Μην χασετε

Οι κίνδυνοι που κρύβει η κακή χρήση του κλιματιστικού για την υγεία μας

Σπίτι χωρίς κλιματιστικό σχεδόν δεν νοείται πια, ειδικά σε μια χώρα τόσο ζεστή όσο η Ελλάδα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι έχουμε «καλομάθει» και μάλλον αρκετοί από εμάς, το αφήνουμε να δουλεύει μέρα- νύχτα. Αυτό που δεν ξέρουμε, όμως, είναι ότι η υπερβολική ή κακή χρήση του μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας και για την υγεία των παιδιών μας. Αλλάζοντας λίγο τις συνήθειές μας, ωστόσο, μπορούμε να απομακρύνουμε κάθε κίνδυνο.

 

*Φωτογραφία: nationalgeographic.com

Η «Νόσος των κλιματιστικών»

Ονομάζεται αλλιώς και «νόσος των λεγεωναρίων», αλλά έχει επικρατήσει τελευταία ως «νόσος των κλιματιστικών» γιατί οφείλεται στην κακή συντήρησή τους. Τα κοινά συμπτώματά της περιλαμβάνουν τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, την αδυναμία και την ανορεξία. Αν όμως η ασθένεια προχωρήσει, μπορεί να προσβάλλει ακόμα και τους πνεύμονες, με σοβαρές επιπλοκές.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αυξάνονται με την υπερβολική χρήση του κλιματιστικού γιατί οι άμυνες του οργανισμού πέφτουν και γινόμαστε πιο ευάλωτοι στους ιούς. Εκτός, όμως, από το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα είναι εξίσου συχνή, μπορεί να μάλιστα να γίνει αρκετά επίμονη και να σας ταλαιπωρήσει ακόμα και δύο εβδομάδες μέχρι να υποχωρήσει!

Advertisements

Ξηρότητα

Τα κλιματιστικά συγκρατούν το νερό που κανονικά υπάρχει στον αέρα με αποτέλεσμα να ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Τόσο η επιδερμίδα όσο και η μύτη και ο λαιμός επηρεάζονται άμεσα και στεγνώνουν. Γι’ αυτό, οι ρινίτιδες «δίνουν και παίρνουν» τους καλοκαιρινούς μήνες!

Αλλεργίες

Το κλιματιστικό ανακυκλώνει τον αέρα, με αποτέλεσμα να αναπνέουμε σκόνη και μύκητες, που ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τις αλλεργίες. Αν έχετε ήδη αλλεργία, είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να επιδεινωθεί ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να εμφανίσετε τώρα ξαφνικά τα συμπτώματά της.

Ευαισθησία στα μάτια

Λόγω της ξηρότητας της ατμόσφαιρας, τα μάτια στεγνώνουν, ξεραίνονται και γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα, με την επιπεφυκίτιδα και τη βλεφαρίτιδα να είναι από τα πιο συχνά προβλήματα, ιδιαίτερα μάλιστα στα άτομα που φοράνε φακούς επαφής.

Πώς θα τα αποφύγετε

Σωστός και τακτικός καθαρισμός των φίλτρων

Αν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στο φουλ, θα πρέπει να καθαρίζετε τα φίλτρα του μία φορά το μήνα ενώ αν κάνετε μέτρια χρήση, ο καθαρισμός ανά τρεις μήνες αρκεί. Ο τρόπος είναι απλός: αφού βγάλετε τη συσκευή από την πρίζα, ανοίξτε το κάλυμμα, αφαιρέστε προσεκτικά τα φίλτρα και καθαρίστε τα στο νιπτήρα με σκέτο νερό. Έπειτα, ξεσκονίστε το κλιματιστικό με το στόμιο της ηλεκτρικής σκούπας, τόσο έξω όσο και στην άδεια θέση των φίλτρων. Αφού σιγουρευτείτε ότι τα φίλτρα έχουν στεγνώσει, βάλτε τα πίσω στη θέση τους!

Advertisements

Όχι στις χαμηλές θερμοκρασίες

Εκτός του ότι το μηχάνημα «ζορίζεται» όταν πρέπει να φτάσει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με το περιβάλλον, ζορίζεται και ο οργανισμός σας, με αποτέλεσμα όταν βγείτε έξω από το κρύο δωμάτιο για να πάτε σε κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού, να παθαίνει «σοκ» λόγω  της διαφοράς θερμοκρασίας. Προτιμήστε, λοιπόν, να ρυθμίζετε τη συσκευή σταθερά στους 21 με 25 βαθμούς, που προσφέρουν δροσιά αλλά όχι κρύο.

Αφήνετε ανοιχτή την πόρτα ή το παράθυρο και αερίζετε καλά τους χώρους

Όσο λειτουργεί το κλιματιστικό, αφήστε λίγο ανοιχτή την πόρτα ή το παράθυρο- έστω και μια μικρή σχισμή τους θα βοηθήσει τον αέρα να καθαρίζει και να μην ανακυκλώνει επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες.

Φροντίστε, επίσης, καθημερινά να αερίζετε συχνά τα δωμάτια και έτσι την επόμενη φορά που θα βάλετε το κλιματιστικό πάλι σε λειτουργία, ο αέρας να είναι πιο καθαρός.

Επενδύστε σε έναν υγραντήρα

Κάποια κλιματιστικά έχουν ενσωματωμένο υγραντήρα, προστατεύοντάς μας σε έναν βαθμό από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης του. Αν το δικό σας, όμως, δεν έχει, προμηθευτείτε μια μεμονωμένη συσκευή υγραντήρα που θα διατηρήσει την υγρασία στα επίπεδα που πρέπει, ιδανικά στο 65-70%.

Να κλείνετε το κλιματιστικό λίγο πριν φύγετε

Advertisements

Ένα τέταρτο πριν φεύγετε απ’ το σπίτι ή απ’ το δωμάτιο με κλιματισμό, θυμηθείτε να κλείνετε εντελώς τη συσκευή. Έτσι, το σώμα σας θα προσαρμοστεί πιο εύκολα και σταδιακά στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Και φυσικά μην καπνίζετε όταν λειτουργεί η συσκευή!

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να καπνίζετε σε έναν κλειστό χώρο στον οποίο λειτουργεί ο κλιματισμός- ο αέρας, όπως είπαμε, ανακυκλώνεται και η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο γίνεται αποπνικτική. Ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά στον χώρο, θα πρέπει να μεριμνήσετε πρωτίστως για την δική τους υγεία…

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα