Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που οφείλεται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως είναι η καθημερινή και πολύωρη εργασία και πληκτρολόγηση στον υπολογιστή. Ένας αριθμός συμπτωμάτων χαρακτηρίζει αυτή την πάθηση όπως είναι η αδυναμία, η αδράνεια και το μυρμήγκιασμα των χεριών και των δαχτύλων. Μάθετε περισσότερα για τις κύριες αιτίες και τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σε αυτό το άρθρο.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τι το προκαλεί;
Αυτή η πάθηση είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στο μέσο νεύρο, που βρίσκεται στον καρπό και είναι υπεύθυνο για την κίνηση του χεριού και την ευαισθησία της παλάμης και των δαχτύλων. Είναι ένας στενός “σωλήνας”, που σημαίνει ότι και το παραμικρό πρήξιμο μπορεί να πιέσει το νεύρο, προκαλώντας πόνο, αδυναμία και αδράνεια.
Αυτό το σύνδρομο προκαλείται από την υπερβολική χρήση του υπολογιστή και από άλλες δραστηριότητες που καταπονούν το συγκεκριμένο σημείο. Με άλλα λόγια, η πληκτρολόγηση για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η συνεχής κίνηση των δαχτύλων με το ποντίκι του υπολογιστή (πολλά κλικ), οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στην δουλειά, αν παίζετε κάποιο μουσικό όργανο ή κάνετε συγκεκριμένα αθλήματα, όλα αυτά είναι δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδα ή θυλακίτιδα.
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30 με 60 ετών και επηρεάζει περισσότερο τους άντρες. Μερικοί επιπρόσθετοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την πάθηση είναι:
- Αλκοολισμός
- Αρθρίτιδα στον καρπό
- Σπασμένα κόκκαλα
- Κύστη ή όγκος στον καρπό
- Μόλυνση
- Παχυσαρκία
- Κατακράτηση υγρών (εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση)
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Τα πιο κοινά συμπτώματα όπως μας παρουσιάζει και η κλινική μελέτη του Δρ. Jeremy D P Bland για τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι:
- Αδράνεια σε έναν ή και στους δυο αντίχειρες (εξαρτάται από την δραστηριότητα που το προκάλεσε), όπως επίσης στους δείκτες και τους μέσους.
- Μυρμήγκιασμα στα ίδια σημεία
- Πόνος που επεκτείνεται από το χέρι και φτάνει μέχρι τον αγκώνα
- Προβλήματα με ακριβείς κινήσεις και τον συντονισμό αυτών των κινήσεων
- Αδύναμο πιάσιμο όταν κουβαλάτε σακούλες
- Αδυναμία στα χέρια
- Αίσθημα θερμότητας στα δάχτυλα ή τις παλάμες
- Συχνό μούδιασμα τις νυχτερινές ώρες
Σπιτικές θεραπείες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
- Πίνετε μια κουταλιά της σούπας λάδι λιναρόσπορου καθημερινά για δυο με τέσσερις εβδομάδες συνεχόμενα. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει αυτό το λάδι προλαμβάνουν και περιορίζουν το πρήξιμο.
- Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6, όπως είναι οι πατάτες, οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, το στήθος κοτόπουλου και τα πράσινα λαχανικά.
- Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στον καρπό ή στο χέρι σας για να περιορίσετε το πρήξιμο. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μαξιλαράκια θερμότητας ή ζεστές πετσέτες καθώς μπορεί να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα.
- Βρέξτε ένα βαμβάκι με λίγη χρωστική ουσία άρνικας και εφαρμόστε το στην περιοχή που πονάτε.
- Λιώστε δυο κουταλιές της σούπας σκόνη πιπερόριζας σε μια κούπα με βραστό νερό. Καλύψτε το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει. Πίνετε καθημερινά δυο κούπες από αυτό το ρόφημα καθώς είναι εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες.
- Βράστε τρεις κουταλιές της σούπας σκόνη τριγωνέλλας με αρκετό νερό για 15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Όταν το μείγμα κρυώσει, εφαρμόστε το στο σημείο του καρπού ή του χεριού που πονάτε περισσότερο.
Θεραπείες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: 3 θεραπευτικοί χυμοί
- Ο πρώτος χυμός στην λίστα μας περιλαμβάνει ένα γκρέιπφρουτ, ένα πορτοκάλι και μια φέτα ανανά χωρίς την φλούδα. Πλύνετε καλά τα πρώτα δυο φρούτα και κόψτε τα στην μέση. Στην συνέχεια στύψτε τα. Ρίξτε το υγρό στο μπλέντερ και προσθέστε την ψιλοκομμένη φέτα ανανά. Ανακατέψτε και τα τρία μαζί και στραγγίστε το μείγμα. Πίνετε ένα ποτήρι κάθε τρεις μέρες με άδειο στομάχι (ως προληπτικό μέτρο) ή καθημερινά (ως μία από τις θεραπείες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).
- Ο δεύτερος χυμός περιλαμβάνει ένα φύλλο λάχανου και δυο πράσινα μήλα. Πλύνετε, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα μήλα. Βάλτε τα σε ένα μπλέντερ μαζί με το φύλλο του λάχανου μαζί με επιπλέον νερό. Ανακατέψτε το μείγμα για μερικά λεπτά. Πίνετε ένα ποτήρι καθημερινά.
- Η τρίτη συνταγή αποτελείται από μια φέτα ανανά χωρίς φλούδα, μισό μήλο και μια λεπτή φέτα πιπερόριζας. Ψιλοκόψτε τον ανανά και βάλτε τον στο μπλέντερ. Προσθέστε το μήλο χωρίς την φλούδα και τα κουκούτσια και την φέτα της πιπερόριζας. Πίνετε ένα ποτήρι κάθε μέρα. Τα πρωινά κατά προτίμηση.
Συμβουλές για την πρόληψη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
- Τηρείτε μια φυσική και ουδέτερη στάση: Προσπαθήστε να μην λυγίζετε τα χέρια ή τους καρπούς σας, αντιθέτως θα πρέπει να είναι τεντωμένα (όσο το δυνατόν συχνότερα). Αν περνάτε πολύ χρόνο της ημέρας σας πληκτρολογώντας, το πληκτρολόγιο θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να μην βρίσκονται οι καρποί σας σε αφύσικη στάση. Όταν ανοίγετε ή ξεβιδώνετε δοχεία ή όταν σηκώνετε αντικείμενα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ολόκληρο το χέρι σας αντί για τα πρώτα τρία δάχτυλά σας. Αυτό θα ανακουφίσει τον καρπιαίο σωλήνα σας από την πίεση. Όταν βρίσκεστε στην δουλειά, να ξεκουράζεστε για μερικά λεπτά κάθε μια ώρα κάνοντας άλλες δραστηριότητες.
- Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Αυτό θα σας προστατεύσει από προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος γενικά. Να ξεκουράζεστε καλά τις νυχτερινές ώρες, να αθλείστε τακτικά, μην καπνίζετε, να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, να πίνετε πολύ νερό, να αποφεύγετε τα λιπαρά και τα σάκχαρα, κτλ.
- Να προσέχετε την στάση ύπνου σας: Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμάστε το βράδυ είναι με τα χέρια σας στα πλάγια και τους καρπούς σας σε ευθεία γραμμή. Από την άλλη πλευρά, αν κοιμάστε με τα χέρια σας κάτω από το σώμα σας, με αυτό τον τρόπο ασκείτε περισσότερη πίεση στους καρπούς σας.
- Να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις για την περιοχή των καρπών: Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε τα χέρια σας με τις παλάμες προς τα κάτω και να κάνετε κυκλικές κινήσεις με τους καρπούς σας σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ή μπορείτε να επεκτείνετε το χέρι σας και να κρατήσετε τεντωμένο τον αντίχειρά σας, κρατώντας τον αντίχειρά σας με το αριστερό σας χέρι κι έτσι να ασκείτε μια ελάχιστη πίεση και να “τεντώνετε” τον αντίχειρα (κάντε το αυτό πέντε φορές και στην συνέχεια αλλάξτε χέρι). Άλλες ασκήσεις περιλαμβάνουν την επέκταση των δαχτύλων σας, ανοίγοντας και κλείνοντας τα, ή πιέζοντας μια μπάλα όσο πιο δυνατά μπορείτε. Τέλος, μπορείτε να σηκώνετε ένα ελαφρύ βάρος (όχι πάνω από δυο κιλά) ξεκουράζοντας τον πήχη του χεριού σας στο τραπέζι έτσι ώστε ο καρπός σας να κρέμεται στην άκρη του τραπεζιού και στην συνέχεια σηκώστε το βάρος κάμπτοντας τον καρπό σας.
- Να χρησιμοποιείτε εργονομικά αντικείμενα: Αυτό το είδος πληκτρολογίου είναι ευρύτατα διαδεδομένο, αλλά υπάρχουν επίσης και πολλά εργονομικά αντικείμενα στην αγορά. Σας προφυλάσσουν ώστε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στους καρπούς, τα χέρια και τους αγκώνες σας.