Μην χασετε

Πως να φτιάξετε την πιο νόστιμη βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας με flatbreads τυριού

Οι έννοιες gourmet και fine dining περιγράφουν το ίδιο πράγμα; Η απάντηση είναι, ευθαρσώς, όχι. Άλλο το γκουρμέ, άλλο το fine dining.

Συνταγή από το madameginger.com

Γκουρμέ μπορεί να είναι οτιδήποτε αποτελεί μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία: από ένα πανάκριβο πιάτο αστέρων michelin στην Osteria Francescana, μέχρι την ταπεινή ρεβυθάδα της γιαγιάς ή τις σπιτικές μακαρονάδες της καθημερινότητάς μας.

Υπάρχουν βέβαια μερικά φαγητά, που μέσα στην απλότητά τους, είναι τόσο γκουρμέ, όσο είναι και υψηλής γαστρονομίας: όπως αυτή η βελούδινη σούπα γλυκοπατάτας, που με τα σπιτικά flatbreads τυριού, θα σε κάνει να νιώσεις πραγματικός chef.

Advertisements

Υλικά για τα flatbreads τυριού

  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 185 ml γάλα
  • 300 γρ. αλεύρι & έξτρα για την επιφάνεια εργασίας
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνι

 

Υλικά για τη σούπα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λευκό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
  • 1 πράσο, λεπτοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, σε κομμάτια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή νερό
  • 80 ml κρέμα γάλακτος

 

 

Advertisements

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Ξεκινάμε με τα flatbreads τυριού. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το γάλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

2) Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, με προσαρμοσμένο το γάτζο ζύμης, το αλεύρι και το αλάτι.

3) Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και ανάβουμε τη μηχανή σε μέτρια ταχύτητα. Αφήνουμε να ζυμωθούν τα υλικά για 3-4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη μαλακή και εύπλαστη.

4) Προσθέτουμε τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 1 λεπτό. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη ή λαδόκολλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σε θερμοκρασία δωματίου, για 30 λεπτά.

5) Ετοιμάζουμε τη σούπα. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Advertisements

6) Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους.

7) Περιχύνουμε με το ζωμό κοτόπουλου ή το νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.

 

8) Όσο βράζει η σούπα, σε αλευρωμένη επιφάνεια κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια.

9) Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με πλάστη, σε δίσκο με πάχος μισό εκατοστό.

10) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε κάθε δίσκο, για 1-3 λεπτά από κάθε μεριά.

11) Όταν η σούπα είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσαρμόζουμε στην κουζινομηχανή το γύαλινο μπλέντερ.

12) Χτυπάμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελουτέ (προτιμότερο να το κάνουμε πρώτα με τα στερεά και σταδιακά να προσθέσουμε τα υγρά). Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα.

13) Σερβίρουμε κατευθείαν από το γυάλινο μπλέντερ σε πιάτα ή κρατάμε τη σούπα ζεστή στην κατσαρόλα. Συνδυάζουμε τη σούπα με τα flatbreads τυριού.

madameginger.com

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα