Η αγαπημένη μας σούπα με γαλοπούλα!
Από τον Γιώργο Τσούλη
ΥΛΙΚΑ
Για τον κιμά:
- ½ κιλό κιμά γαλοπούλας
- 150 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 αυγό, medium
- ¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ¼ του μάτσου άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλεύρι, γ.ο.χ. για το πασπάλισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σούπα:
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 1 πατάτα, κομμένη σε κυβάκια
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 1 στικ σέλερι, πολύ ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 lt νερό
- 20 ml ελαιόλαδο + extra για το σερβίρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εκτέλεση για τον κιμά:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά, εκτός από το αλεύρι, και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Κατόπιν, πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη πιατέλα με αλεύρι.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια σε όλη τους την επιφάνεια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τη σούπα:
Ρίχνουμε το νερό σε μία πλατιά και βαθιά κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε μέσα την πατάτα, το καρότο, τον κύβο, το σέλερι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Αμέσως μετά, μεταφέρουμε μέσα στην κατσαρόλα τα κεφτεδάκια, την σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 30-35 λεπτά.
Εκτέλεση για το αυγολέμονο:
Αφαιρούμε το καπάκι από την κατσαρόλα, σβήνουμε τη φωτιά και αδειάζουμε 2 κρόκους αυγού σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ.
Κατόπιν τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
Ύστερα, με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε κουταλιές από τη σούπα και τις ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να δέσει το αυγολέμονο.
Στη συνέχεια, ανάβουμε τη φωτιά πολύ χαμηλά, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα με τα χέρια μας και περιμένουμε να δέσει η σούπα.
Μόλις δέσει, σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά, πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
tip:
1. Τινάζουμε ελαφρώς τα κεφτεδάκια πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
2. Αν δείτε ότι η κατσαρόλα σας τραβάει υγρασία, συμπληρώστε 200-400 ml νερό.
3. Ρίχνουμε σιγά σιγά τη σούπα στο μείγμα του αυγού για να μην μας κόψει το αυγό και ανακατεύουμε προσεκτικά.