Μην χασετε

Γιορτή σήμερα 13 Φεβρουαρίου: Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα – Οι αληθινοί Άγιοι της Αγάπης στην Ορθοδοξία

Γιορτή σήμερα 13 Φεβρουαρίου: Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα – Οι αληθινοί Άγιοι της Αγάπης στην Ορθοδοξία

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήσαν Ιουδαίοι οι οποίοι εκδιώχθηκαν επί αυτοκράτορος Κλαυδίου (41 – 54 μ.Χ.) και κατέφυγαν στην Κόρινθο. Κατάγονταν από τον Πόντο, ο δε Ακύλας εξασκούσε το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κόρινθο για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του.

Advertisements

Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του Αποστόλου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και εβαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του.

Ο Απόστολος Παύλος τους αγάπησε τόσο πολύ για την αρετή τους και για τη θερμουργό πίστη τους στο Χριστό, ώστε τους μνημονεύει και στις επιστολές του.

Όταν ο Απόστολος Παύλος ήλθε στη Νικόπολη της Ηπείρου, απέστειλε από εκεί στο νησί της Λευκάδος το συνεργάτη του Απόστολο Ακύλα.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο νέος κήρυκας της πίστεως αποβιβάσθηκε στο τότε ρωμαικό λιμάνι, που εξυπηρετούσε την επικοινωνία με τον Αμβρακικό, στη σημερινή παραλία του Αη – Γιάννη.

Σε ένα σπήλαιο της παραλίας, λόγω του χειμώνος, ο Άγιος Ακύλας συγκέντρωσε το πλήθος των ανθρώπων, που εποθούσαν να διδαχθούν τη νέα διδασκαλία.

Σύντομα ο Άγιος Ακύλας ανεχώρησε από τη Λευκάδα για την Έφεσο και τον διαδέχθηκε ο Απόστολος Ηρωδίων.

Έτσι λοιπόν, οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα εργάσθηκαν για την διάδοση του λόγου του Κυρίου και με τη μεγάλη τους πίστη στον Χριστό επιτέλεσαν πολλά θαύματα.

Ο Άγιος Ακύλας τιμάται ιδιαίτερα στη νήσο της Λευκάδος.

Advertisements

Οι αληθινοί Άγιοι της Αγάπης στην Ορθοδοξία

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των νέων προς την Ορθόδοξη Πίστη, πρότεινε στους ερωτευμένους και τα αντρόγυνα να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγούμενη του ξενόφερτου και ανύπαρκτου Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου με τους Άγιους Απόστολους Ακύλα και Πρίσκιλλα, γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί προστάτες τους !!!

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα εορτάζουν στις 13 Φεβρουαρίου έκαστου έτους.

Ας τους γνωρίσουμε και ας παραδειγματιστούμε από την αγάπη που είχαν

σαν ζευγάρι ο ένας για τον άλλον και οι δυο μαζί στον Έναν και Μοναδικό Τριαδικό Θεό.

Ας τους τιμήσουμε σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί που είμαστε και ας τους γιορτάσουμε χαρίζοντας αγάπη ο ένας στον άλλον.

Ο Ακύλας ήταν ένας Εβραίος που είχε γεννηθεί στον Πόντο.
Σε νεαρή ηλικία πρέπει να εγκαταστάθηκε στην Ρώμη, όπου και πιθανώς γνώρισε την Πρίσκιλα, την «μικρή Πρίσκα», Ρωμαία, που ίσως ανήκε στην ανώτερη τάξη, με την οποία και παντρεύτηκε.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλα έφθασαν στην Κόρινθο, γύρω στο έτος 50 μ. Χ., όπου και συναντήθηκαν με τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει την διδασκαλία του στην Αθήνα.

Ο Παύλος που εξασκούσε το επάγγελμα του κατασκευαστή σκηνών, αρνούμενος να χρηματοδοτεί το αποστολικό του έργο από τις εκκλησίες της εποχής, θα γνωρίσει το νεαρό ζευγάρι που ασκούσε το ίδιο επάγγελμα και θα αναπτύξει μαζί τους στενή φιλική σχέση.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλα θα ασπαστούν τον Χριστιανισμό και θα βαπτισθούν από τον ίδιο τον Παύλο.

Advertisements

Η αφοσίωσή τους στο πρόσωπό του ήταν τόση που θα τον ακολουθήσουν στο ταξίδι του στην Μικρά Ασία, όπου και θα παραμείνουν για το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ζωής τους, επιδεικνύοντας πλούσιο και σημαντικό αποστολικό έργο.

O Απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Από την Συρία, θα καταλήξουν στην Έφεσο, όπου θα αναλάβουν πρωτεύοντα ρόλο στην μικρή χριστιανική κοινότητα της εποχής.

Στην Καινή Διαθήκη οι αναφορές στο όνομά τους έχουν αποτελέσει θέμα έρευνας για τους θεολόγους, καθώς όσες φορές αναφέρεται πρώτο το όνομα του Ακύλα, άλλες τόσες αναφέρεται και της Πρίσκιλα, γεγονός που οδήγησε αρκετούς θεολόγους να ισχυριστούν πως παρ’ όλο που η θέση της γυναίκας ήταν τότε υποδεέστερη, το αποστολικό τους έργο εθεωρείτο ισάξιο.

Από χέρια παγανιστών θα βρουν τον μαρτυρικό θάνατο ο Ακύλας και η Πρίσκιλα δια αποκεφαλισμού, σύμφωνα με τις γραφές και η μνήμη τους θα μνημονεύεται στο Ορθόδοξο εορτολόγιο, όχι μόνο για το αποστολικό τους έργο, αλλά και για την συζυγική τους σχέση και την αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλον, καθώς ο συγγραφέας των πράξεων των Αποστόλων, Λουκάς, περιγράφει τον Ακύλα και την Πρίσκιλα, ως το ιδανικό χριστιανικό ζευγάρι.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : “Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;” και την ακολούθησε στον θάνατο !

Καλό Τριώδιο με αγώνα, νηστεία, αγάπη, προσευχή, προσφορά, ταπείνωση, εξομολόγηση και μετάνοια.

Άγιος Δημήτριος Ελλησπόντου Κοζάνης
(1η Δημοσίευση Τετάρτη 13 – 02 – 2013, ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου Κοζάνης / Πηγή : Ορθόδοξος Συναξαριστής)

Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης

Πηγές: ekklisiaonline.gr, kozanilife.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα