέλλον. Έτσι όταν μια σχέση αποτυγχάνει, βιώνουμε βαθιά απογοήτευση, άγχος και θλίψη .

Όλα διαταράσσονται: η ρουτίνα, οι ευθύνες σας, το σπίτι σας, οι σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας ακόμη και η ταυτότητά σας. Ο χωρισμός φέρνει επίσης αβεβαιότητα για το μέλλον. Πώς θα είναι η ζωή χωρίς τον σύντροφό σας; Θα βρείτε κάποιον άλλο; Θα καταλήξετε μόνοι;

Advertisements

Αυτός ο πόνος, η αναστάτωση και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι η ανάκαμψη από ένα διαζύγιο μπορεί να είναι δύσκολη και να πάρει χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε και θα ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη εμπειρία.

 

Αντιμετώπιση του διαζυγίου

Αναγνωρίστε ότι είναι φυσιολογικό να έχετε άσκημα συναισθήματα. Είναι λογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, θυμωμένοι, εξαντλημένοι, απογοητευμένοι και μπερδεμένοι – και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι έντονα. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ανήσυχοι για το μέλλον. Αποδεχτείτε ότι τέτοιες αντιδράσεις θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα κι αν η σχέση ήταν ανθυγιεινή, η έξοδος στο άγνωστο είναι τρομακτική.

 

Κάντε ένα διάλειμμα. Μπορεί να μην είστε σε θέση να είστε τόσο παραγωγικοί στη δουλειά ή να φροντίζετε άλλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχατε συνηθίσει πριν τον χωρισμό. Κανείς δεν είναι Superman ή Supergirl. Αφιερώστε χρόνο για να επουλωθούν οι πληγές και να αναγεννηθείτε.

Advertisements

 

Μην το περνάτε μόνοι. Το να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με φίλους και συγγενείς μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε αυτήν την περίοδο. Η απομόνωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και να κάνει κακό στην υγεία σας. Μην φοβάστε να λάβετε εξωτερική βοήθεια εάν τη χρειάζεστε.

 

Αφήστε τον εαυτό σας να θρηνήσει την απώλεια της σχέσης. Η θλίψη είναι μια φυσική αντίδραση όταν υπάρχει ένα διαζύγιο. Το να αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει τον πόνο αυτής της απώλειας μπορεί να είναι τρομακτικό. Μπορεί να φοβάστε ότι τα συναισθήματά σας θα είναι πολύ έντονα για να τα αντέξετε ή ότι θα κολλήσετε σε ένα σκοτεινό μέρος για πάντα.

 

Απλώς θυμηθείτε ότι το πένθος είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της επούλωσης. Ο πόνος της θλίψης είναι ακριβώς αυτό που σας βοηθά να αφήσετε την παλιά σχέση και να προχωρήσετε. Και όσο ισχυρή και αν είναι η θλίψη σας, δεν θα διαρκέσει για πάντα.

 

Θυμηθείτε ότι η μετάβαση είναι ο τελικός στόχος. Η έκφραση των συναισθημάτων σας θα σας ελευθερώσει με έναν τρόπο, αλλά είναι σημαντικό να μην το παραμείνετε στα αρνητικά συναισθήματα ή να αναλύετε υπερβολικά την κατάσταση. Το να κολλήσετε σε βλαβερά συναισθήματα όπως φταίξιμο, θυμός και δυσαρέσκεια θα σας κλέψει πολύτιμη ενέργεια και θα σας εμποδίσει να θεραπευτείτε και να προχωρήσετε μπροστά.

Advertisements

 

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε ακόμα μέλλον. Όταν δεσμεύεστε με ένα άλλο άτομο, δημιουργείτε πολλές ελπίδες και όνειρα για μια ζωή μαζί. Μετά το διαζύγιο είναι δύσκολο να αφήσετε αυτές τις φιλοδοξίες να φύγουν. Καθώς σκέφτεστε την απώλεια του μέλλοντος που φανταζόσασταν, να φαντάζεστε επίσης ότι νέες ελπίδες και τα όνειρα θα αντικαταστήσουν τελικά τα παλιά σας.

 

Καλλιεργήστε νέες φιλίες. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε χάσει το κοινωνικό σας δίκτυο μαζί με το διαζύγιο, προσπαθήστε να συναντήσετε νέους ανθρώπους. Γίνετε μέλος μιας ομάδας δικτύωσης ή μιας λέσχης ειδικού ενδιαφέροντος, παρακολουθήστε ένα μάθημα, συμμετάσχετε σε κοινοτικές δραστηριότητες ή σε μια κοινοτική οργάνωση.

 

Αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Περάστε χρόνο με καλούς φίλους, κάντε μια βόλτα στη φύση, ακούστε μουσική, απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο, κάντε ένα μασάζ, διαβάστε ένα αγαπημένο βιβλίο ή παρακολουθήστε ένα μάθημα γιόγκα.

 

Παραμείνετε σε μια ρουτίνα. Ένα διαζύγιο μπορεί να διαταράξει σχεδόν κάθε τομέα της ζωής σας, ενισχύοντας τα συναισθήματα του στρες, της αβεβαιότητας και του χάους. Η επιστροφή σε μια ρουτίνα μπορεί να προσφέρει μια ανακουφιστική αίσθηση ομαλότητας.

 

Πάρτε λίγο χρόνο. Προσπαθήστε να μην λάβετε σημαντικές αποφάσεις τους πρώτους μήνες μετά το διαζύγιο, όπως η έναρξη μιας νέας εργασίας ή η μετάβαση σε μια νέα πόλη. Αν μπορείτε, περιμένετε έως ότου να αισθάνεστε λιγότερο συναισθηματικοί, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε αποφάσεις με πιο καθαρό κεφάλι.

 

Για να αποδεχτείτε πλήρως τον χωρισμό και να προχωρήσετε, πρέπει να καταλάβετε τι συνέβη και να αναγνωρίσετε τον ρόλο που παίξατε. Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε πώς οι επιλογές που κάνατε επηρέασαν τη σχέση, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να μάθετε από τα λάθη σας και να αποφύγετε να τα επαναλάβετε στο μέλλον.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα