Μην χασετε

Τι είναι η δίαιτα pegan και γιατί είναι αυτήν τη στιγμή στη μόδα;

Η νέα τάση των ημερών ακούει στο όνομα «pegan».

Advertisements

Η διατροφή είναι ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια υφίσταται πολλές ανανεώσεις και προσθήκες λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης από τον κόσμο. Η κάθε νέα δίαιτα που κάνει την εμφάνισή της συνηθίζει να προξενεί έναν μικρό πανικό, ειδικά τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας της κι αυτό δε φαίνεται να αποτελεί την εξαίρεση για το νέο kid in the block, τη δίαιτα pegan.

Πολύς κόσμος έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται προς αυτή και να τη δοκιμάζει, γι’ αυτό και ήρθε η ώρα να μάθεις τι ακριβώς είναι.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Η δίαιτα pegan αποτελεί τον συνδυασμό δύο άλλων διάσημων ειδών: της paleo και της vegan. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι πρόκειται για μία δίαιτα που βασίζεται σε φυτικές τροφές, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και λειτουργούν ευεργετικά για μία συνολικά καλύτερη υγεία.

Στην paleo, αυτό που πρέπει κάποιος να υπολογίζει είναι περίπου 55% της καθημερινής του διατροφής να αποτελείται από θαλασσινά και κρέας, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους) 15% από την κάθε μία. Στον βιγκανισμό, από την άλλη, τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγά τους απέχουν εξολοκλήρου. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο, όμως, σε ένα;

Η pegan ουσιαστικά κρατάει τη φιλοσοφία ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και η έμφαση δίνεται στα φρούτα και στα λαχανικά (75% της ημερήσιας διατροφής). Δεν είναι, όμως, τόσο αφοριστική, όπως η vegan, αφού δεν αποκλείει εντελώς το κρέας.

Παρά το ότι η pegan βασίζεται στα φυτικά τρόφιμα, προτείνεται η πρωτεϊνική πρόσληψη από ζωικές πηγές. Συνιστάται, επίσης, η συμπερίληψη ψαριών με χαμηλή ποσότητα υδραργύρου, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Advertisements

Τα υγιή λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές, όπως αβοκάντο, καρύδα, ξηρούς καρπούς και ψάρια με Ω-3, αποτελούν επίσης μέρος της συγκεκριμένης διατροφής.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα