Μια υπέροχη συνταγή για σπιτικά, ζουμερά και μαμαδίστικα κεφτεδάκια χωρίς κρέας!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Advertisements
Συστατικά
Για το πλιγούρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 180 γρ. πλιγούρι
- 240 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα κεφτεδάκια
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ψωμί για τοστ, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 50 γρ. νερό
- 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου
- 1 κ.σ. μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα
Για τη σάλτσα
Advertisements
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 στικ κανέλα
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3 ντομάτες, τριμμένες
- 300 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- ρύζι μπασμάτι
- φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το πλιγούρι
- Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το πλιγούρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το πλιγούρι.
- Προσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της, και την αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να μαγειρευτεί το πλιγούρι.
Για τα κεφτεδάκια
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι, και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Βάζουμε στον πολυκόφτη το πλιγούρι και χτυπάμε μέχρι να σπάσει τελείως και να πολτοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, το ψωμί του τοστ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε μέχρι να ζεσταθεί.
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
- Πασπαλίζουμε τα κεφτεδάκια με το αλεύρι και ανακινούμε ελαφρά το ταψί για να καλυφθούν τελείως.
- Τινάζουμε προσεκτικά τα κεφτεδάκια από το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Στρώνουμε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Για τη σάλτσα
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, την κανέλα, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη, την κρυσταλλική ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στην κατσαρόλα και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με το ρύζι μπασμάτι, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Advertisements