Μην χασετε

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και κοιλιακού λίπους

Μπορούν οι υδατάνθρακες να αυξήσουν το κοιλιακό λίπος; Από μόνοι τους οι υδατάνθρακες δεν δημιουργούν λίπος στην κοιλιά, αλλά εάν τους καταναλώνετε σε μεγάλη από αυτά, μπορούν ασφαλώς να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Εάν καταναλώσετε οποιοδήποτε είδος μακροθρεπτικού συστατικού σε περίσσεια, θα κερδίσετε βάρος.

Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας από τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα μας.  Όταν τα καταναλώνονται η γλυκόζη αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στο ήπαρ και μας παρέχει ενέργεια.

Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά όταν καταναλώνετε υδατάνθρακες οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο ισχυρές και αναβολικές ορμόνες στο σώμα και διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα (ισορροπία ζαχάρου). Η έκκριση ινσουλίνης πυροδοτείται ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και προκαλεί αύξηση της αποθήκευσης λίπους. Εάν λοιπόν καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες και δεν χρειάζεστε άλλες αποθήκες ενέργειας, η περίσσεια γλυκόζη θα αποθηκευτεί ως λίπος.

Πώς να τρώτε υδατάνθρακες χωρίς να πάρετε βάρος

Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων: απλοί υδατάνθρακες (που απαντώνται σε μεγάλο βαθμό σε επεξεργασμένα τρόφιμα), οι οποίοι αποτελούνται από απλά σάκχαρα και χωνεύονται γρήγορα από το σώμα και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και χωνεύονται πιο αργά. Τέλος οι σύνθετοι υδατάνθρακες σας κρατούν πιο πολλές ώρες χορτάτους και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που ενθαρρύνει την καύση ενέργειας και εμποδίζει την αποθήκευση λίπους.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα