Μην χασετε

15 αλήθειες για τη σχέση-λάστιχο

«Πάλι τελειώνουμε, τα μάτια βουρκώνουνε, τα χείλη τρεμοπαίζουμε κι οι λέξεις πια δεν βγαίνουνε»… κι ενώ μπορεί να μην ξενυχτάς με Κακά Παιδιά όπως τραγουδούσε η Βίσση, πάλι νιώθεις μετέωρη και παγιδευμένη σε μια σχέση που δεν λέει να στεριώσει αλλά ούτε και να λήξει οριστικά.

Advertisements

Να ‘σαι λοιπόν ακόμη μια φορά με τσακισμένα τα νεύρα να τσεκάρεις ξανά και ξανά το τηλέφωνο και το φέισμπουκ για εκείνο το μήνυμα του που θα γράφει, «συγγνώμη, θέλω να βρεθούμε», ενώ δεν ξέρεις αν πράγματι θέλεις να το διαβάσεις ή αν θα ήταν καλύτερα να μην έρθει ποτέ.

Όμως το μήνυμα έρχεται όπως το περίμενες κι αν βρεθείτε, μετά δεν θα ξέρεις πώς να εξηγήσεις στους φίλους σου την αλλαγή της προσωπικής σου κατάστασης από «μόνη», «σε σχέση» γι’ ακόμη μια φορά.

Το μόνο που ξέρεις είναι ότι έχεις κουραστεί. Α, κι ότι αγαπιέστε στα σίγουρα αλλά αυτό το «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε» πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Πριν πάρεις λοιπόν την απόφαση ν’ απαντήσεις στο μήνυμα του, θα πρέπει να δεις κατάματα την αλήθεια που συνοψίζεται σ’ αυτές τις 15 απλές προτάσεις:

1. Ο λόγος που χωρίσατε την πρώτη φορά, ουσιαστικά είναι ο ίδιος με τη δεύτερη, την πέμπτη και τη δέκατη τέταρτη: το ίδιο πρόβλημα μπορεί να διογκώνεται, να μεταμφιέζεται ή να εξελίσσεται μαζί σας, αλλά θα παραμένει το ίδιο στη βάση του.

Π.χ., αν υπήρξε απιστία στη μέση, το πιθανότερο είναι ότι θα ξανασυμβεί ακριβώς για τους ίδιους λόγους: με κάθε αναποδιά ο «άπιστος» θα ψάχνει να βρει τη λύση σε ένα τρίτο πρόσωπο κι όχι μέσα στη σχέση.

2. Ο καθένας σας είναι αυτός που είναι: εκείνος -όπως κι εσύ- φέρεται με τον τρόπο που φέρεται στη συγκεκριμένη κατάσταση γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας του και θα συνεχίσει να φέρεται έτσι, είτε απευθύνεται σε εσένα είτε όχι. Μην το παίρνεις προσωπικά.

3. Για να στεριώσει η σχέση σου θα πρέπει να δεχτείτε ο καθένας τον άλλον ακριβώς όπως είναι, σαν λύση-πακέτο, με τα καλά και τα άσχημα. Αν δεν μπορείς να δεχτείς τα άσχημα (βλ. απιστία) τότε μην δέχεσαι ούτε το πακέτο.

4. Μην παραδίδεσαι άνευ όρων: αν πιστεύεις ότι μπορείς να δεχτείς τις άσχημες πλευρές του, θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τα όρια σου και επιμείνεις σ’ αυτά.

Advertisements

5. Σεβάσου τους κανόνες: εφόσον ο άλλος δεν ξεπερνάει αυτά τα όρια μην το κάνεις θέμα -το ίδιο θα πρέπει να ισχύει κι από τη δική του πλευρά φυσικά.

6. Η αγάπη μόνη της δεν φτάνει: αν αποφασίσεις να δώσεις ακόμα μια ευκαιρία σ’ αυτή τη σχέση, δεν πρέπει να βασιστείς στα λόγια αλλά στις πράξεις του. Τι κάνει εκείνος διαφορετικά και μπορεί να σε πείσει ότι αξίζει να ξαναπροσπαθήσεις;

7. Ρώτα τη μαμά σου: η μανούλα έχει -σχεδόν- πάντα δίκιο γιατί σε ξέρει καλύτερα από τον καθένα κι ας μην θέλεις να το παραδεχτείς. Λάβε σοβαρά υπόψη σου τη γνώμη της.

8. Ρώτα τους κολλητούς σου: οι φίλοι σου που αποδεδειγμένα σε αγαπάνε και σε νοιάζονται, σας έχουν ζήσει μαζί και μπορούν να διακρίνουν πράγματα που εσύ μπορεί να μην βλέπεις, ή να μην θέλεις να τα παραδεχτείς στον εαυτό σου.

9. Κράτα τη σχέση σου για τον εαυτό σου: μην κάνεις σημαία το προσωπικό σου δράμα και μην μπερδεύεις άσχετους σε αυτό που είναι ήδη αρκετά μπερδεμένο από μόνο του. Η γονείς και οι κολλητοί σου είναι αρκετοί. Δεν χρειάζεσαι τη βοήθεια του -ευρύτερου- κοινού.

10. Κέρδισε χρόνο και κράτα τις αποστάσεις σου από εκείνον: δεν έχεις κανένα λόγο να βιαστείς να (ξανα)πέσεις στην αγκαλιά του. Αν πραγματικά σε αγαπάει θα είναι εκεί για σένα και αύριο και μεθαύριο. Ο χρόνος και η απόσταση θα σου προσφέρουν τη διαύγεια που χρειάζεσαι για να πάρεις μια τόσο σημαντική απόφαση για τη ζωή σου.

11. Ξεκαθάρισε τι είδους σύντροφο και τι σόι σχέση θέλεις στη ζωή σου ακριβώς: αν δεν ξέρεις τι θέλεις ακριβώς πως θα βρεις αυτό που ψάχνεις;

12. Κράτα τις σκέψεις σου για τον εαυτό σου: όπως η έλλειψη αφοσίωσης (βλ. απιστία) έτσι και η κακή επικοινωνία είναι από τις βασικές αντενδείξεις για μια ευτυχισμένη σχέση. Μέχρι να πάρεις την απόφαση σου, μην μοιράζεσαι μαζί του κάθε αμφιβολία σου, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ξαναμπερδευτείς και να ξαναπαρεξηγηθείς.

Advertisements

13. Κράτα την ψυχραιμία σου: για να πάρεις τη σωστή απόφαση για σένα θα πρέπει να ζυγίσεις τα αρνητικά και τα θετικά της κατάστασης, όπως ακριβώς θα έκανες και σε ένα πρακτικό ζήτημα -σε κάθε περίπτωση, τα θετικά θα πρέπει να είναι περισσότερα και πιο σημαντικά από τα αρνητικά.

14. Αφού καταλήξεις, μην αλλάζεις γνώμη.

15. Μην βάζεις νερό στο κρασί σου και μην συμβιβάζεσαι με λιγότερα από αυτά που προσφέρεις στη σχέση και ξέρεις ότι αξίζεις σε αντάλλαγμα.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα