Μην χασετε

Πώς ξέρεις αν έχει πολύ αλάτι ένα προϊόν και πώς θα μειώσεις την πρόσληψη αλατιού και νατρίου

Πώς μπορείς να αναγνωρίζεις αν ένα τρόφιμο είναι υψηλό σε αλάτι/νάτριο…

‣ Αναζήτησε στις ετικέτες συσκευασμένων προϊόντων τη διατροφική επισήμανση.

‣ Εάν ένα τρόφιμο στα 100 γρ. περιέχει περισσότερο από 0,6 γρ. νάτριο (ή 1,5 γρ. αλάτι), τότε είναι υψηλό σε νάτριο/αλάτι.

‣ Εάν ένα τρόφιμο στα 100 γρ. περιέχει 0,1 γρ. νάτριο (ή 0,3 γρ. αλάτι) ή λιγότερο, τότε είναι χαμηλό σε νάτριο/ αλάτι.

Advertisements

‣ Εάν η ποσότητα αλατιού ανά 100 γρ. είναι μεταξύ αυτών των τιμών, τότε το τρόφιμο περιέχει ένα μέτριο επίπεδο αλατιού.

‣ Πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όχι περισσότερο από 0,04 γρ. νάτριο ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά  100 γρ. ή 100 ml.

‣ Ελεύθερο σε νάτριο/αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όχι περισσότερο από 0,005 γρ. νάτριο ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά  100 γρ. ή 100 ml.

‣ Θυμήσου ότι η ποσότητα που καταναλώνεις από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο έχει αντίκτυπο στο πόσο αλάτι προσλαμβάνεις.

Πώς θα μειώσεις την πρόσληψη αλατιού/νατρίου

Advertisements

1. Αναζήτησε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ειδικότερα να είσαι προσεκτική στην επιλογή έτοιμων σαλτσών και «στιγμιαίων» προϊόντων.

2. Δώσε προσοχή και σε αλλαντικά, τυριά, τουρσιά και αρτοπαρασκευάσματα.

3. Ξέπλενε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσεις.

4. Ξαρμύριζε τις ελιές και τη φέτα.

5. Απομάκρυνε την αλατιέρα από το τραπέζι και μην προσθέτεις αλάτι προτού δοκιμάσεις το φαγητό.

6. Μάθε να χρησιμοποιείς μπαχαρικά και αρωματικά βότανα, π.χ. άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, για ενίσχυση της γεύσης.

7. Κατανάλωνε περισσότερες φρέσκες ακατέργαστες τροφές

8. Τα κατεψυγμένα φρέσκα λαχανικά που δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.

Advertisements

9. Όταν ψωνίζεις, μην ξεχνάς να διαβάζεις την ετικέτα της συσκευασίας  του τροφίμου.

10. Ζήτησε στα εστιατόρια να μην προσθέτουν αλάτι στα φαγητά πριν το σερβίρισμα, όπως, για παράδειγμα, στις τηγανητές πατάτες, στα ψητά κρέατα/ψάρια και στη σαλάτα.

11. Όταν βράζεις ζυμαρικά ή ρύζι, μην προσθέτεις αλάτι στο νερό.

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ)

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα