Της Έλενας Μπούλια
Υπάρχουν πεθερές… μάλαμα! Υπάρχουν πεθερές καλύτερες κι από μάνες! Η ιστορία, όμως, έχει αποδείξει, ότι αυτές αποτελούν εξαίρεση. Η πλειοψηφία των πεθερών έχει την τάση (με τις καλύτερες των προθέσεων πάντα!) να παρεμβαίνει στη ζωή του ζευγαριού, αλλά και στον τρόπο που το ανδρόγυνο μεγαλώνει τα παιδιά του, συχνά αψηφώντας την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλεί με αυτή τη συμπεριφορά. Και τότε η πεθερά γίνεται πρόβλημα. Παραπάνω από πρόβλημα, μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Osaka, της Ιαπωνίας, «το να ζεις με την πεθερά σου μπορεί ακόμα και να σε σκοτώσει». Μάλιστα, παλαιότερη μελέτη υποστηρίζει ότι οι γυναίκες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά καρδιακά νοσήματα, αν ζουν κάτω από την ίδια στέγη με την οικογένεια του συζύγου τους. Εξάλλου, η επιπλέον πίεση που νιώθει η γυναίκα, προκειμένου -πέρα από καλή σύζυγος και μητέρα- να ανταποκρίνεται και στον ρόλο της καλής «νύφης», μπορεί να της προκαλέσει υπέρταση και διαβήτη.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής ιατρικής Prof. ISO Hiroyasu, του Πανεπιστημίου Osaka, «η ζωή με μία πολυμελή οικογένεια, η οποία περιλαμβάνει πολλές γενιές, σχετίζεται, σύμφωνα με την έρευνά μας, με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών για τις γυναίκες, ο οποίος προφανώς έχει να κάνει με το στρες που τους δημιουργεί ο ρόλος τους. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως η δομή της οικογένειας και το πού έχουν επιλέξει να ζουν τα μέλη της, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υγεία.»
Όπως συμβουλεύουν, πάντως, οι ειδικοί, αν δεν έχετε άλλη εναλλακτική, παρά να ζείτε με την πεθερά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να κυλά η ζωή όλων σας πιο ομαλά είναι: Άμεση επικοινωνία, λιγότερες προσδοκίες από εκείνη και το «ταλέντο» να αφήνετε κάποια πράγματα να «πέσουν κάτω», χωρίς να «αρπάζεστε» με το παραμικρό.
Επιπλέον, αποφύγετε να ζητάτε από τον άντρα σας να μιλήσει εκείνος στη μητέρα του, για κάτι που εκείνη έκανε και σας πλήγωσε. Μιλήστε εσείς η ίδια μαζί της. Όσο για τα παιδιά σας, να θυμάστε ότι δεν είναι όλες οι γιαγιάδες ίδιες. Αφήστε στην άκρη τα στερεότυπα και έχετε στο μυαλό σας ότι κάθε γιαγιά έχει κάτι δικό της να προσφέρει –μην περιμένετε από εκείνη πράγματα που δεν μπορεί να «δώσει».