Μην χασετε

Σπυράκια στο πρόσωπο: Αίτια και τρόποι για αποτελεσματική αντιμετώπιση

Ένα από τα πιο ενοχλητικά δερματικά προβλήματα που απασχολεί κάθε ηλικία είναι τα σπυράκια στο πρόσωπο. Ξεφυτρώνουν εκεί που δεν τα περιμένεις!

Ποιος είναι όμως ο λόγος της εμφάνισης τους; Οφείλονται μόνο στην ακμή ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τα προκαλούν;

Σύμφωνα με δερματολόγους τα σπυράκια στο πρόσωπο μπορούν να δημιουργηθούν από αρκετά διαφορετικά αίτια. Άλλοτε το πρόβλημα είναι μικρό, δηλαδή 2-3 σπυριά, ενώ κάποιες φορές είναι πολύ εντονότερο, επηρεάζοντας αρνητικά ακόμη και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου.

Στη συνέχεια θα δούμε τους λόγους που δημιουργούνται τα σπυράκια στο πρόσωπο, αλλά και πως μπορούμε να περιορίσουμε την εμφάνιση τους. Και βέβαια θα δούμε πως γίνεται να εξαφανίσουμε ένα σπυράκι σε λίγες ώρες, καθώς και μερικές φυσικές θεραπείες για πιο εκτενή αντιμετώπιση.

Advertisements

Τι είναι τα σπυράκια στο πρόσωπο και ποια είδη υπάρχουν;

Η εμφάνιση ενός σπυριού είναι στην ουσία μια φλεγμονή στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, οι οποίοι παράγουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας. Η μόλυνση αυτή μπορεί να οδηγήσει στα σπυράκια με πύον, τα μαύρα στίγματα, τα άσπρα σκληρά σπυράκια (κηλίδες γάλακτος) και τα εσωτερικά τύπου κύστης. Αυτά είναι τα βασικά είδη σπυριών.

Πιο συγκεκριμένα, οι αδένες αυτοί δημιουργούν το σμήγμα για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. Όταν ωστόσο οι πόροι του δέρματος είναι φραγμένοι, τα νεκρά κύτταρα, αλλά και τα μικρόβια που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό τους παγιδεύονται εκεί. Έτσι, ο πόρος γεμίζει, φουσκώνει και διογκώνεται, δημιουργώντας τα σπυράκια στο πρόσωπο που συνήθως γίνονται από την υπερβολική έκκριση σμήγματος.

Η ακμή, από την άλλη μεριά, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις δερματικού προβλήματος που επηρεάζει κάθε ηλικία, ασχέτως με τον μύθο που υπάρχει για την εφηβεία. Σε κάποιους ανθρώπους το πρόβλημα είναι πιο έντονο και σε άλλους πιο ήπιο, ενώ υπάρχουν και διαφορετικές μορφές της. Οι πιο συχνές είναι η ροδόχρους ακμή, η φαγεσωρική και η κυστική. Ωστόσο τα ακριβή αίτια της δημιουργίας της δεν είναι σαφή, διότι υπάρχουν αμέτρητοι διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιδερμίδα μας.

Η πιο κοινή όμως αιτία είναι τα ανδρογόνα. Πρόκειται για ορμόνες οι οποίες μεγαλώνουν τους αδένες του δέρματος, κάνοντας τους να παράγουν περισσότερο σμήγμα. Τα ανδρογόνα αυξάνονται κατά την διάρκεια της εφηβείας και προκαλούν την εφηβική ακμή. Η συγκεκριμένη μορφή εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 12-17 ετών και εξασθενεί μετά τα 25.

Advertisements

Γενικότερα πάντως, τόσο τα σπυράκια στο πρόσωπο, όσο και η ακμή δεν είναι μια δερματική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ατόμου, ούτε να το εμποδίσει να κάνει οτιδήποτε. Χρειάζεται όμως προσοχή και φροντίδα προκειμένου να θεραπευτεί και να αποφευχθούν τα μόνιμα σημάδια. Το βασικό της αρνητικό στοιχείο είναι αισθητικό και έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία ενός ανθρώπου, μειώνοντας την αυτοπεποίθηση του.

Αίτια που προκαλούν σπυράκια στο πρόσωπο

Οι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος και εν συνεχεία προκαλούν τα σπυράκια στο πρόσωπο είναι παρόμοιοι με αυτούς που προκαλούν τα λιπαρά μαλλιά. Αν αναρωτιέστε «γιατί βγάζω σπυράκια», δείτε τους παρακάτω παράγοντες και ίσως βρείτε τον λόγο.

  • Κληρονομικότητα
  • Ορμονικές διαταραχές (περίοδος, εγκυμοσύνη, ωορρηξία, εμμηνόπαυση, εφηβεία)
  • Κακός ή ελλιπής καθαρισμός προσώπου με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται βακτήρια στην επιδερμίδα
  • Μη απολέπιση επιδερμίδας και συσσώρευση νεκρών κυττάρων στο δέρμα
  • Αφυδάτωση προσώπου (το δέρμα αυξάνει το σμήγμα για να ενυδατωθεί)
  • Άγχος
  • Εφίδρωση (ο ιδρώτας φράσσει τους πόρους του δέρματος και δημιουργούνται σπυριά)
  • Λιπαρή και κακή διατροφή (έλλειψη βιταμινών, αυξημένη κατανάλωση τηγανητών, επεξεργασμένων τροφών και υδατανθράκων)
  • Χρήση αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Απορρυπαντικά ρούχων – πετσετών
  • Επιλογή ακατάλληλων καλλυντικών (κρέμα, σαπούνι) και μακιγιάζ (προϊόντων και εργαλείων)
  • Επαφή του προσώπου με βρώμικα χέρια ή αντικείμενα (τηλέφωνο, κράνος μηχανής, μαξιλαροθήκη)
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Ήλιος (αφυδατώνει την επιδερμίδα)

Προσέχοντας λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερο, όλους τους παραπάνω παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση σπυριών στο πρόσωπο μπορείτε να προλάβετε σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση τους.

Πιθανή αιτία ανάλογα με το σημείο που βγαίνουν τα σπυράκια στο πρόσωπο

Μπορεί οι παραπάνω παράγοντες να αποτελούν τους βασικούς υπαίτιους, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν μερικά σημεία του προσώπου που τα σπυριά βγαίνουν συνήθως για συγκεκριμένους λόγους. Για παράδειγμα ένα σπυράκι στο μάγουλο έχει διαφορετικό λόγο δημιουργίας σε σχέση με κάποιο στο πηγούνι. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι σημαίνει η εμφάνιση ενός σπυριού σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου.

Σπυράκια στο μέτωπο

Ο βασικός υπεύθυνος για τα σπυριά στο μέτωπο είναι η κακή διατροφή, η κακή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και το άγχος. Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων οδηγεί στην υπερβολική έκκριση σμήγματος σε αυτά τα σημεία. Φροντίστε λοιπόν την διατροφή σας, πίνετε περισσότερο νερό και κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά. Επίσης, αν τα σπυράκια βρίσκονται κοντά στη γραμμή των μαλλιών ή έχετε αφέλειες, τότε η εμφάνιση τους μπορεί να οφείλεται στη χρήση των προϊόντων styling.

Σπυράκια στη μύτη

Η περιοχή της μύτης συνδέεται με την καρδιά. Αν λοιπόν εμφανιστούν σπυριά στη μύτη υπάρχει πιθανότητα να έχετε πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος ή την πίεση σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ιατρικούς παράγοντας ή και στο άγχος.

Σπυράκια στο πηγούνι

Η πιο συνηθισμένη στιγμή εμφάνισης αυτών των σπυριών είναι λίγο πριν την περίοδο. Ο λόγος είναι πως οι ορμόνες μας κατά την περίοδο αυτή «τρελαίνονται». Επομένως, καλό θα είναι λίγες μέρες πριν αδιαθετήσετε να φροντίζετε λιγάκι περισσότερο την περιοχή του πηγουνιού σας. Σε περίπτωση ωστόσο που εμφανιστεί κάποιο σπυρί χρησιμοποιήστε αλοιφές ή κρέμες για τα σπυριά. Από εκεί και πέρα, τα σπυράκια αυτά μπορεί να οφείλονται σε κάποιο νεφρικό πρόβλημα ή να δημιουργούνται από την επαφή του χεριού σας στο σημείο αυτό.

Σπυράκια στα μάγουλα

Ο πιο συνήθης λόγος για τα σπυριά στο μάγουλο είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και τα βρώμικα χέρια ή το κινητό μας τηλέφωνο. Εξίσου όμως πιθανό είναι να προέρχονται από την υπερκατανάλωση ζάχαρης για κάποιες ημέρες ή από αλλεργίες.

Advertisements

Σπυράκια στα χείλη ή γύρω από το στόμα

Η συχνότερη αιτία εμφάνισης σπυριών στα χείλη είναι οι όξινες τροφές, όπως το ξύδι. Αν πάλι το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο και τα σπυράκια επίπονα με ιδιαίτερο σχήμα, μπορεί να πρόκειται και για επιχείλιο έρπη.

Πρόληψη για να αποφύγετε τα σπυράκια στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεν έχετε σπυράκια ή το πρόβλημα δεν είναι έντονο, υπάρχουν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την εμφάνιση τους. Εξάλλου, η σωστή πρόληψη είναι ένα βασικό βήμα για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας όμορφη και καθαρή.

Δείτε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να μην βγουν σπυράκια στο πρόσωπο σας.

Σωστός καθαρισμός προσώπου

Ο καθαρισμός του προσώπου αποτελεί το σημαντικότερο βήμα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των σπυριών. Θα πρέπει να γίνεται καθημερινά τόσο το πρωί, όσο και το βράδυ χρησιμοποιώντας καθαριστικά προϊόντα ιδανικά για τα σπυράκια, προκειμένου να απομακρύνετε τους ρύπους, τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα.

Ποια είναι τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού; Επιλέξτε ένα ήπιο σαπούνι προσώπου, το οποίο είναι oil free και alcohol free, χωρίς σουλφίδια (SLS, SLES), είτε περιέχει υπεροξειδίο βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ. Ιδανικά στη συσκευασία του θα πρέπει να αναγράφεται πως είναι non acnegenic και non comedogenic.

Δεν χρειάζεται να πλένετε περισσότερο από 2 φορές την ημέρα το πρόσωπο σας, διότι ενδέχεται να το αφυδατώσετε προκαλώντας έξαρση των σπυριών. Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό, διότι το ζεστό τείνει να ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες και το κρύο κλείνει τους πόρους. Επίσης, δεν θα πρέπει να τρίβετε την πετσέτα στο πρόσωπο σας όταν το σκουπίζετε, καθώς έτσι θα το ερεθίσετε. Προτιμήστε ταμποναριστές κινήσεις.

Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να προσέχετε είναι να μην κοιμάστε με μακιγιάζ και να πλένετε πάντα το πρόσωπο σας πριν τον ύπνο. Ο λόγος είναι πως κατά την διάρκεια της νύχτας η επιδερμίδα αναζωογονείται και οι κλειστοί από το μακιγιάζ ή τους ρύπους πόροι είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν σπυράκια.

Καλή ενυδάτωση και αντιηλιακή προστασία

Ακόμη και μια λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται την σωστή ενυδάτωση προκειμένου να μην βγουν τα ενοχλητικά και ανεπιθύμητα σπυράκια. Μην αμελείτε λοιπόν να εφαρμόζετε μια oil-free, χωρίς parabens και θειικά κρέμα προσώπου και να πίνετε αρκετό νερό.

Η αφυδάτωση του δέρματος προκαλεί την αύξηση της παραγωγής λιπαρότητας και επομένως σμήγματος, που οδηγεί στα σπυράκια.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του αντιηλιακού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση που προκαλεί ο ήλιος και ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες, προκαλώντας έξαρση σπυριών. Αρκεί να επιλέξετε κάποιο μη λιπαρό προϊόν ιδανικό για επιδερμίδες με ακμή.

Μερικές ακόμη συμβουλές για την πρόληψη εμφάνισης σπυριών

  • Αποφύγετε την έντονη απολέπιση. Όχι μόνο δεν θα καταφέρετε να διώξετε τα σπυράκια από το πρόσωπο σας, αλλά θα το ερεθίσετε, προκαλώντας φλεγμονές και έξαρση της ακμής. Επιλέξτε ήπια απολεπιστικά προϊόντα για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα.
  • Μην ακουμπάτε τα σπυράκια με πύον (και όχι μόνο). Αν δεν το τηρήσετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταφέρετε βακτήρια από τα χέρια σας και να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά, όπως επίσης ουλές ή πληγές που θα οδηγήσουν σε σημάδια από τα σπυράκια.
  • Χρησιμοποιήστε oil free προϊόντα μακιγιάζ ιδανικά για επιδερμίδες με τάση για ακμή, τα οποία αναγράφουν non acnegenic και non comedogenic.
  • Διατηρήστε τα εργαλεία – πινέλα του μακιγιάζ σας καθαρά.
  • Μην παίρνετε φάρμακα για την ακμή που σας πρότειναν φίλες σας, αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα έναν δερματολόγο. Κάθε περίπτωση ακμής χρειάζεται συγκεκριμένη αντιμετώπιση και ορισμένα φάρμακα έχουν παρενέργειες.
  • Ελαττώστε την κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων.
  • Φροντίστε να αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκη για να αποφύγετε την μεταφορά της λιπαρότητας που έχει συσσωρευτεί εκ νέου στο δέρμα σας.
  • Αποφύγετε να πιάνετε το πρόσωπο σας και μην ακουμπάτε βρώμικα αντικείμενα (πχ κινητό τηλέφωνο) πάνω του όσο είναι αυτό εφικτό.
  • Περιορίστε όσο μπορείτε το άγχος.
  • Μην αμελείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός δερματολόγου.

Άμεση αντιμετώπιση για τα σπυράκια στο πρόσωπο

Πέρα από τις φαρμακευτικές κρέμες για τα σπυράκια, υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες που εξαφανίζουν τα σπυράκια μέσα σε λίγες ώρες. Τα υλικά αυτά έχουν την ικανότητα να μειώνουν την φλεγμονή, το πρήξιμο, αλλά και την κοκκινίλα πολύ γρήγορα.

Οι πιο γνωστές είναι ο πάγος, το έλαιο τεϊόδεντρου, η μαγειρική σόδα, το λεμόνι και το μέλι. Εκμεταλλευόμενη λοιπόν τις βασικές ευεργετικές ιδιότητες τους μπορείτε να εξαφανίσετε το σπυράκι που μόλις βγήκε.

Φυσικές μάσκες προσώπου για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια

Αν αναρωτιέστε πως να φύγουν τα σπυράκια, τότε οι παρακάτω συνταγές με φυσικά υλικά θα σας δώσουν την λύση. Δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, όταν μπορείτε με απλά υλικά να τα εξαφανίσετε.

Εξαιρούνται βέβαια περιπτώσεις όπως η ακμή (ροδόχρους, φαγεσωρική, κυστική), αλλά και έντονες εξάρσεις με σπυράκια στο πρόσωπο που χρειάζονται την συμβουλή ενός δερματολόγου για να αντιμετωπιστούν σωστά και αποτελεσματικά.

Πριν προχωρήσουμε στις φυσικές θεραπείες, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως όταν κάνετε μια μάσκα για πρώτη φορά, θα πρέπει πρώτα να την δοκιμάσετε σε ένα μικρό μέρος του εσωτερικού καρπού ή του αγκώνα σας για να δείτε πως αντιδρά. Αν δηλαδή προκαλεί κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση. Αν νιώσετε την παραμικρή ενόχληση (φαγούρα, τσούξιμο κλπ), ξεπλυθείτε αμέσως και μην την εφαρμόσετε στο πρόσωπο σας.

Αντιμετώπιση για τα σπυράκια με λεμόνι στο πρόσωπο όλο το βράδυ

Η συγκεκριμένη μάσκα προσώπου δεν συνίσταται για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά συστατικά στις μάσκες ομορφιάς. Διαθέτει κιτρικό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριαδιακές ιδιότητες και δρα ενάντια στα σπυριά. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην διατήρηση της υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας, αλλά και στην καταπολέμηση της ακμής. Πέρα από αυτά όμως το λεμόνι έχει καταπραϋντική δράση στο δέρμα, λευκαντικές ιδιότητες και ξηραίνει τα σπυράκια, εξαφανίζοντας τα.

Θα χρειαστείτε:
– Χυμό λεμονιού

Τρόπος παρασκευής: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στύψετε ένα λεμόνι.

Τρόπος εφαρμογής: Με ένα βαμβάκι απλώστε το χυμό λεμονιού στα προβληματικά σημεία και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό προς κρύο νερό και απλώστε την ενυδατική σας κρέμα. Προσοχή όμως, το λεμόνι προκαλεί φωτοευαισθησία στο δέρμα, επομένως είναι απαραίτητο να ξεπλυθεί πριν βγείτε στην ήλιο. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί 2 φορές την εβδομάδα.

Μάσκα με έλαιο τεϊόδεντρου και γιαούρτι για τα σπυράκια

Πρόκειται για μια φυσική μάσκα ιδανική για μικτό ή λιπαρό δέρμα με ακμή. Χάρη στο γιαούρτι, η θεραπεία αυτή ενυδατώνει την επιδερμίδα χωρίς να την κάνει λιπαρή, ενώ το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ιδανικό για να αντιμετωπίσει κάθε μορφή μόλυνσης.

Θα χρειαστείτε:
– 15 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου
– 1 κεσεδάκι γιαούρτι (χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γλυκαντικών ουσιών ή χρωστικών)

Τρόπος παρασκευής: Ρίξτε το έλαιο τεϊόδεντρου στο γιαούρτι και ανακατέψτε πολύ καλά.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε τη μάσκα σε καλά καθαρισμένο πρόσωπο μια φορά την εβδομάδα και αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε τη με άφθονο χλιαρό νερό και εφαρμόστε μια ενυδατική λοσιόν χωρίς έλαια ή (αν η επιδερμίδα σας είναι αρκετά λιπαρή) αλόη.

Σπιτική μάσκα προσώπου με μέλι και κανέλα κατά της ακμής και των σημαδιών της

Η πάστα μελιού με κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για τα σπυράκια στο πρόσωπο και τα σημάδια που αφήνουν. Ο λόγος είναι πως το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην εξάλειψη της φλεγμονής και επομένως της ακμής. Από την άλλη μεριά, το λάδι κανέλας έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες.

Advertisements

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας
– 3 κουταλιές της σούπας μέλι

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε σε ένα μπολ τα δυο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.

Τρόπος εφαρμογής: Μόλις το βγάλετε από το φούρνο μικροκυμάτων, σιγουρευτείτε πως δεν είναι καυτό και απλώστε το με ένα πινέλο στο πρόσωπο σας. Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό προς κρύο νερό. Τέλος, σκουπιστείτε ταμποναριστά με μια καθαρή πετσέτα και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα.

Παπάγια ενάντια στα σπυριά του προσώπου και τα μαύρα στίγματα

Το νόστιμο και ιδιαίτερο αυτό φρούτο έχει πολύ ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Η εφαρμογή της παπάγια στο πρόσωπο μπορεί να απομακρύνει την περίσσεια λιπαρότητα και να απολεπίσει το δέρμα απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, καταπολεμώντας οποιαδήποτε φλεγμονή οδηγεί σε μαύρα στίγματα και σπυράκια στο πρόσωπο.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κομμάτι παπάγια

Τρόπος παρασκευής: Απλά πολτοποιήστε την παπάγια μέχρι να γίνει πουρές.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε τη στο πρόσωπο σας, αφού πρώτα το έχετε καθαρίσει καλά. Αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Τέλος, εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα.

Η ντομάτα δρα ενάντια στα σπυριά

Ένα ακόμη υλικό που βρίσκεται σε κάθε κουζίνα και μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στην αντιμετώπιση των σπυριών είναι η ντομάτα. Η οξύτητα της βοηθάει στο να ξεραθούν τα σπυριά και να φύγουν. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C και Κ, αλλά και σε λυκοπένιο. Όλα αυτά αποτελούν βασικά συστατικά σε πολλές θεραπείες ενάντια στην ακμή.

Advertisements

Θα χρειαστείτε:
– 1 ντομάτα

Τρόπος παρασκευής και εφαρμογής: Υπάρχουν δυο τρόποι για να εκμεταλλευτείτε τις φυσικές ιδιότητες της ντομάτας. Είτε την κόβετε ροδέλες και την ακουμπάτε απευθείας πάνω στα σπυράκια, είτε την πολτοποιείτε και την εφαρμόζετε ως μάσκα προσώπου. Και στις δυο περιπτώσεις την αφήνετε να δράσει για 15 λεπτά, στη συνέχεια την ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό και απλώνετε την ενυδατική σας κρέμα. Επαναλαμβάνοντας την θεραπεία αυτή τακτικά θα δείτε μεγάλη διαφορά στην επιδερμίδα σας.

Πράσινη άργιλος

Ένα φυσικό υλικό που βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής και των σπυριών, μειώνοντας το πρήξιμο και αποβάλλοντας τις βλαβερές ουσίες που οδηγούν στο οίδημα. Επίσης, βοηθά στην σμίκρυνση του μεγέθους των πόρων, γεγονός που μειώνει και την παραγωγή σμήγματος, η οποία είναι η κύρια υπεύθυνη για τα σπυριά.

Θα χρειαστείτε:
– Σκόνη πράσινης αργίλου
– Νερό

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε τη σκόνη με χλιαρό νερό μέχρι να πάρετε μια ρευστή υφή. Προσοχή όμως το σκεύος και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να είναι πλαστικά ή μεταλλικά. Προτιμήστε τα γυάλινα, ξύλινα ή κεραμικά. Ο λόγος είναι πως η άργιλος αλληλεπιδρά με τα μεταλλικά σκεύη και μπορεί να χάσει κάποιες από τις ιδιότητες της.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας για 15 λεπτά και ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό. Τέλος, εφαρμόστε την κρέμα σας.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα