Οι βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Επειδή όμως όλα θέλουν την τέχνη τους, για να έχετε αψεγάδιαστο αποτέλεσμα σε υφή και γεύση, ιδού μερικά χρήσιμα tips για να φτιάξετε τους τέλειους κουραμπιέδες.
1. Δεν πειραματίζεστε
Φροντίστε κατ’ αρχάς η συνταγή που θα φτιάξετε να είναι δοκιμασμένη για να έχετε εγγυημένο αποτέλεσμα. Η ζαχαροπλαστική δεν αφήνει περιθώρια για πολλούς πειραματισμούς και σίγουρα δεν θέλετε τα υλικά και ο κόπος σας να πάνε χαμένα.
2. Άρωμα… βουτύρου
Το γευστικό αποτέλεσμα και η υφή του κουραμπιέ εξαρτώνται κατά πολύ και από το είδος του βουτύρου που θα χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε πιο “μπισκοτένιο” αποτέλεσμα, το αγελαδινό είναι ό,τι πρέπει, ενώ το αιγοπρόβειο είναι η ιδανική επιλογή για να έχουν οι κουραμπιέδες σας τριφτή υφή, έντονο άρωμα και να λιώνουν στο στόμα.
3. Χτύπημα, το ήμισι του παντός
Το βούτυρο και η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να πάρετε ένα εξαιρετικά αφράτο και λείο μίγμα. Το καλό χτύπημα του μίγματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αφράτο τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τη ζάχαρη, το αν θα χρησιμοποιήσετε κρυσταλλική ή άχνη δεν έχει καθοριστικό ρόλο στην υφή του κουραμπιέ.
4. Αλκοόλ VS μπέικιν πάουντερ και σόδα
Στη ζύμη μπορείτε να προσθέσετε επίσης κονιάκ ή τσίπουρο. Αν χρησιμοποιήσετε σόδα, τη διαλύετε πρώτα στο αλκοόλ και μετά προσθέτετε το μίγμα στα υλικά πριν ρίξετε το αλεύρι. Αν χρησιμοποιήσετε όμως μπέικιν πάουντερ, το ρίχνετε στο μίγμα μαζί με το αλεύρι, ενώ το αλκοόλ θα προστεθεί μετά τα αβγά.
5. Ζύμωμα με μέτρο
Στο στάδιο του ζυμώματος -είτε με το φτερό στο μίξερ είτε στο χέρι- ζυμώνετε τα υλικά σας μέχρι να ενωθούν, όχι περισσότερο γιατί διαφορετικά η ζύμη σας θα είναι σκληρή και οι κουραμπιέδες δεν θα έχουν τριφτή υφή αλλά θα γίνουν υπερβολικά τραγανοί.
6. Μέτρο και στο ψήσιμο
Ψήνετε στο φούρνο τους κουραμπιέδες σε μέτρια θερμοκρασία -ιδανικά στους 165 με 170 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο- για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ. Δεν τους παραψήνετε γιατί η ζύμη τους θα γίνει πολύ τραγανή και όχι τριφτή ώστε να λιώνει στο στόμα.
7. Και ο κουραμπιές θέλει την “ξεκούρασή” του
Μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι στη ζύμη σας αν δεν την αφήσετε να “ξεκουραστεί” ένα δεκάλεπτο. Αν μετά τα 10 λεπτά η ζύμη είναι ακόμα λιπαρή, συμπληρώνετε λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνετε.
8. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά
Αν δεν προσπεράσετε τα αμύγδαλα στη συνταγή σας, προτιμήστε να τα καβουρντίσετε μόνοι σας στο φούρνο ή στο τηγάνι αντί να τα αγοράσετε έτοιμα καβουρντισμένα. Έτσι θα εμπλουτίσετε ακόμα περισσότερο το γευστικό αποτέλεσμα.
9. Τον κοσκινίζεις τον (κρύο) κουραμπιέ;
Θυμηθείτε πρώτα ότι βασική προϋπόθεση για να ραντίσετε με ανθόνερο και να κοσκινίσετε τους κουραμπιέδες με άχνη μετά το ψήσιμο είναι να κρυώσουν πολύ καλά. Το ίδιο ισχύει και για τη μετακίνησή τους από το ταψάκι τους για να μη διαλυθούν. Όσον αφορά το ράντισμα, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδόνερο, λικέρ μαστίχας ή και ούζο. Μην υπερβάλλετε στην ποσότητα όμως γιατί θα πανιάσουν.
10. Σοκολάτα παντού;
Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, αντί να πασπαλίσετε παραδοσιακά τους κουραμπιέδες σας με άχνη ζάχαρη, μπορείτε να τους καλύψετε με σοκολάτα. Σε αυτή την περίπτωση, αφού τους ραντίσετε, τους βουτάτε στη σοκολάτα, τους βάζετε για λίγα λεπτά σε επίπεδη επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και μετά τους μεταφέρετε σε πιατέλα.
Καλή επιτυχία!