Πως να φτιάξετε πεντανόστιμες κροκέτες κοτόπουλου
Από τον Γιώργο Τσούλη
Υλικά
- 5 κοπανάκια κοτόπουλου
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κόκκους πιπεριού
- 200 γρ. πατάτες βρασμένες
- 100 γρ. ρεγκάτο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το πανάρισμα
- 100 γρ. αλεύρι
- 3 αυγά, χτυπημένα
- 200 γρ. φρυγανιά
Για το σερβίρισμα
- κέτσαπ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα γεμάτη νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, προσθέτουμε τα κοπανάκια κοτόπουλου, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού. Βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν τα μπουτάκια.
Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπουτάκια από το νερό, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεψαχνίζουμε καλά (κρατάμε τα κόκκαλα στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε παρακάτω στην συνταγή).
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κρέας και το ξάνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το τυρί, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, φορώντας γάντια μιάς χρήσης.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 5 μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες. Τοποθετούμε ένα μεγάλο κόκκαλο, από τα μπούτια που κρατήσαμε, στο κέντρο της κάθε μπάλας, να μοιάζει σαν να είναι μπουτάκι κοτόπουλου κανονικό.
Για το πανάρισμα:
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι. Σε ένα δεύτερο μπολ, προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε καλά. Σε ένα τρίτο μπολ, προσθέτουμε τη φρυγανιά.
Πανάρουμε καλά τις κροκέτες κοτόπουλου, πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε τις κροκέτες κοτόπουλου για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
Όταν είναι έτοιμα, μεταφέρουμε τις κροκέτες κοτόπουλου σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με κέτσαπ.