Όλες οι γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται τον γυναικολόγο και να κάνουν Τέστ Παπανικολάου κάθε χρόνο, ούτως ώστε μαζί με τον εμβολιασμό για τις HPV μολύνσεις και τη χρήση του προφυλακτικού να φθάσουμε κάποτε να μειώσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο 100% !
Το Τεστ Παπανικολάου είναι μια απλή προληπτική σύντομη και ανώδυνη κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου της μήτρας και εφευρέθηκε το 1928 από τον Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου.
Είναι εξέταση στην οποία πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες, αρχής γενομένης με την έναρξη των σeξουαλικών σχέσεων και στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, οπότε ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μειώνεται, αλλά όμως δεν μηδενίζεται.
Η εξέταση του Τεστ Παπανικολάου γίνεται από τον Γυναικολόγο ιατρό κατά τη διάρκεια του ετήσιου προληπτικού Γυναικολογικού ελέγχου.
Προϋποθέτει τουλάχιστον 1-2 ημέρες αποχή από σeξουαλική επαφή, ενδοκολπικές πλύσεις και ενδοκολπικές αλοιφές.
Ο γυναικολόγος (με τη γυναίκα σε γυναικολογική θέση) και τη χρήση του κολποδιαστολέα εξετάζει μακροσκοπικά τα τοιχώματα και τους θόλους του κόλπου και τον τράχηλο της μήτρας.
Μετά, με μια ειδική σπάτουλα παίρνει επίχρισμα από τον οπίσθιο κολπικό θόλο και τον εξωτράχηλο και στη συνέχεια με τη χρήση της ψύχτρας (ειδικό βουρτσάκι) λαμβάνει και ενδοτραχηλικό έκκριμα.
Αυτά τα κύτταρα στρώνονται σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα και μονιμοποιούνται με ένα ειδικό spray.
Στη συνέχεια μεταφέρονται στο κυτταρολογικό εργαστήριο, όπου μετά από ειδικές χρώσεις γίνεται η μικροσκοπική εξέταση από τον ειδικό Κυτταρολόγο Ιατρό.
Το τεστ Παπανικολάου μας πληροφορεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα επιθηλιακά κύτταρα του κόλπου και του εξωτραχήλου, καθώς επίσης και τα αδενικά του ενδοτραχήλου.
Όταν τα κύτταρα παρουσιάζουν αλλοιώσεις, (δυσπλασίες), τότε ακολουθεί κολποσκόπηση και βιοψίες.
Στην ουσία πρόκειται για μια εξέταση που στοχεύει στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα πρώιμα στάδια, τα οποία είναι και θεραπεύσιμα !
Πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε μια φορά τον χρόνο σε φυσιολογικά ευρήματα και πιο συχνά έξι μήνες ή και νωρίτερα ανάλογα με τα ευρήματα.
Τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη εφαρμογή μια εξέλιξη του κλασικού Τέστ Παπανικολάου, (καινούρια μέθοδος), το Thin Prep pap test, (Τέστ Παπανικολάου Υγρής φάσης).
Η λήψη γίνεται με ένα ειδικό βουρτσάκι που συλλέγει κύτταρα από τον έξω και ενδοτράχηλο ταυτόχρονα, τα οποία τοποθετούνται σε ένα ειδικό υγρό μεταφοράς.
Αναφέρεται ότι το κλασικό Παπ Τέστ έχει περίπου 80% ακρίβεια στην ανεύρεση παθολογικών κυττάρων, ενώ το Τhin Prep,(τεστ Παπ υγρής φάσης) ανέρχεται στο 90%, και αυτό διότι ξεπλένοντας το βουρτσάκι στο ειδικό υγρό, εκμεταλλεύεται ο κυτταρολόγος το μεγαλύτερο αριθμό των κυττάρων που παίρνει με το βουρτσάκι.
Ενώ με τον κλασικό τρόπο μόνο το 20% των κυττάρων επιστρώνεται στο γυάλινο πλακάκι προς εξέταση.
Με την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή στην προληπτική εξέταση του γυναικείου πληθυσμού με το Τέστ Παπανικολάου, η θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί κατά 70%.
Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να επισκέπτονται τον γυναικολόγο και να κάνουν Τέστ Παπανικολάου κάθε χρόνο, ούτως ώστε μαζί με τον εμβολιασμό για τις HPV μολύνσεις και τη χρήση του προφυλακτικού να φθάσουμε κάποτε να μειώσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο 100% !
Δρ. Καμπόλης Ευάγγελος, Χειρουργός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος