Μια πεντανόστιμη συνταγή για ζουμερό γεμιστό στήθος κοτόπουλου με σπανάκι και τυρί κρέμα
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
- 500 γρ. στήθος κοτόπουλου
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
- 150 γρ. σπανάκι, μόνο τα φύλλα
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 κ.σ. άνηθο
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 κ.σ. μαγιονέζα
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. σπανάκι baby
- 10 γρ. παρμεζάνα, σε flakes
- 1 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα στήθη του κοτόπουλου και αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, και αλείφουμε με αυτά το κοτόπουλο μέχρι να καλυφθεί εντελώς.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος τα στήθη του κοτόπουλου από την πιο παχιά πλευρά προς την απέναντι, προσέχοντας να μην τα κόψουμε εντελώς μέχρι την άλλη άκρη.
Δημιουργούμε δηλαδή έναν φάκελο με το στήθος κοτόπουλου.
Ανοίγουμε προσεκτικά το στήθος στο σημείο που το έχουμε κόψει και αλατοπιπερώνουμε.
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, τη μαγιονέζα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και μοιράζουμε το μείγμα στις εσοχές που δημιουργήσαμε σε κάθε στήθος. Προαιρετικά κλείνουμε με έναν σπάγκο το κάθε στήθος για να κρατήσουμε πιο σταθερή τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα στήθη του κοτόπουλου για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Μεταφέρουμε τα στήθη σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά στο κέντρο τους.
Για το σερβίρισμα
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
Σερβίρουμε τα στήθη του κοτόπουλου μαζί με τη σαλάτα.