Οι γυναίκες πολλές φορές μεγαλώνουν με την αίσθηση της πριγκίπισσας μέσα στον ελληνικό και όχι μόνο πυρήνα της οικογένειας. Διαμορφώνουν την άποψη πως τα πάντα πρέπει να είναι άψογα για να προχωρήσουν σε μια ενδεχόμενη σχέση και η αναμονή του πρίγκιπα με το γαλάζιο άλογο είναι κάτι που δεν μένει μόνο στα παραμύθια.
Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Robi Ludwig μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού διστάζει ή φέρει σθεναρές αντιστάσεις να προχωρήσει σε σοβαρή σχέση εξαιτίας του Prince Charming Syndrome, δλδ. του συνδρόμου της πριγκίπισσας. Οι εξωπραγματικές και πολυάριθμες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ερωτικού δεσμού δημιουργούν ένα γυαλί στην κρίση μας για τους ανθρώπους. Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο είναι επικριτικές, αναζητούν τις αδυναμίες και όχι τα θετικά στοιχεία του επίδοξου συντρόφου τους και δεν είναι απίθανο να τον φέρουν και σε δύσκολη θέση. Η σκέψη πως οι άνδρες απέναντι δεν είναι μηχανές που οφείλουν να πληρούν τις απόλυτες προδιαγραφές είναι χρήσιμη και μπορεί να μας περάσει σε επόμενο level.
Το να έχουμε προτιμήσεις και επιθυμίες είναι πέρα για πέρα λογικό και σωστό. Κάθε γυναίκα θέλει έναν συμβατό σύντροφο και όχι έναν οποιονδήποτε. Η αυστηρότητα όμως ή ο ανεδαφικός ρομαντισμός μπορεί να σας φέρει μόνο μοναξιά και παραξενιά. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ανοιχτές σε νέες γνωριμίες και προσεγγίσεις. Το ιδανικό δεν υπάρχει, υπάρχει όμως το ταιριαστό στο οποίο οφείλουμε τουλάχιστον μια έντιμη ευκαιρία. Το να είναι καλά με τον εαυτό τους και ισορροπημένες σε άλλους τομείς στη ζωή τους βοηθάει πολύ στην επιλογή του κατάλληλου συντρόφου. Δεν είναι λίγες οι φορές που άλλα φταίνε και άλλα την πληρώνουν.
«Όταν οι γυναίκες ωριμάζουν και τα βρίσκουν με τον εαυτό τους, αφήνουν στην άκρη αυτό το πρότυπο του γοητευτικού πρίγκιπα της φαντασίας για να βρουν έναν πραγματικό άνθρωπο που μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες τους αρκετά καλά» έρχεται να συμπληρώσει η dr Ludwig.