Τα κανελόνια με κιμά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά. Μπορούμε βέβαια να γεμίσουμε τα κανελόνια και με άλλη γέμιση (π.χ. δείτε τα κανελόνια με τυριά και αλλαντικά), αλλά αυτή η συνταγή για κανελόνια με κιμά είναι υπέροχη.
Τα κανελόνια είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε. Θα χρειαστεί να κάνουμε τρία πράγματα πριν βάλουμε τα κανελόνια με κιμά στο φούρνο μας: τη γέμιση με τον κιμά και τα διάφορα, τη σάλτσα για να περιχύσουμε και φυσικά να γεμίσουμε τα κανελόνια με τη γέμιση.
Υλικά
- 1 πακέτο κανελόνια
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 250 γρ. κιμά χοιρινό
- 2 κρεμμυδάκια μικρά ψιλοκομμένα
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή ένα ματσάκι ντοματίνια
- 1 συσκευασία τριμμένης ντομάτας
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί για μακαρόνια
- λίγο δυόσμο
- 1 κ.γλ μαϊντανό
- έξτρα τυρί ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- 1 αυγό
- 3 κ. γλ. ντοματοπελτέ
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.γλ. βασιλικό
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα:
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το μισό λάδι και το ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σωτάρουμε ελαφρά.
- Μετά από λίγο προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας , το βασιλικό, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και μετά σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Για τη γέμιση:
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το άλλο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σωτάρουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε τους κιμάδες και ανακατεύουμε καλά για να σωταριστεί και ο κιμάς με το κρεμμύδι και να πάρει γεύση.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 3 κουταλάκια ντοματοπελτέ.
- Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ανακατεύουμε να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.
Τώρα θα σας πω το πρώτο μυστικό για καλή γέμιση στα κανελόνια:
Αν έχουμε καμιά 10ρια μικρά ντοματίνια, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε στη μέση και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά μας. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι το μείγμα του κιμά απορροφά τα ζουμιά του και αρχίζει να γίνεται παχύρευστο. Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά.
Επειτα, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το τριμμένο τυρί.
Δεύτερο μυστικό: αν έχετε στο ψυγείο τίποτε κομματάκια κίτρινου τυριού (π.χ. γκούντα ή γραβιέρα) ρίξτε τα και αυτά και θα με θυμηθείτε!
Τέλος, σπάμε το αυγό και το ρίχνουμε προσεκτικά στη γέμιση και ανακατεύουμε.
Τώρα, ξεκινάμε με ένα κουταλάκι ή με το χέρι να γεμίζουμε τα κανελόνια μας. Τα στοιβάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα πυρέξ και μόλις τελειώσουμε όλα τα κανελόνια με το κιμά, περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στην αρχή.
Προσοχή τώρα: Πρέπει να σκεπάσουμε τελείως τα κανελόνια με υγρό. Οπότε αν δεν φτάνει η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο νεράκι μέχρι τα κανελόνια να σκεπαστούν πλήρως.
Περιχύνουμε το φαγητό με τυράκι τριμμένο και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Στα 40 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, σβήνουμε το φούρνο τελείως και περιχύνουμε με άλλο λίγο τυράκι.
Αφήνουμε μέσα στο φούρνο τα κανελόνια με κιμά να δέσουν και μετά τα βγάζουμε και σερβίρουμε.