Μην χασετε

Έχεις νεογέννητο; Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα χειρουργικά προβλήματα

Όταν φέρεις ένα μωρό στη ζωή, είναι σίγουρο πως θα έχεις ανησυχίες αλλά και αγωνία για την υγεία του. Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, αρρωσταίνουν, με κάποιες παθήσεις να μην είναι σοβαρές, άλλες όμως, να μπορεί να χρειαστούν και χειρουργείο. Ο παιδίατρος  Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου παρουσιάζει δυο τέτοιες παθήσεις και σε συμβουλεύεις πως να τις αντιμετωπίσεις.

Advertisements

Όλοι οι νέοι γονείς μετά την γέννηση του μωρού τους έχουν μια αγωνία αν όλα είναι καλά. Δηλαδή χέρια, πόδια, κεφάλι και γενικά μην τυχόν και το μωρό τους έχει κάποιο πρόβλημα σωματικό, ανατομικό ή χειρουργικό.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.

Εκτός από τα μεγάλα χειρουργικά προβλήματα, υπάρχουν μικρότερα και πιο συνηθισμένα τα οποία κατά κανόνα είναι και ευκόλως αναστρέψιμα.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι μερικά από αυτά:

Κρυψορxία: οι όρxεις στο αγοράκι, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, βρίσκονται κάπου μέσα στην κοιλιά του. Λίγο καιρό πριν να γεννηθεί, οι όρxεις κατεβαίνουν μέσα από ένα σωλήνα που ονομάζεται βουβωνικός πόρος, στο όσχεο, δηλαδή στο σακουλάκι. Αν για κάποιο λόγο ο ένας ή και οι δύο όρxεις δεν κατέβουν μέσα στο σακουλάκι, τότε λέμε ότι το παιδί έχει κρυψορxία.

Υπολογίζεται οτι περίπου τρία στα εκατό αγοράκια θα γεννηθούν με κρυψορxία.

Η κρυψορxία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα διότι αν δεν αποκατασταθεί μπορεί να δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στην φυσιολογική λειτουργία των όρxεων. Και τούτο διότι, αν ο όρxης βρίσκεται μέσα στην κοιλιά θερμαίνεται υπερβολικά, ενώ η φυσιολογική θερμοκρασία που πρέπει να βρίσκεται ειναι κατα 1,5-2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από εκείνη του σώματος.

Τα ποιο σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται απο την κρυψορxία ειναι:

-στειρότητα, δηλαδή καταστροφή του σπέρματος από την υπερθέρμανση και δυσκολία στην τεκνοποίηση.

Advertisements

-καρκίνος του όρxεως μετά την εφηβεία  σε ποσοστό δέκα φορές μεγαλύτερο από ένα κανονικό όρxη.

-τραυματισμός από πολλές αιτίες και με μεγαλύτερες πιθανότητες από το να βρισκόταν μέσα στο όσχεο.

-σύστροφη,  δηλαδή γύρισμα του όρxη γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό του.

Η αντιμετώπιση της κρυψορxίας θα αποφασιστεί ξεχωριστά για το κάθε παιδί. Θα το αποφασίσει ο ειδικός χειρουργός για παιδιά (παιδοχειρουργός) αν θα γίνει θεραπεία με ορμόνες ή αν πρέπει να κάνει χειρουργείο ώστε να κατεβάσει τον όρxη μέσα στο όσχεο.

Κήλη: είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα νεογέννητα και τα βρέφη. Ονομάζεται έτσι όταν ένα όργανο του σώματος δεν βρίσκεται στο αναμενόμενο φυσιολογικό μέρος αλλά περνάει από ένα άνοιγμα ή μια τρύπα από ένα αδύνατο σημείο ενός μυϊκού τοιχώματος και προβάλει κάπου αλλού σαν μια μάζα.

Ιδιαίτερα τα πρόωρα μωρά είναι πιο επιρρεπή λόγω αδυναμίας του μυϊκού τους συστήματος.

Η κήλη είναι μια σοβαρή πάθηση διότι ανάλογα με το σημείο του σώματος και το όργανο που έχει προσβληθεί μπορεί να προκαλέσει στραγγαλισμό και νέκρωση.

Οι πιο συχνές κοινές στα νεογέννητα ειναι:

Advertisements

-βουβωνοκήλη, δηλαδή μια διόγκωση της περιοχής όπου η κοιλιά ενώνεται με την βάση του μηρού. Οφείλεται στο γεγονός οτι ενα τμήμα του εντέρου περνάει μέσα απο τον βουβωνικό πόρο προς τα έξω και μερικές φορές μπορεί να φτάσει και μέχρι το όσχεο (στα αγόρια).

-ομφαλόκηλη ή αφαλοκήλη, η οποία οφείλεται σε ένα άνοιγμα του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του εντέρου να περνάει από μέσα και να προβάλει σαν ένα αμύγδαλο ή βερύκοκο ή και πολύ μεγαλύτερο.

-υδροκίνητα, όταν μια ποσότητα υγρού περνάει μέσα στους όρxεις με αποτέλεσμα να φαίνονται υπερμεγέθεις.

Η αντιμετώπιση της κάθε κήλης είναι ξεχωριστή για το κάθε παιδί, την θέση που βρίσκεται και το μέγεθος της.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσένα και την οικογένεια σου.

Ο παιδοχειρουργός θα το κρίνει αν πρέπει να χειρουργηθεί αμέσως λόγω του κινδύνου στραγγαλισμού του οργάνου που έχει εγκλωβιστεί ή αν μπορεί να περιμένει μήπως και αποκατασταθεί με τον καιρό.

Δρ. Σπύρος Μαζάνης. Παιδίατρος – Νεογνολόγος

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα