Κλασική συνταγή για τη διάσημη γαλλική τάρτα τατέν, τη σπιτική ανάποδη μηλόπιτα!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αβγό, μέτριο
- 3 μήλα κόκκινα
- 3 μήλα πράσινα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. κονιάκ
- παγωτό
- φύλλα δυόσμου
- ζάχαρη άχνη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτουμε το αβγό και πλάθουμε καλά για να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε διάμετρο 28 εκ. και τυλίγουμε με μεμβράνη. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα τους και κόβουμε το κάθε μήλο σε 4 κομμάτια.
Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, την κανέλα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη.
Για την καραμέλα
Τοποθετούμε ένα τηγάνι 28 εκ. σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κονιάκ. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και αρχίσει να γίνεται καραμέλα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τα μήλα στο τηγάνι. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού με τα μήλα.
Προσοχή! Αφαιρούμε νωρίς το τηγάνι από τη φωτιά γιατί το μείγμα συνεχίζει να ψήνεται και εκτός φωτιάς. Αν το μείγμα καεί τότε ξεκινάμε τη διαδικασία από την αρχή. Δεν ακουμπάμε την καραμέλα γιατί καίει πολύ!
Τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη και κάνουμε 2-3 τρύπες στην επιφάνειά της με ένα μαχαίρι για να φύγει η υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αναποδογυρίζουμε την τάρτα και σερβίρουμε με παγωτό, δυόσμο και ζάχαρη άχνη.