Layering: Ετσι λέγεται η τάση που θέλει να δομούμε την περιποίησή μας εφαρμόζοντας το ένα προϊόν πάνω στο άλλο. Αν ρωτήσετε εμένα, όταν έχω κέφια, απολαμβάνω το layering. Αφενός, γιατί προσφέρω στον εαυτό μου μια σπέσιαλ περιποίηση που με ανανεώνει ψυχολογικά, ξεφεύγω από την καθημερινή ρουτίνα και νιώθω ότι φροντίζω το δέρμα μου, σχεδόν όπως θα έκανε ένας επαγγελματίας. Αφετέρου, σύμφωνα με τους δερματολόγους, αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει στην επιδερμίδα περισσότερα δραστικά συστατικά και άρα καλύτερα αποτελέσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κανόνες προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που προσδοκούμε. Πριν ξεκινήσουμε το layering, διαβάζουμε τα περιεχόμενα κάθε καλλυντικού στο πίσω μέρος της συσκευασίας του και βλέπουμε ποια συστατικά δεν πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους, γιατί στην καλύτερη περίπτωση αλληλοεξουδετερώνονται και δεν προσφέρουν τίποτα στην επιδερμίδα, ενώ στη χειρότερη προκαλούν δερματικές αντιδράσεις.

Ρετινόλη & ΑΗΑ

Οπως εξηγούν οι δερματολόγοι, η ρετινόλη είναι η ενεργός μορφή της βιταμίνης Α και πρόκειται για ένα διάσημο και ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη γήρανση. Τα ΑHA (άλφα-υδροξυοξέα) είναι ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα και χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως απαλή αγωγή peeling. Αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα, μαύρα στίγματα και σημάδια από την επιδερμίδα. Τα πιο δημοφιλή άλφα-υδροξυοξέα είναι το γλυκολικό οξύ και το λακτικό οξύ.
Θα περίμενε κανείς ότι αυτά τα δύο αντιγηραντικά συστατικά είναι συμβατά μεταξύ τους, εφόσον έχουν τον ίδιο στόχο: την ανανέωση του δέρματος και τη μείωση των σημαδιών γήρανσης. Και όμως. Ο συνδυασμός τους είναι η εγγύηση για ερεθισμούς και κοκκινίλες, κυρίως αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα. Πώς διορθώνουμε το λάθος: Με μια κορτιζονούχο αλοιφή. Ωστόσο, καλό είναι να συμβουλευτούμε πρώτα τον δερματολόγο μας.

Advertisements

Ρετινόλη & συστατικά κατά της ακμής

Η ταυτόχρονη χρήση της ρετινόλης και του σαλικυλικού οξέος προκαλεί ξηρότητα και ερύθημα. Το ίδιο ισχύει και για τη ρετινόλη με το υπεροξείδιο του βενζολίου (peroxide benzoyl). Πρόκειται για δύο δραστικά συστατικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και ταυτόχρονα προκαλούν κερατόλυση, δηλαδή διασπούν τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας και προκαλούν ήπια απολέπιση. Χρησιμοποιούνται τόσο για να καταπολεμήσουν την ακμή όσο και για τα σημάδια γήρανσης. Οπως είναι λογικό, όταν τόσο δραστικά συστατικά συνδυάζονται μεταξύ τους, τότε προκύπτουν ερεθισμοί.

Ρετινόλη & βιταμίνη C

Iσχυρός συνδυασμός ασύμβατων βιταμινών που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις ιδιαίτερα στην ευαίσθητη επιδερμίδα. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλλυντικά με τα παραπάνω συστατικά, χρησιμοποιούμε το προϊόν με τη ρετινόλη τη νύχτα, ενώ το πρωί χρησιμοποιούμε το προϊόν με τη βιταμίνη C (γιατί η βιταμίνη Α είναι πιο φωτοευαίσθητη από τη C) και στη συνέχεια απλώνουμε το αντηλιακό μας.

Βιταμίνη C & ΑΗΑ

Η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη της νιότης. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, διεγείρει τους ινοβλάστες να συνεχίζουν να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Ωστόσο, αυτή η βιταμίνη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, τόσο απέναντι στο φως όσο και απέναντι στα ΑΗΑ, τα οποία αλλάζουν τον χαρακτήρα της βιταμίνης και την καθιστούν αναποτελεσματική. Ετσι, αν το serum μας περιέχει γλυκολικό οξύ, επιλέγουμε μια αντιγηραντική κρέμα με αντιοξειδωτικά, όπως εκείνα του πράσινου τσαγιού και της ρεσβερατρόλης.

Νιασιναμίδη & βιταμίνη C

H πρώτη ουσία ανήκει στα πιο δημοφιλή καλλυντικά συστατικά, γι’ αυτό βρίσκεται σε αρκετές συνθέσεις. Η νιασιναμίδη είναι η δραστική μορφή της βιταμίνης Β3 (ενίοτε τη συναντάμε με το όνομα βιταμίνη PP ή νικοτιναμίδη). Εχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πολύ αποτελεσματική όσον αφορά την αντιμετώπιση των ρυτίδων, της ακμής και των δυσχρωμιών. Ομως, όπως και άλλα δραστικά συστατικά, δεν τα πηγαίνει καλά με τη βιταμίνη C. O συνδυασμός τους ενδεχομένως να προκαλέσει ελαφριές κοκκινίλες στο ευαίσθητο δέρμα, γι’ αυτό καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 30’ μετά την κάθε εφαρμογή ή να τα χρησιμοποιούμε διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα.

Απολεπιστικά οξέα  & υδροκινόνη

Τα απολεπιστικά οξέα (ΑΗΑ και ΒΗΑ) κάνουν peeling απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτοντας μια φρέσκια και απαλή επιδερμίδα. Αν όμως ύστερα από αυτά χρησιμοποιήσουμε μια κρέμα με λευκαντικούς παράγοντες, όπως η υδροκινόνη, που καταπολεμούν τις δυσχρωμίες, τότε η κατάληξη είναι η αντίθετη από την επιθυμητή: οι δυσχρωμίες εντείνονται. Γιατί; Και τα δύο συστατικά αυξάνουν τη φωτοευαισθησία της επιδερμίδας και την κάνουν πιο ευάλωτη όταν εκτεθεί στο φως.

Advertisements

Oι 5 κανόνες του layering

  1. Ξεκινάμε από τις πιο λεπτόρρευστες συνθέσεις και προχωράμε προς τις πιο παχύρρευστες. Για παράδειγμα, βάζουμε πρώτα κάποιο ενυδατικό νερό (water essence), μετά τα boosters ή τους ορούς και ύστερα την ενυδατική / αντιρυτιδική κρέμα.
  2. Μετά την ενυδατική, εφαρμόζουμε το έλαιο. Το έλαιο μπορεί να διαπεράσει την κρέμα, όχι όμως το αντίθετο.
  3. Περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ένα προϊόν και ύστερα προχωράμε στην επόμενη εφαρμογή.
  4. Το πρωί δεν ξεχνάμε το αντηλιακό. Είναι το τελευταίο βήμα που σφραγίζει στην επιδερμίδα όλα τα συστατικά που της προσφέραμε και την προστατεύει από τον ήλιο.
  5. Αφήνουμε τις συνθέσεις με ρετινόλη ή με ρετινοειδή για το βράδυ. Οι δερματολόγοι συστήνουν να τη χρησιμοποιούμε μετά το serum και την ενυδατική κρέμα. Η τελευταία επιτρέπει τη διείσδυση της ρετινόλης με λιγότερους μικροερεθισμούς.

ΠΗΓΗ