Ο Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει μια εκπληκτκή πατατόπιτα που μοσχοβολά από τα φρέσκα αρωματικά και θα γίνει από τις αγαπημένες σας επιλογές σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο.
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (6 φύλλα)
- 8-10 μέτριες πατάτες
- 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 20 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Σουρώνετε, τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε. Με πιρούνι τις λιώνετε και τις αφήνετε στην άκρη.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε στις πατάτες τα λαχανικά από την κατσαρόλα, όλα τα μυρωδικά, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, την πάπρικα, αλάτι, αρκετό πιπέρι και ανακατεύετ πάρα πολύ καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-190οC. Λαδώνετε ένα ταψί 30×40εκ. και τοποθετείτε μέσα το πρώτο φύλλο. Το λαδώνετε και βάζετε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Το τρίτο φύλλο το τοποθετείτε σταυρωτά και προσθέτετε από πάνω τη γέμιση. Τα δύο επόμενα φύλλα τα λαδώνετε, τα διπλώνετε στη μέση και τα βάζετε πάνω από τη γέμιση. Τελειώνετε με το 6ο φύλλο, το οποίο και τοποθετείτε κανονικά, ανοιχτό.
Διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα, αφού πρώτα τις έχετε λαδώσει. Χαράζετε την πίτα, τη ραντίζετε με νερό και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 55-60 λεπτά.