Μην χασετε

Πως θα μάθεις τα παιδιά να κρατούν τακτοποιημένο το παιδικό δωμάτιο

Τα παιδιά είναι χαρά, είναι αγάπη και είναι ο νούμερο ένα λόγος ακαταστασίας στο σπίτι. Θα σε βοηθήσουμε να τα προσεγγίσεις και να τα μάθεις να κρατούν το δωμάτιο καθαρό, χωρίς να χάνεις την ψυχραιμία σου!

Advertisements

Φυσικά και το δωμάτιο είναι δικό τους και σε γενικές γραμμές μπορούν να το έχουν όπως νοιώθουν άνετα. Από την άλλη καθώς τα ατυχήματα καραδοκούν, καλό είναι να υπάρχει μια σχετική τάξη.Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας, αλλά και γενικότερα μαθαίνουν με το παράδειγμα και όχι με εντολές. Θα πρέπει να επαναλάβεις τους λόγους που πρέπει να είναι το δωμάτιο τακτοποιημένο πολλές φορές, αλλά τελικά αυτό θα τους μείνει. Χρειάζεται υπομονή, προσπάθεια και καλή θέληση από όλα τα μέρη. Στο τέλος θα μάθεις τα παιδιά να κρατούν τακτοποιημένο το παιδικό δωμάτιο!

Εν αρχή ην ο γονιός!

Αν τα παιδιά είναι ειδικοί σε κάτι είναι να παρατηρούν και να αισθάνονται τα συναισθήματα του φροντιστή ή του γονιού τους. Οπότε αν παρατηρούν τον γονιό να μαζεύει τα παιχνίδια, ζητώντας την βοήθεια τους κάθε μέρα, αυτό θα γίνει βίωμα. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και αυτή η ρουτίνα πρέπει να επαναλαμβάνεται. Χωρίς εκνευρισμό, με κατανόηση του επιπέδου αντίληψης το οποίο έχουν στην δεδομένη ηλικία και εξηγώντας τους λόγους ασφάλειας και υγιεινής που μας οδηγούν σε αυτή την πράξη.

Φτιάξε τους πρόγραμμα

Τα παιδιά είναι εξαιρετικά στο να κρατούν ένα πρόγραμμα. Είναι πλάσματα της συνήθειας όπως λένε στο εξωτερικό, που δεν πρέπει να τα βγάζεις συχνά από την ρουτίνα τους. Έτσι πριν πέσουν το βράδυ για ύπνο, θα παίρνετε ένα χαρτάκι που θα γράφει τις δουλειές και θα τικάρετε οτιδήποτε έχει γίνει με διαφορετικό χρώμα μαρκαδόρου. Πλύσιμο δοντιών, τσεκ. συμμάζεμα παιχνιδιών, τσεκ. Βάλαμε πιτζάμες, τσεκ. Πλύναμε ποδαράκια (αν τριγυρνάμε ξυπόλητα σαν τον Μόγλη), τσεκ.

Έτσι το παιδί μαθαίνει την συνέπεια, διατηρεί μια ρουτίνα και όλοι είναι ευτυχισμένοι χωρίς «Άκου τι σου λέει η μητέρα σου», «θα φωνάξω τον μπαμπά γιατί εμένα δεν με ακούς» και άλλα τέτοια παραδείγματα που δημιουργούν λάθος πρότυπα στα παιδιά. Γενικά, καλό είναι να αποφεύγεις ρόλους καλού και κακού και οι γονείς να μοιράζονται την εμπειρία αυτή με τα παιδιά τους, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Βαθιές ανάσες

Κανένα παιδί δεν θα δείξει την συνέπεια που δείχνεις εσύ στην τάξη και την καθαριότητα, γιατί δεν έχει το ίδιο γνωσιακό στάδιο να κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες της ακαταστασίας. Άρα κατά πάσα πιθανότητα οι γονείς θα κάνουν πάντα τα περισσότερα, μέχρι τουλάχιστον το παιδί να μπορεί να εκτιμήσει την τάξη και την καθαριότητα. Μην αμφιβάλλεις πως αυτά τα μαθήματα και η συνέπεια είναι εξαιρετικά πολύτιμα με το παιδί και αποτελούν bonding (δέσιμο), καθώς ακόμα και την αγγαρεία, την κάνετε μαζί. Αυτό είναι μια καλή ιδέα, να το κάνει λίγο πιο συχνά, ο γονιός που περνά λιγότερο χρόνο με το παιδί.

Βάλτε το στην θέση του!

Όχι το παιδί, το παιχνίδι! Μάθετε στο παιδί σας, πως κάθε πράγμα έχει μια θέση για να το βρίσκει πάλι εκεί. Δεν υπάρχει άλλωστε άλλος λόγος, ούτε για τους μεγάλους. Δεν περνάμε κάθετες απόψεις τύπου «τα αρκουδάκια μπαίνουν αριστερά και τα λαγουδάκια δεξιά», αλλά να διαλέξετε μια κούτα, να την ντύσετε με χαρτί και αυτοκόλλητα και εκεί να βρίσκονται για παράδειγμα τα λούτρινα, στην ραφιέρα για τα παιχνίδια τα αυτοκινητάκια. Αν τα θέλει αλλού, τοποθετήστε τα αλλού. Δείξτε επιείκεια, ακούστε το παιδί και σεβαστείτε αυτό που θέλει και θα σας σεβαστεί και αυτό. Έτσι όποια και αν είναι αυτή, κάθε αντικείμενο θα έχει μια τελική θέση, θα το βρίσκει πάλι εκεί και το βράδυ θα το μαζεύει πάλι εκεί.

Αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε, είναι να πείτε «θα το μαζέψουμε μετά» και να μην το κάνετε, ειδικά σε τρίτο σπίτι (γιαγιάς, συγγενών ή φίλων). Η αναβλητικότητα είναι πολύ κακό μάθημα για τα παιδιά, όπως και το να κάνουν ένα σπίτι άνω κάτω και στο τέλος να τα μαζέψει κάποιος τρίτος (γιαγιά, οικιακή βοηθός).  Έτσι μαθαίνουν πως ακόμα και για τα λάθη μου, δεν είμαι υπόλογος, αλλά θα τα κανονίσει η μαμά και ο μπαμπάς. Πολύ, πολύ κακό μάθημα ευθύνης. Αντίθετα, μαθαίνουν να σέβονται έναν ξένο χώρο και να κινούνται με τους κανόνες του, που αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα επιβίωσης και προσαρμοστικότητας!

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Καλό είναι μια φορά την Άνοιξη για ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά και το Φθινόπωρο για φθινοπωρινά και χειμερινά, να γίνεται ένα ξεκαθάρισμα στα ρούχα και παιχνίδια για το ποια δεν σας κάνουν ή είναι κατάλληλα για άλλες ηλικίες (παιχνίδια). Μπορείτε να κρατήσετε μερικά αγαπημένα αντικείμενα και τα υπόλοιπα να τα δωρίσετε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Έτσι βοηθάτε ένα παιδί που δυσκολεύεται να αποχωριστεί τα αντικείμενα που του ανήκουν, το μαθαίνεται να μοιράζεται, να βοηθά κάποιον που έχει ανάγκη, με λίγα λόγια μαθαίνετε σε ένα παιδί την ενσυναίσθηση στην πράξη.

Advertisements

Τίποτα δεν πρέπει να γίνει παρά την θέληση του παιδιού και αν αποφασίσετε να δώσετε κάποια πράγματα στα κρυφά, κρατήστε τα πιο αγαπημένα του. Τόσο για ενθύμιο, όσο και για τα δικά του παιδιά. Ένα παιχνίδι των 30 ευρώ σήμερα, αύριο μπορεί να είναι ένα σούπερ συλλεκτικό vintage παιχνίδι που θα χαίρεστε να βλέπετε το εγγόνι σας να παίζει μαζί του!

Αν βλέπετε ότι το παρόν άρθρο δεν κατοπτρίζει ακριβώς την δική σας φιλοσοφία, μην το κρίνετε αρνητικά. Τα παιδιά λειτουργούν έτσι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό μεταβάλλεται κάθε στιγμή, ανάλογα την ηλικία του παιδιού. Δεν αποτελεί κριτική προς εσάς ή όποιον λειτουργεί διαφορετικά, αλλά αυτές οι στρατηγικές, οδηγούν εν πολλοίς σε αυτο-οριοθετούμενα παιδιά!

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα