Μην χασετε

Πόνος στον θηλασμό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πονάει το στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού; Μην ανησυχείτε!

Πόνος στο θηλασμό – Θηλές

Ένας ελαφρύς πόνος ή ελαφρύ κάψιμο κατά τις πρώτες μέρες του θηλασμού είναι φυσιολογικός σε μερικές γυναίκες, ειδικά μετά τον πρώτο τους τοκετό. Εάν σας συμβεί να ξέρετε ότι πρόκειται για την προσαρμογή των θηλών στο θηλασμό.

Οι θηλές πονούν κυρίως στην έναρξη του θηλασμού ή και σε όλη τη διάρκεια του και ενδέχεται να καίνε λίγο ανάμεσα στα γεύματα.

Εάν σας συμβεί η ευαισθησία αυτή, θα αυξάνεται σταθερά ως την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό. Εκτός από τα μηχανικά αίτια του πόνου, δηλαδή ότι η θηλή ξαφνικά Βρίσκεται πολλές ώρες το 24ωρο στο υγρό στόμα ενός μωρού, του οποίου η επιβίωση εξαρτάται από το πόσο σωστά και φανατικά θηλάζει, υπάρχουν και τα ορμονικά. Η ξαφνική πτώση της προγεστερόνη$ με τον τοκετό και η απότομη αύξηση τη$ δράσης της προλακτίνης, κάνουν την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη.

Advertisements

Ως την τέταρτη ημέρα ο πόνος, αν εμφανιστεί, ενδέχεται να αυξάνει με κάθε θηλασμό. Στη συνέχεια εξαφανίζεται σταδιακά ή απότομα. Η υπερευαισθησία των θηλών κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, μπορεί να παίξει ρόλο στη δημιουργία του πετρώματος με τον εξής μηχανισμό: η μητέρα φοβάται ότι θα πονέσει δε βάζει αρκετά συχνά το μωρό στο στήθος και έτσι εμφανίζεται το πέτρωμα.

Για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα, βάζετε το μωρό να θηλάσει σε σωστή σταση (κοιλιά με κοιλιά) και σωστή προσκόλληση (ορθάνοιχτο το στόμα του). Ανάμεσα στους θηλασμούς μη χρησιμοποιείτε επιθέματα στήθους, αλλά αλείψτε ελαιόλαδο, σπαθόλαδο ή κηραλοιφή στις θηλές, και αφήνετε τες να εκτίθενται στον αέρα για όση περισσότερη ώρα είναι εφικτό. Ο πόνος θα περάσει γρήγορα.

Πόνος στο θηλασμό – Πληγωμένες θηλές

Εάν οι θηλές σας έχουν κοκκινίσει πολύ ή εάν βλέπετε επάνω ή γύρω τους αληθινές πληγές από τις πρώτες φορές που Βάλατε το νεογέννητο στο στήθος, χρειάζεστε βοήθεια για να διορθώσετε τη στάση θηλασμού. Εάν πονάτε πολύ, χρησιμοποιήστε ψευτοθηλές. Αν δεν το αντέχετε ούτε αυτό, αντλήστε γάλα με το θήλαστρο και αναζητήστε βοήθεια από τη μαία σας ή κάποιον ειδικό.

Πόνος στο θηλασμό – Ολόκληρο το στήθος

Ό,τι διαβάσετε στις επόμενες 10 σειρές είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται πότε κατεβαίνει το γάλα τους, δηλαδή αισθάνονται το αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος. Μερικές, ανάλογα και με την προσωπική τους αίσθηση του πόνου, βιώνουν αυτή την αίσθηση με πραγματικά επώδυνο τρόπο. Το αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο,και μούδιασμα στα χέρια. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για καιρό, ακόμα και για τους πρώτους μήνες του θηλασμού, αλλά στις περισσότερες γυναίκες, εάν το αισθανθούν ποτέ, συνήθως περιορίζεται στις πρώτες μέρες.

Advertisements

Ένα άλλο πολύ σπάνιο φαινόμενο καλείται «Δυσφορικο Αντανακλαστικό Έκκρισης Γάλακτος» και οι γυναίκες που το νιώθουν εμφανίζουν για 1 – 2 λεπτά, κάθε φορά που κατεβαίνει το γάλα τους, ένα πιάσιμο στο στομάχι και πολύ δυσάρεστα συναισθήματα.

Όχι τόσο σπάνια, τις πρώτες ημέρες μπορεί να πονά όλο το στήθος από το πέτρωμα ή τα κατάλοιπα του, επειδή κάθεστε σε λάθος στάση και χωρίς υποστήριξη από μαξιλάρια ή/ και σκαμνάκι στα πόδια, επειδή φοράτε στενό σουτιέν ή δε φοράτε σουτιέν, επειδή χρησιμοποιείτε πολύ δυνατή αντλία γάλακτος ή από ψυχολογικά αίτια. Διορθώστε ό,τι περνάει απ’ το χέρι σας και μάλιστα άμεσα.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα