Ακόμη και τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στο μέλλον εάν η μητέρα τους είχε πάρει αρκετά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Αυτό μας δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Maternal and Child Health Journal.
Τα νέα αυτά στοιχεία υποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι υπαρκτός ακόμη και για τα μωρά που γεννιούνται με βάρος εντός των φυσιολογικών ορίων, μεταξύ 2,4 και 3,9 κιλά, εάν η μητέρα είχε πάρει αρκετό βάρος μέσα στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης.
Τα παιδιά των γυναικών που πήραν τουλάχιστον 18 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν τουλάχιστον 15% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 2 έως 10 ετών, σε σύγκριση με παιδιά γυναικών που πήραν λιγότερα από 18 κιλά, διαπίστωσαν οι ερευνητές της αμερικανικής κοινοπραξίας Kaiser Permanente.
Οι πιθανότητες μελλοντικής παχυσαρκίας φάνηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερες για τα παιδιά μαμάδων που εκδήλωσαν επίσης διαβήτη κύησης. Τα παιδιά αυτά είχαν τουλάχιστον 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 2 έως 10 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά γυναικών που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με το ζάχαρό τους στην εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 24.000 μαμάδες και τα παιδιά τους για διάστημα 10 ετών περίπου. Όλες οι γυναίκες γέννησαν παιδιά με φυσιολογικό βάρος μεταξύ 1995 και 2003 και οι ερευνητές μελέτησαν ενδελεχώς το ιατρικό ιστορικό μαμάδων και παιδιών.
Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Τερίσα Χίλιερ, «τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και η υπερβολική αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη φαίνεται να επηρεάζουν το μεταβολισμό του μωρού και να προδιαθέτουν το παιδί για παιδική παχυσαρκία».