Έχεις ξεκινήσει κι εσύ ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας συνειδητοποιείς ότι δυσκολεύεσαι και δεν πετυχαίνεις την αναμενόμενη απώλεια βάρους, ενώ τα κάνεις όλα όπως «πρέπει»;
Δεν πρέπει να σε αγχώνει και ούτε να σε παίρνει από κάτω, αφού σίγουρα θα υπάρχει κάποια εξήγηση. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι η φράση “Πότε μην τα παρατάς τόσο εύκολα” ή “Αν πέσεις μια φορά θα σηκωθείς 10”, υπήρξε και υπάρχει στο λεξιλόγιο σου! Οπότε, γιατί να μην μπορείς να την εφαρμόσεις σε πράξεις σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια για την υγεία σου;
Σίγουρα, πολλές φορές υπάρχουν μερικές “δικαιολογίες” που μπορεί να σταθούν εμπόδιο λίγο ή πολύ στην πολυπόθητη προσπάθεια σου χωρίς να βλέπεις όσα έλπιζες ή ήθελες. Μάθε λοιπόν ποιες μπορεί να είναι και ποια η εξήγηση τους…
Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας
1. Ηλικία. Δυστυχώς είναι κάτι που βασανίζει πολλές από εμάς αφού δεν γνωρίζω καμία γυναίκα που να μην έχει διαβάσει ή ακούσει ποτέ, ότι μετά τα 30 ο μεταβολισμός μειώνεται. Θέλεις να μάθεις και το ποσοστό; Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να μειωθεί από 3 έως 5%.
2. Ανισόρροπες δίαιτες με μειωμένες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Μη ικανοποιητική ποσότητα φαγητού την ημέρα, δεν οδηγεί σε αυξημένη απώλεια βάρους. Αντίθετα, η ανεπαρκής λήψη τροφής δεν δίνει στο σώμα την απαραίτητη ενέργεια για να πραγματοποιήσει τις βασικές του λειτουργίες, γι’ αυτό και ο οργανισμός δίνει το σήμα στο μεταβολισμό να δουλέψει πιο αργά. Άρα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια σου για απώλεια βάρους και την εύκολη, ταυτόχρονα, επανάκτηση του «εύκολου» χαμένου βάρους που είχες.
3. Αυξημένη κατανάλωση αλατιού την ημέρα. Η περίσσεια λήψη αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών που μπορεί να φτάσει και στο 1,5 λίτρο. Η κατακράτηση μπορεί να εκφράζεται με πρήξιμο των άκρων και των δαχτύλων ή αύξηση του βάρους, ενώ ταυτόχρονα πετυχάινεις και την «ανεπιθύμητη» εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
4. Ζαχαρούχα & Οινοπνευματώδη ποτά: Πολλές φορές στην προσπάθεια σου για απώλεια βάρους τα κάνεις όλα σωστά, και παραβλέπεις τα υγρά και τα διάφορα ροφήματα. Είναι όμως και αυτά ένας σημαντικός «λίθος» στην προσπάθεια σου για απώλεια βάρους και αν δεν τα προσέξεις σίγουρα δεν θα πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς μέσα στην εβδομάδα. Μην το παρακάνεις με τους καφέδες και το επιπλέον shot καραμέλας, ή τα cocktails στην βραδινή σου έξοδο, πόσο μάλλον την καθημερινή κατανάλωση, μπύρας ή άλλων ποτών, αναψυκτικών, φρουτοχυμών ή smoothie! Τα ποτά με ζάχαρη, δεν είναι και ο καλύτερος φίλος να σε συνοδεύει σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους γι’ αυτό φρόντισε να τα περιορίσεις όσο μπορείς.
6. Μειωμένες ποσότητες μερίδων ή και παράλειψη γευμάτων. Το σώμα σου, και γενικά ο οργανισμός έχει ένα φυσικό ένστικτο ώστε να προστατεύει τον «εαυτό του». Οπότε στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος, αν παραλείπεις γεύματα, μειώνεις τις θερμίδες και στερείσαι την απαραίτητη ενέργεια ημερησίως τότε αυτόματα, νιώθει ότι πάει σε κατάσταση «λιμοκτονίας», και συσσωρεύει το φαγητό ως λίπος για απόθεμα, επιβραδύνοντας και το βασικό μεταβολισμό. Είναι σημαντικό να διατηρείς αυξημένο το μεταβολισμό σου και να μην στερείς στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα φαγητού, και το πιάτο σου να περιλαμβάνει υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και λίπος, και όχι ένα από αυτά!
7. Γαστρεντερικά Προβλήματα όπως φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Όταν το ”εντεράκι” δεν δουλεύει φυσιολογικά, τότε τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού (τοξίνες) δεν αποβάλλονται, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να δείχνει μέχρι και μισό κιλό παραπάνω. Επιπλέον, το πρήξιμο στο έντερο (τυμπανισμός) λόγω ευαισθησίας σε κάποια τρόφιμα μπορεί να δυσχεραίνει την προσπάθειά απώλειας βάρους. Μην σε ανησυχεί καθόλου, απλά φρόντισε έγκαιρα να εντοπίσεις το πρόβλημα και με σωστή καθοδήγηση σίγουρα μπορείς να πετύχεις τον εβδομαδιαίο σου στόχο.
8. Χρήση Φαρμακευτικής Αγωγής. Κάποια φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα κατά του έλκους και τα αντιδιαβητικά, μπορούν να προκαλέσουν μερική αύξηση του σωματικού βάρους από αμελητέα, έως και μερικά παραπανίσια κιλά το μήνα. Ακόμα, θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης οιστρογόνων και ορισμένα αντισυλληπτικά που χορηγούνται, μπορεί να οδηγήσουν και αυτά σε μικρή αύξηση σωματικού βάρους. Όποτε μην ανησυχείς αν δεν δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ζυγαριά και στις μετρήσεις σου, δώσε λίγο χρόνο προσαρμογής και θα το πετύχεις.
9. Έμμηνος Ρύση: Πριν από την έμμηνο ρύση ή κατά τη διάρκειά της, βιώνεις ένα σύνολο οργανικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Τα πιο συνηθισμένα είναι η αύξηση του βάρους εξαιτίας της κατακράτησης υγρών, το πρήξιμο στο στήθος, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, η επιθυμία για γλυκά, ο εκνευρισμός, η αϋπνία, η μελαγχολία και το αίσθημα κόπωσης. Γι’ αυτό πρέπει να το δεχτείς, αγνοώντας τη ζυγαριά τις “δύσκολες” μέρες και να μην ενοχοποιείς τον εαυτό σου για μια ‘άρνηση’ της ζυγαριάς να δείξει πιο κάτω από το επιθυμητό αποτέλεσμα..
10. Στέρηση Ύπνου και Στρες. Η στέρηση ύπνου μειώνει το βασικό μεταβολισμό και δεν βοηθά στην απώλεια βάρους. Το άγχος όπως και η έλλειψη ύπνου οδηγούν τον οργανισμό σε μια σειρά από αντιδράσεις που έχουν σαν σκοπό την επιβίωσή του. Έτσι, ο οργανισμός αρχίζει να αποθηκεύει καύσιμα, μειώνοντας το μεταβολισμό, εκκρίνοντας ορμόνες όπως η κορτιζόλη, που προκαλούν τη συσσώρευση λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Έτσι φρόντισε να αποβάλλεις το στρες όσο μπορείς και να κοιμάσαι τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα, για να μην επιβραδύνεις ακόμα περισσότερο την προσπάθεια σου.
11. Εμμηνόπαυση. Σε αυτό το στάδιο ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται και έτσι ταυτόχρονα συμβαίνουν διάφορες ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν το αίσθημα της πείνας, μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη ή και στέρηση ύπνου. Οπότε, αρκετές από εσάς κατά την εμμηνόπαυση , μπορεί να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος εάν δεν προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Γι’ αυτό η μείωση της πρόσληψης των θερμίδων καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι σημαντικά βήματα στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.
Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας
Τip Διαιτολόγου: Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις να μην χάνεις βάρος, ενώ τα πας τέλεια σε όλα τα σημεία και έχεις αποκλείσει όλους τους παράγοντες, τότε σίγουρα επόμενη κίνηση θα ήταν ένας γενικός αιματολογικός, βιοχημικός και ορμονικός έλεγχος ώστε να ερευνηθούν καλύτερα και άλλοι παράγοντες.