Μην χασετε

Προπόνηση μποξ στο σπίτι: Το διαλειμματικό workout για εσένα που θέλεις να προστατέψεις τα γόνατά σου

Αυτή η τύπου μποξ προπόνηση HIIT είναι σχεδιασμένη για ανθρώπους με τραυματισμό στο γόνατο – ή που θέλουν να προστατέψουν τα γόνατά τους.

Αν σε ενοχλεί το γόνατό σου εξαιτίας ενός τραυματισμού, κόπωσης ή αρθρίτιδας και πιστεύεις ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις στη διάρκεια μιας δυνατής προπόνησης είναι να κάθεσαι στην άκρη, δες αυτό το βίντεο.

Εάν σε έχει πονέσει κάποια στιγμή το γόνατό σου, το ξέρεις ότι δεν είναι αστεία υπόθεση. Επιπλέον, χωρίς τη σωστή αντιμετώπιση, ακόμη και μια μικρή ενόχληση στις αρθρώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έναν πιο σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο (όπως ρήξη μηνίσκου, διάστρεμμα ή τραυματισμό στους συνδέσμους). Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσεις τις οδηγίες του ειδικού. Και κάτι άλλο: Εμείς οι γυναίκες είμαστε πιο επιρρεπείς για τραυματισμούς των συνδέσμων όταν η προπόνησή μας συμπεριλαμβάνει αναπηδήσεις ή ασκήσεις με περιστροφές γύρω από τον άξονά σου.

Ακόμη όμως κι δεν έχεις υποστεί κάποιον σοβαρό τραυματισμό σε γόνατο, ανησυχείς όμως για κάτι ελαφρώς-επώδυνα «κρακ» που ακούς που και που, οι αναπηδήσεις με κάθισμα και οι απότομες αλλαγές θέσης είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν κάποια στιγμή πρόβλημα, με αποτέλεσμα να αναγκαστείς να σταματήσεις τις προπονήσεις σου για ένα διάστημα.

Advertisements

Αν για σένα προπόνηση σημαίνει να ιδρώνεις και να τα δίνεις όλα, η Erika Hammond, προπονήτρια και ιδρύτρια του Rumble Boxing στη Νέα Υόρκη, έχει πολλούς άσσους στο μανίκι της! Κάνε αυτή την προπόνηση HIIT και η καρδιά σου θα χτυπήσει τρελά, θα ιδρώσεις και -βασικό- δεν θα καταπονήσεις τα γόνατά σου.

Μια κοινή παρανόηση είναι μια προπόνηση HIIT πρέπει να είναι υψηλής πρόσκρουσης και υψηλής έντασης. Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, εξηγεί η Hammond, που σχεδίασε αυτή τη χαμηλής πρόσκρουσης αλλά υψηλής έντασης ακολουθία ειδικά για ανθρώπους με ευαισθησία στα γόνατα.

«Έχω σχεδιάσει την προπόνηση έτσι ώστε με τη μία άσκηση να ανεβάσεις παλμούς και η επόμενη να είναι λίγο πιο αργή, κρατώντας όμως σταθερά ανεβασμένους τους παλμούς σου» λέει. Επιπλέον, οι παλμοί σου θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν ακόμη και αφού τελειώσεις μια άσκηση, για ακόμη μεγαλύτερη καύση θερμίδων και λίπους. Τέλος, κάποιες συνηθισμένες ΗΙΙΤ ασκήσεις όπως οι προβολές έχουν αντικατασταθεί με άρσεις γονάτων, ώστε να ασκείται λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις. Οι γροθιές τύπου μποξ και οι ασκήσεις με ολισθήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί αντί για τα υψηλής πρόσκρουσης άλματα, τα οποία προφανώς μπορεί να επιβαρύνουν τα γόνατα.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα