Μην χασετε

Μάθετέ τα καλούς τρόπους με… τρεις μαγικές λέξεις

Οι καλοί τρόποι κατακτώνται σταδιακά από τα παιδιά, γι’ αυτό και οι γονείς δεν θα πρέπει να ενοχλούνται ή να νιώθουν άσχημα για ορισμένες όχι και τόσο ευγενικές αντιδράσεις των μικρών τους. Αυτό όμως που θα πρέπει να κάνουν, είναι να προσπαθήσουν να διδάξουν στα πιτσιρίκια τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, που να μπορούν να τους κατανοήσουν ανάλογα με την ηλικία τους.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού όταν μιλάμε για καλούς τρόπους, εννοούμε στην ουσία τις τρεις μαγικές λέξεις: «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «συγγνώμη». Το να απαιτούμε από ένα δίχρονο ή τρίχρονο παιδάκι κάτι παραπάνω από αυτά είναι μάλλον υπερβολικό, αν και φυσικά πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Μεγαλώνοντας και καθώς θα αρχίσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό το παιδί θα μάθει και άλλα πράγματα, όπως να λέει το όνομα του, όταν το ρωτούν, να περιμένει τη σειρά του, να μη μιλά δυνατά, να μην διακόπτει κλπ.

Πώς, όμως, μαθαίνουμε στο παιδί μας αυτές τις πρώτες τρεις μαγικές λεξούλες; Μα ακριβώς εξηγώντας τους πόσο μαγικές είναι και ποια είναι η μυστική δύναμη της καθεμιάς:

Όταν λέμε «ευχαριστώ» δείχνουμε στους άλλους πόσο πολύ εκτιμούμε αυτό που έκαναν για εμάς και έτσι στο μέλλον θα μας ξανακάνουν την χάρη με μεγάλη προθυμία.

Advertisements

Το ίδιο συμβαίνει και με το «παρακαλώ», αφού, όταν ζητάμε κάτι ευγενικά, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μας το δώσουν.

Φυσικά θα πρέπει να τονίσετε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να έχουν ό,τι θέλουν, μόνο και μόνο επειδή λένε «παρακαλώ». Είπαμε η λέξη είναι μαγική, αλλά η δύναμη της έχει και όρια.

Τέλος, το «συγγνώμη» έχει διπλή δύναμη. Όταν το χρησιμοποιούμε για να τραβήξουμε την προσοχή κάποιου ή για να τον διακόψουμε και να του πούμε κάτι, τότε αυτός δεν θα νευριάσει. Επίσης, όταν το χρησιμοποιούμε, γιατί λυπόμαστε πραγματικά για την σκανταλιά που κάναμε, η μαμά και ο μπαμπάς δεν θυμώνουν μαζί μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά σας τις μαγικές λεξούλες είναι να τις χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι. Επίσης, να επιμένετε στην χρήση τους από τα παιδιά. Αν το μικρό σας ζητήσει κάτι, μην σπεύσετε να του δώσετε, αλλά πείτε του να το ζητήσει ευγενικά. Τέλος, μην ξεχνάτε να επαινείτε τα παιδιά σας, κάθε φορά που χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις.

mother.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα