Αυτή τη στιγμή, το άγχος μοιάζει σαν κάτι φυσιολογικό στη ζωή μας. Και περισσότερο άγχος στη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην υγεία σου. Οι πονοκέφαλοι ειδικότερα προκαλούνται από αυξημένα επίπεδα στρες, αλλά ενώ οι «πονοκέφαλοι άγχους» μπορεί να είναι μια καλή περιγραφή του τι συμβαίνει στο σώμα σου, δεν είναι μια απολύτως ακριβής διάγνωση. Να τι πρέπει να γνωρίζεις για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το άγχος και πώς να βοηθήσεις στην ανακούφιση του πόνου.
Οι πονοκέφαλοι από το άγχος δεν είναι μια επίσημη κατάταξη των πονοκεφάλων στη Διεθνή Ταξινόμηση Διαταραχών Πονοκέφαλου, αλλά είναι πιο ακριβείς γνωστοί ως «τύπος έντασης» ή πονοκέφαλοι έντασης. «Οι πονοκέφαλοι έντασης ορίζονται από την απουσία χαρακτηριστικών της ημικρανίας, οπότε τείνουν να εμφανίζονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Μοιάζουν σαν πόνος πίεσης, χωρίς τα συνηθισμένα συμπτώματα που συνοδεύουν την ημικρανία, όπως ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, και επιδεινώνονται από την κίνηση του κεφαλιού», αναφέρει η Ellen Drexler, πιστοποιημένος νευρολόγος από το συμβούλιο της Νέας Υόρκης.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του συγκεκριμένου πονοκέφαλου, μπορεί να φύγει μόνος του, κάνοντας ένα διάλειμμα από οποιαδήποτε δραστηριότητα που σου προκαλεί άγχος. Το να ξαπλώσεις, ο διαλογισμός ή η ελαφριά γιόγκα είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.
Ωστόσο, εάν ο πόνος είναι πραγματικά ενοχλητικός, οι περισσότεροι πονοκέφαλοι άγχους μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, λέει η Ellen Drexler. Aλλά να είσαι προσεκτική για τη συχνότητα με την οποία παίρνεις φάρμακα. «Εάν διαπιστώσεις ότι παίρνεις φάρμακα περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα σε τακτική βάση, αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυξάνεται η συχνότητα του πονοκέφαλου και θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για το τι προκαλεί τους πονοκεφάλους αυτούς», αναφέρει η Susan Broner, MD, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας στο Weill Cornell Medical College.