Έχεις αρκετό καιρό σχέση με τον σύντροφο σου, περνάτε πολλές ώρες καθημερινά μαζί, πηγαίνετε πάντα διακοπές οι δυο σας και όλα μέχρι στιγμής είναι υπέροχα. Δεν λαμβάνω υπόψιν μου τους καυγάδες και τις παρεξηγήσεις γιατί μια υγιής σχέση πρέπει να έχει και από αυτά. Διαφορετικά κάτι δεν πάει καλά. Και μετά από τόσα χρόνια μαζί, σκέφτεσαι πως το επόμενο στάδιο της σχέσης σας είναι επιτέλους να συγκατοικήσετε. Ονειρεύεσαι τη μέρα που θα σου προτείνει την ιδέα αυτή, έχεις φανταστεί ήδη τη διακόσμηση που θα έχει το σπίτι σας και πεθαίνεις από ευτυχία που θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε κάθε μέρα δίπλα ο ένας στον άλλον.
Πες μου όμως είσαι σίγουρη πως το θέλεις αυτό πραγματικά; Το ξέρω πως ίσως αυτός είναι ο άνθρωπος της ζωής σου, όμως το να μείνετε μαζί είναι μια μεγάλη απόφαση και στην πράξη αποδεικνύεται πολύ δύσκολο. Πολλά ζευγάρια που αποφάσισαν να συζήσουν, στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι οι διαφορές τους είναι περισσότερες από τα κοινά τους. Η καθημερινή τριβή, η ρουτίνα και οι τσακωμοί αναγκάζουν πολλά ζευγάρια να χωρίσουν. Και όλα αυτά γιατί ίσως η απόφαση τους ήταν παρορμητική και απερίσκεπτη.
Για αυτό λοιπόν πριν προτείνεις στο σύντροφό σου να μείνετε μαζί ή πριν δεχτείς την πρότασή του, πάρε λίγο χρόνο και κάνε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σου…
1. Θέλω να μείνω μαζί του για να έχω λιγότερα έξοδα;
Η σημαντικότερη ερώτηση που πρέπει να κάνεις αρχικά στον εαυτό σου είναι ο λόγος που θέλεις πραγματικά να μείνεις μαζί του. Εάν έχεις σκεφτεί πως έτσι θα μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού και ότι εσύ θα μπορείς να αποταμιεύεις χρήματα για προσωπικές σου ανάγκες, τότε κάνεις λάθος. Δεν μένεις με τον ερωτικό σου σύντροφο για να γλιτώνεις χρήματα! Πρέπει να αναρωτηθείς εάν τον αγαπάς πραγματικά και εάν νιώθει και αυτός το ίδιο. Λόγοι όπως οικονομική άνεση, σταθερό σεξ και συνήθεια δεν ευσταθούν για μια συγκατοίκηση.
2. Πού θα πάει η σχέση μας;
Νομίζεις πως το επόμενο βήμα είναι ο γάμος. Έχεις λιγάκι τα πράγματα τετραγωνισμένα στο κεφάλι σου: ότι μια ιδανική συγκατοίκηση συνεπώς καταλήγει και στο γάμο. Δεν είναι πάντα έτσι. Δεν μπορείς να μείνεις με κάποιον για να βιάσεις τα πράγματα και τις εξελίξεις. Ούτε μπορείς να πιέσεις το σύντροφό σου να προχωρήσετε παρακάτω με τη δικαιολογία ότι τώρα έγινε το πρώτο βήμα. Μπορεί ο ίδιος να μη σκέφτεται καν το ενδεχόμενο για γάμο ακόμα. Οπότε καλύτερα να σκεφτείς πολύ καλά το μέλλον της σχέσης σας και τι πραγματικά έχεις ανάγκη από αυτήν.
3. Τι θα γίνει με τα οικονομικά μας;
Τα οικονομικά ενός σπιτιού είναι ένα βαθύ θέμα. Πολλές φορές γίνεται αιτία χωρισμού για πολλά ζευγάρια. Γιατί και οι δύο θεωρούν πως είναι ένα λεπτό ζήτημα και ότι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια συμφωνία εξ’ αρχής. Μεγάλο λάθος όμως γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να ξέρετε ποιο είναι το μερίδιο του καθενός μες το σπίτι. Δεν είναι ωραίο ούτε αυτός να συνεισφέρει περισσότερα ούτε εσύ όμως να εκμεταλλεύεσαι αυτό το γεγονός. Έχετε τις ίδιες υποχρεώσεις και πρέπει να μοιράζεστε τα πάντα. Οπότε πριν μείνεις μαζί του, κάνε ένα πλάνο με τα οικονομικά σου και κάντε μια συμφωνία για να μην παρουσιαστούν προβλήματα στη συνέχεια.
4. Είμαι έτοιμη να μάθω τα πάντα για αυτόν;
Όπως θα έχεις διαπιστώσει και από τις εκδρομές ή τις διακοπές σας, ο χρόνος που περνάτε μαζί τότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ανακαλύψεις τις κρυφές πτυχές του. Και πέρα από τον εσωτερικό του κόσμο, δυστυχώς και κάποιες ”κακές” συνήθειές του. Ω ναι, το μυστήριο και αυτή η αγωνία του να μάθεις πράγματα για εκείνον, με τη συγκατοίκηση τελειώνει! Γιατί ίσως έρθεις σε επαφή με έναν άλλον εαυτό. Ίσως είναι ιδιότροπος ή τεμπέλης ή κακομαθημένος ή τσαπατσούλης. Παράδειγμα οι γονείς σου… Δεν γίνεται να μην γκρινιάζει η μητέρα σου για κάποιες ενοχλητικές συνήθειες του πατέρα σου. Συνεπώς μην έχεις στο μυαλό σου ότι οτιδήποτε κάνει είναι γλυκό και χαριτωμένο.
5. Πότε θα έχω το δικό μου χώρο;
Χώρο και χρόνο. Γιατί συγκατοίκηση σημαίνει 24 ώρες το 24ωρο μαζί κάποιες ημέρες. Άνθρωπος είσαι, θα χρειαστείς και κάποιες ώρες για τον εαυτό σου. Ειδικά όταν γυρίζεις από τη δουλειά και νιώθεις πιεσμένη και εκνευρισμένη. Πολλές φορές δεν θέλεις άνθρωπος να σου μιλάει εκείνη τη στιγμή. Και τι θα γίνει εάν ο σύντροφός σου δεν το ξέρει; Θα εκτονώσεις όλα τα νεύρα σου πάνω του. Κρίμα… Για αυτό κάνε πράγματα με τους φίλους σου και μη μένεις τόσο πολύ στο σπίτι. Μια σχέση λειτουργεί καλύτερα όταν και οι δύο έχουν δραστηριότητες και κάνουν πράγματα χωριστά.
6. Με τους καυγάδες μας τι θα γίνει;
Τώρα, όταν τσακώνεστε, έχεις τη δυνατότητα να γυρίσεις σπίτι σου, να κλάψεις, να βρίσεις και να πάρεις το χρόνο σου μέχρι να ηρεμήσεις. Όταν όμως μείνετε μαζί, δεν θα έχεις καμία από αυτές τις δυνατότητες. Ζείτε στον ίδιο χώρο, οπότε είναι δύσκολο να πας κάπου αλλού. Ούτε είναι λύση να κλειδώνεσαι στο δωμάτιο. Για να καταλάβεις εάν είσαι έτοιμη λοιπόν για κάτι τέτοιο, θυμίσου τις φορές που τσακώνεστε, τι συμβαίνει. Οι καυγάδες σας είναι ήπιοι ή άγριοι; Γιατί εάν κάθε φορά που τσακώνεστε κάνετε μέρες να μιλήσετε επειδή τα έχετε ”σπάσει” όλα προηγουμένως, τότε θα έχετε μεγάλο πρόβλημα όταν ξεκινήσει η συγκατοίκηση.
7. Κι αν με ελέγχει συνεχώς;
Όταν μένεις μόνη σου δεν υπάρχει αυτός ο συνεχής έλεγχος του ”που πας, τι κάνεις και με ποιους”. Ξέρει πως έχεις βγει με τη φίλη σου και δεν σε ενοχλεί παραπάνω. Όταν όμως μένεις με κάποιον άλλον, γίνεσαι ασυναίσθητα πιο κτητικός και καχύποπτος. Ίσως να φταίει το ότι έχεις συνηθίσει να βλέπεις τον άλλον πολλές ώρες στο σπίτι και όταν λείπει να σου κακοφαίνεται. Παρόλ’ αυτά είσαι σίγουρη ότι μπορείς να το αντέξεις και να το χειριστείς όλο αυτό όταν έρθει;
8. Δηλαδή πρέπει να αποχωριστώ τα αγαπημένα μου αντικείμενα;
Εάν μένεις μόνη σου θα έχεις σίγουρα μαζέψει διάφορα αντικείμενα με τα οποία πλέον θα έχεις και μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση. Και όλα αυτά τα αντικείμενα που μπορεί να είναι έπιπλα, ίσως να μην χωράνε στο νέο σας διαμέρισμα. Αναγκαστικά λοιπόν θα πρέπει να τα αποχωριστείς. Νιώθεις έτοιμη για κάτι τέτοιο; Μην ξεχνάς επίσης ότι κάποια προσωπικά σου αντικείμενα θα πρέπει να τα μοιράζεσαι και με το σύντροφό σου από εδώ και στο εξής. Ποια είναι η γνώμη σου για τον όρο ”κοινοκτημοσύνη”;
9. Κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχω φανταστεί;
Τα έχετε κανονίσει όλα. Έχετε συμφωνήσει μέχρι και ποιος θα κάνει τα ψώνια, ποιος το σφουγγάρισμα, ποιος το σίδερο. Τα πάντα… Αν όμως στην πράξη δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει; Είσαι ικανή να προσαρμοστείς και να επιλύσεις θέματα και διαφορές που μπορεί να προκύψουν; Εάν νιώθεις αβεβαιότητα για κάποια θέματα, τότε καλύτερα να μείνεις σε αυτά που γνωρίζεις με σιγουριά.