Μην χασετε

Χυμός Καρότου! Δείτε τι Συμβαίνει στον Οργανισμό Μας Όταν Πίνουμε Χυμό Καρότου Κάθε Μέρα!

Τα καρότα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά! Αυτή η ζωηρά, πορτοκαλί ρίζα βγαίνει επίσης σε πορφυρές, μαύρες, κόκκινες, λευκές και κίτρινες ποικιλίες.

Και ενώ όλοι ξέρουμε ότι αυτό το λαχανικό είναι γνωστό και αγαπημένο, οι περισσότεροι από εμάς το καταναλώνουμε σε σούπες, ή σε σαλάτες, αλλά έτσι δεν επωφελούμαστε από τα καταπληκτικά οφέλη του.

Οπότε, εάν δεν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα από αυτό το λαχανικό, μπορείτε να επωφεληθείτε καταναλώνοντας τον χυμό του για μια θρεπτική και πλούσια σε ευεργετικές ουσίες (εννοείται και… νόστιμη) εναλλακτική λύση.

10 Οφέλη που μας προσφέρει ο χυμός καρότου!

Ο χυμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πάρουμε όλα τα οφέλη που μας παρέχει το καρότο με έναν πιο βολικό τρόπο. Απλά φροντίστε να γεμίζετε ένα ποτήρι με αυτό για να πάρετε όλες τις υγιεινές φυτικές ίνες.

Advertisements

1) Ενίσχυση του ανοσοποιητικού!

Ο χυμός καρότου είναι γεμάτος βιταμίνες και μέταλλα που τροφοδοτούν τη φυσική γραμμή άμυνας του οργανισμού μας: το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η βιταμίνη Α διατηρεί τα κύτταρα του δέρματος και τις μεμβράνες του βλεννογόνου σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ βοηθά στην ανάπτυξη και διατήρηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Ακόμη καλύτερα, η βιταμίνη Α ρυθμίζει την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο.

Η βιταμίνη C αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης. Διεγείρει επίσης την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και τα καθιστά πιο ανθεκτικά σε τυχόν βλάβες του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας πρωτεΐνης που καταπολεμά τους ιούς.

Οι βιταμίνες Β έχουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών που προειδοποιούν το σώμα σας ότι υπάρχουν παθογόνα. Οι βιταμίνες Β, όπως και οι προηγούμενες βιταμίνες, ενισχύουν επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια.

Advertisements

Παράλληλα, η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες αλλά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Η βιταμίνη Ε αντιστρέφει επίσης τη γήρανση των κυττάρων Τ και ενισχύει την λειτουργία τους.

Loading…

Τέλος, τα καρότα περιέχουν σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, τρία βασικά μέταλλα που βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και στην επούλωση των φλεγμονών.

2) Ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου!

Τα καρότα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος εμποδίζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σας . Η περιεκτικότητά τους σε ίνες βοηθά επίσης στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος επιβραδύνοντας τη διάσπαση της γλυκόζης κατά τη διαδικασία της πέψης (3). Τα αντιοξειδωτικά του καρότου τροποποιούν επίσης την απορρόφηση της χοληστερόληςκαι την έκκριση χολικών οξέων για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

3) Καθαρίζει το ήπαρ!

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2016 η κατανάλωση χυμού καρότου είναι ευεργετική για τη θεραπεία φλεγμονών στο συκώτι που προκαλούνται από την κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, καθώς και την αναστροφή της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου (NAFLD). Οι ίνες του καρότου απορροφούν επίσης τις εκκρίσεις της χολής, η οποία περιέχει τοξίνες του ήπατος και βοηθά τον οργανισμό μας να την αποβάλλει.

4) Κάνει το πρόσωπο να λάμπει!

Advertisements

Η β-καροτίνη, ένα από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το καρότο, αναστέλλει τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση του λίπους. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και της υπερβολικής ξηρότητας. Η β-καροτίνη αποτρέπει επίσης βλάβες που προκαλούνται από έκθεση στον ήλιο, ενώ το λυκοπένιο βελτιώνει την εμφάνιση και την απαλότητα του δέρματος . Η β-καροτίνη συμβάλει επίσης στη μείωση εμφάνισης ουλών και κηλίδων στο δέρμα.

5) Ενισχύει τα οστά μας!

Η βιταμίνη Κ, που βρίσκεται πλούσια στο καρότο, συνεργάζεται με τη βιταμίνη D και το ασβέστιο για την αύξηση της πυκνότητας των οστών επηρεάζοντας θετικά την ισορροπία του ασβεστίου. Αυτές οι ενώσεις επιταχύνουν επίσης στην αποκατάσταση των καταγμάτων.

6) Αυξάνει τον μεταβολισμό!

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ.

Οι βιταμίνες Β βοηθούν το σώμα να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες και να καίει το αποθυκευμένο λίπος μέσα στον οργανισμό μας.Παίζει επίσης ρόλο στην αύξηση της μυϊκής μάζας που βοηθά στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις στους αθλητές. Η θειαμίνη, επίσης, βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια.

7) Στοματική υγεία!

Τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα καρότα, αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, που είναι το κλειδί για την πρόληψη της τερηδόνας. Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του καρότου είναι επίσης αντιβακτηριδιακά, βοηθώντας στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών και των φλεγμονών.
Επιπλέον, τα τρόφιμα που περιέχουν καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

8) Πρόληψη κατά του καρκίνου!

Οι υψηλές ποσότητες β-καροτίνης που βρίσκονται στα καρότα βελτιώνουν την ανοσοποιητική λειτουργία σε βαθμό που βοηθούν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων ενεργοποιώντας τα ένζυμα που μεταβολίζουν τα καρκινογόνα κύτταρα.

Κάθε ποικιλία καρότου έχει τις δικές της ευεργετικές ενώσεις: τα μοβ καρότα περιέχουν ανθοκυανίνες, τα κόκκινα είναι γεμάτα λυκοπένιο και τα κίτρινα έχουν λουτεΐνη.

Σύμφωνα με μελέτες, τα καρότα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του παχέος εντέρου, λευχαιμίας και καρκίνου του προστάτη.

9) Ενισχύουν τη υγεία της καρδιάς!

«Η κατανάλωση χυμού καρότου προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας την ολική αντιοξειδωτική λειτουργία και μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων ανεξάρτητα από οποιονδήποτε από τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου», σύμφωνα με μια μελέτη του 2011.

Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση καρότων ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 32%.

Τα αποτελέσματα αυτά έγιναν γνωστά σύμφωνα με μια μελέτη διάρκειας 10 ετών σε 20.069 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-65 ετών.

Επιπλέον, η βιταμίνη Α του καρότου εμποδίζει την πάχυνση των κοιλιακών τοιχωμάτων και τυχόν καρδιακές βλάβες που σχετίζονται με το στρες.

Παράλληλα, η βιταμίνη Κ αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία ή την πήξη του αίματος και η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ή ανάπτυξη της νόσου.

10) Προστατεύει την υγεία των ματιών μας!

Πράγματι: τα καρότα είναι εκπληκτικά στην ενίσχυση της όρασης. Δείτε γιατί:

«Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για μια καλή όραση ως βασικό συστατικό της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης που απορροφά το φως στους υποδοχείς του αμφιβληστροειδούς και στηρίζει την φυσιολογική διαφοροποίηση και λειτουργία των μεμβρανών του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς», σύμφωνα με το National Health Institute.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Scientific American, ο κερατοειδής χιτώνας ενδεχομένως, σε ακραίες καταστάσεις, να φθαρεί και να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν ο οργανισμός πάσχει από ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α. Κάθε χρόνο περίπου 250.000 έως 500.000 παιδιά χάνουν τη όρασή τους λόγω ανεπάρκειας σε βιταμίνη Α».

Αρκετά είπαμε! Ας δούμε τώρα με ποιον τρόπο μπορούμε να απολαύσουμε έναν ζουμερό χυμό καρότου!

Πώς να φτιάξουμε χυμό καρότου!

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ένα ή δύο πατζάρια κι ένα μήλο για πιο πλούσια γεύση!

Συνταγή χυμού καρότου!

Advertisements

Φροντίστε να το καταναλώσετε φρέσκο για να αισθανθείτε ενέργεια και ευεξία!

Τι χρειαζόμαστε:

• 6 μεσαία καρότα, καθαρισμένα
• ¼ έως ½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη, ή 2 εκ. φρέσκιας ρίζας.
• 2 εκ. ρίζα τζίντζερ αποφλοιωμένη
• ½ λεμόνι, καθαρισμένο
• ½ φλιτζάνι φιλτραρισμένο νερό
• ⅛ κ.γ. κανέλα.

Οδηγίες: Προσθέστε όλα τα συστατικά στον αποχυμωτή μαζί με το νερό και απολαύστε τον πολτό! Προσθέστε λίγη κανέλα και σερβίρετε!

Τώρα που μάθατε όλα τα οφέλη του χυμού καρότου και πώς να το φτιάξετε, ετοιμάστε ένα μεγάλο ποτήρι κάθε μέρα, ή κάθε δύο μέρες και επιτρέψτε στον εαυτό σας να επωφεληθεί! Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε ωμά ή μαγειρεμένα καρότα ως σνακ, μέσα σε σούπα, ως κανονικό γεύμα, ακόμη και στη σαλάτα σας. Ίσως να μην αρρωστήσετε ποτέ!!

Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα